Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ενός πρόωρου παιδιού.
Διαβάστηκε 6,710 φορές

Έφτασες νωρίς… Τι σημαίνει η προωρότητα για την ανάπτυξη ενός παιδιού και πώς θα την παρακολουθήσουμε;

Ο ερχομός ενός μωρού, είτε είναι το πρώτο ή το τέταρτο παιδί σας, είναι ένα συναρπαστικό γεγονός!  Μερικές φορές όμως, φαντάζει σαν μια δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα αν το μωρό σας γεννηθεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημερομηνία, είναι δηλαδή πρόωρο…
Επειδή τα πρόωρα μωρά, ιδιαίτερα εκείνα με βάρος γέννησης μικρότερο από 1500 γρ, γεννιούνται χωρίς ακόμα να είναι «έτοιμα» να αφήσουν τη μήτρα, απαιτούν την πρόσθετη ιατρική προσοχή αμέσως μετά από την γέννηση. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί τις κάποιες επιπλέον εξετάσεις καθώς επίσης και εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια που είναι διαφορετική από αυτή που απαιτείται για τα τελειόμηνα μωρά. Μπορεί να περάσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες προτού να μπορέσετε να φέρετε το σπίτι το μωρό  σας.
Γενικά σημεία
 • Είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να συγκεντρωθούν όταν υπάρχει θόρυβος, όπως η τηλεόραση που παίζει.
 • Επίσης τα πολλά και έντονα χρώματα δεν βοηθούν.
 • Η αλληλεπίδραση παιδιού-γονέα είναι η πιο σημαντική όλων των δραστηριοτήτων
Οι πρώτοι μήνες στο σπίτι
 • Στη γέννηση, οι αισθήσεις του μωρού όσον αφορά στην αφή, γεύση, όσφρηση και ακοή είναι καλά ανεπτυγμένες. Η όραση όμως είναι λιγότερο ώριμη τον πρώτο χρόνο.   Έτσι η έκθεση σε μέτριο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο σκοτάδι τη νύχτα βοηθά τα μωρά να προσαρμοστούν σταδιακά σε περισσότερο ύπνο τη νύχτα παρά τη μέρα.
 • Στα μικρά μωρά αρέσει η ποικιλία και βρίσκουν τα πρόσωπα των ανθρώπων πολύ ενδιαφέροντα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιτά το πρόσωπό σας καθώς του μιλάτε.   Με το να μιλάμε στα μωρά τα βοηθούμε να καταλάβουν ότι ο λόγος είναι μέρος του κόσμου τους και μπορούν να συμμετέχουν και αυτά.
 • Παρότι τα μικρά παιδιά μπορεί να βαρεθούν εύκολα, τόσο εύκολα μπορεί να γίνουν και υπερδραστήρια και νευρικά.
 • Στην αρχή τα μωρά δεν μπορούν να συντονίσουν την όραση με την αφή, σιγά σιγά όμως αρχίζουν να ακουμπούν αντικείμενα που κρέμονται στην κούνια τους ή να παίζουν με τα χέρια τους.
 • Πολλές φορές βοηθούν και το μωρό σας αλλά και εσάς μερικές κινήσεις Baby massage.
Στη μέση του πρώτου χρόνου
 • Περίπου από τη διορθωμένη ηλικία των 3 μηνών, τα μωρά αλληλεπιδρούν με πιο δυνατό και παιχνιδιάρικό τρόπο.  Τους επόμενους μήνες αρχίζουν να κάθονται, αρχικά με υποστήριξη και κατόπιν μόνα τους, και να παίζουν με αντικείμενα, να απλώνουν τα χέρια τους για να τα αγγίξουν, να τα μεταφέρουν από χέρι σε χέρι, α τα χτυπούν και να τα βάζουν στο στόμα.
 • Καθώς το μωρό σας προχωρά στο να αρχίζει να χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του ή το κουτάλι για να φάει, οι ώρες των γευμάτων είναι μια άλλη ευκαιρία να ενισχυθεί η προσοχή: περιμένετε το μωρό σας να σας κοιτάξει πριν του δώστε την κουταλιά που του ετοιμάσατε και επιβραβεύστε τον/την με ένα χαμόγελο.
Το δεύτερο ήμισυ του πρώτου χρόνου
 • Όταν πια τα μωρά μπορούν να καθίσουν μπορούν πια να κρατούν δυο αντικείμενα και να τα χτυπούν μεταξύ τους, αλλά και ενθουσιάζονται να παίζουν παιχνίδια όπου βρίσκουν  ένα αντικείμενο που βρίσκεται  μέσα σε ένα  άλλο, να χτίζουν πύργους από κύβους ή να τσουλούν μια μπάλα.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιμηθεί χειρονομίες και ήχους, και να ακολουθήσει τη σειρά, όπως όταν παίζουμε «κου-κου-τσα».
 • Καθώς τα μωρά πλησιάζουν το τέλος του πρώτου χρόνου, δραστηριότητες όπως μεγάλα συναρμολογούμενα κυβάκια ή αντικείμενα που περνούν μέσα από τρύπες που έχουν το ίδιο σχήμα είναι πολύ χρήσιμές και ευχάριστες δραστηριότητες.
Όταν το μωρό αρχίζει να είναι πιο δραστήριο
 • Είναι πολύ ωραίο να βλέπετε το μωρό σας να μετακινείται και να εξερευνά τον κόσμο  γύρω του, μην ξεχνάτε όμως να το προτρέπετε και προς άλλες δραστηριότητες.
 • Σε αυτή την ηλικία τα μωρά μπαμπαλίζουν και μπορεί ακόμα και να λένε μπαμπά και μαμά με νόημα!
 • Αυτή είναι επίσης η ηλικία όπου το μωρό σας γίνεται πιο δημιουργικό, μπορείτε έτσι να το προτρέπετε να βάζει αντικείμενα σε κουτιά, να εφαρμόζει ενσφηνώματα σε τρύπες (ξύλινα πάζλ).
 • Επιβραβεύστε το όταν παίζει ήσυχο και όταν καταφέρνει κάποιες στιγμές να απασχοληθεί με τα παιχνίδια του μόνο του και αγνοήστε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Διαβάστε σχετικά με τις αναπτυξιακές ηλικίες και τα αναπτυξιακά στάδια εδώ
Χρήσιμες οδηγίες για γονείς παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα
 • Μερικά πρόωρα μωρά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια. Αν έχετε κάποιες ανησυχίες ή χρειάζεστε καθοδήγηση απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας. Εκείνος θα εκτιμήσει αν το μωρό σας χρειάζεται εκτίμηση από ειδικό παιδίατρο-αναπτυξιολόγο και πιθανόν περαιτέρω καθοδήγηση ή βοήθεια από ειδικούς για προαγωγή του λόγου, της λεπτής  κινητικότητας ή και της μάθησης.
 • Ξέρετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.. Ξέρετε επίσης εάν χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. Θυμηθείτε, δεν είναι κάτι που μπορείτε να το αναλάβετε μόνοι σας. Υπάρχουν ειδικοί για να σας συμβουλεύσουν, να σας ενημερώσουν και να σας στηρίξουν.
 • Να θυμάστε ότι…
Ø   Όσο πιο μικρή η ηλικία κύησης και το βάρος γέννησης τόσο πιο συχνές και σοβαρές οι αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ ανεξάρτητοι παράγοντες θεωρούνται το  άρρεν φύλο και το εκπαιδευτικό επίπεδο της  μητέρας
Ø   Η αύξηση επιβίωσης προώρων συνοδεύεται με αύξηση των ‘ήπιων’- «απώτερων» νευραναπτυξιακων προβλημάτων
Ø   Σημαντικά  είναι και τα ποσοστά αναπτυξιακών προβλημάτων στα πρόωρα άνω των 34 εβδομάδων
Ø   Απαραίτητος ο έλεγχος της σχολικής ετοιμότητας
Ø   Η αξιολόγηση και εκπαίδευση στη σχολική ηλικία βασίζεται στο ότι οι μαθησιακές δυσκολίες των προώρων είναι διαφορετικές

Έφτασες νωρίς… Τι σημαίνει η προωρότητα για την ανάπτυξη ενός παιδιού και πώς θα την παρακολουθήσουμε;

Ο ερχομός ενός μωρού, είτε είναι το πρώτο ή το τέταρτο παιδί σας, είναι ένα συναρπαστικό γεγονός!  Μερικές φορές όμως, φαντάζει σαν μια δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα αν το μωρό σας γεννηθεί τρεις ή περισσότερες εβδομάδες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημερομηνία, είναι δηλαδή πρόωρο…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα