Προσοχή: Μην τρώτε άγρια μανιτάρια

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 5,221 φορές

 

 

 

Ο τίτλος του μικρού αυτού άρθρου μπορεί να σας τρομάζει φίλοι μου. Θα σκέφτεστε ίσως, τι έχει συμβεί και είμαι τόσο κάθετος. Είμαι κάθετος διότι  όλες οι μέχρι σήμερα οδηγίες για το ποια είναι δηλητηριώδη και ποια όχι  δεν απέδωσαν και συνεχίζουν να  χάνουν τη ζωή τους ή να οδηγούνται σε ηπατική ανεπάρκεια, συνάνθρωποί μας.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι ξεχωρίζουν τα «καλά» από τα «κακά» μανιτάρια, είναι αυτοί που  δεν γνωρίζουν καθόλου τους κινδύνους από τα μανιτάρια και τέλος είναι αυτοί που κατεβαίνουν στο καφενείο του χωριού με μια σακούλα μανιτάρια και την επιδεικνύουν με υπερηφάνεια , χωρίς να σκέφτονται ότι «το επίτευγμά τους» το βλέπουν και παιδιά που θα βγουν και αυτά την επομένη στο δάσος για συλλογή μανιταριών (στις 16/10/2014 πέθανε καλόγερος μετά από κατανάλωση μανιταριών).

Έφθασε το Φθινόπωρο με τις βροχές του και εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα δηλητηρίασης από επικίνδυνα μανιτάρια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούνται, όπως αναμένεται, σε επαρχιακές πόλεις όπου η πρόσβαση στο δάσος είναι εύκολη και στην ύπαιθρο χώρα όπου τα μανιτάρια βγαίνουν ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Για το λόγο αυτό οι γιατροί που εφημερεύουν σε επαρχιακά νοσοκομεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ασθενείς που προσέρχονται με συμπτώματα, από το πεπτικό κυρίως και να παίρνουν ένα προσεκτικό ιστορικό-και γιατί όχι- να ρωτούν ευθέως αν ο προσερχόμενος  ασθενής, μικρός ή μεγάλος, έφαγε άγρια μανιτάρια μαζεμένα από το δάσος.

Τους παρακάτω πίνακες, που περιγράφουν τα συμπτώματα, τα είδη των πλέον επικινδύνων μανιταριών και την αντιμετώπιση, είχε την ευγενή καλοσύνη να μου δώσει η καλή μου φίλη ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΕΟΥ, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Ο τελευταίος πίνακας αναφέρεται σε τέσσερα περιστατικά δηλητηρίασης  από μανιτάρια, που δείχνει την πορεία των ασθενών ανάλογα με το χρόνο της Ιατρικής βοήθειας, αλλά και με την ποιότητα της βοήθειας αυτής.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ  ΓΕΝΟΥΣ MUSCARIA
Στην Ελλάδα παρατηρούνται δηλητηριάσεις κυρίως από δύο είδη μανιταριών, τα  muscaria και τα  phalloides.
Τα συμπτώματα στη δηλητηρίαση με muscaria χαρακτηριστικά αρχίζουν νωρίς σε < από 6 ώρες και περιλαμβάνουν εμετούς κοιλιακά άλγη διάρροιες και συμπτώματα χοληνεργικά όπως τη χαρακτηριστική τριάδα  εφίδρωση, σιελόρροια και δακρύρροια καθώς και βραδυκαρδία, μύση, υπόταση, βρογχόσπασμο.
Αντιμετώπιση: Πλύση, C, χορήγηση IV υγρών και ατροπίνης όταν υπάρχουν σαφή χοληνεργικά συμπτώματα..
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ   PHALLOIDES
Η έναρξη συμπτωμάτων στη δηλητηρίαση με μανιτάρια του γένους phalloides είναι καθυστερημένη (6-24 ώρες μετά τη βρώση)
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι δοσοεξαρτώμενη
Αρχικά  έμετοι διάρροιες, πυρετός ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση
Μετά από 24-48 ώρες ύφεση των συμπτωμάτων του πεπτικού και εμφάνιση διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας
Αν δεν δοθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά τη λήψη παρουσιάζεται ηπατική ανεπάρκεια
Aντίδοτο σιλλιμπινίνη αναστέλλει την δέσμευση αματοξινών με τα  ηπατοκύτταρα. Εναλλακτικά πενικιλίνη

Δηλητηριάσεις από αυτοφυή μανιτάρια

Στη χώρα μας φύονται 2.000 είδη μανιταριών
Στο Κ.Δ. καταγράφονται ετησίως 80-140   δηλητηριάσεις από μανιτάρια
Οφείλονται στην άγνοια των ανθρώπων που τα συλλέγουν

καθώς η διάκριση των εδώδιμων από τα   δηλητηριώδη είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις   ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης

Amanita  phalloides

!! Το 1/3 του πίλου του a. phalloides  είναι θανατηφόρος δόση για παιδί
ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΔΟΤΟΥ προστατεύει από την ηπατοτοξικότητα
Silibinine (legalon), 20-50 mg/Kg/day, ΕΦ, για 2-6 ημέρες
ΕΝΑΡΞΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 48 ΩΡΕΣ +υποστηρικτική αγωγή σε ΜΕΘ αναστολή εξέλιξης, αναγέννηση ηπατικών κυττάρων

Παρουσίαση 4 περιστατικών

2 με καθυστερημένη έναρξη ή /και ελλειπή χορήγηση αντιδότου οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος
1 με έγκαιρη έναρξη αντιδότου(12 ώρες μετά) δεν ανέπτυξε ηπατοτοξικότητα
1 με καθυστερημένη χορήγηση αντιδότου(2 24ώρα μετά) αλλά σωστή και επίμονη θεραπεία επί 9 24ώρα παρουσίασε αναστροφή της ηπατικής βλάβης και σαφή κλινική και εργαστηριακή βελτίωση

Σύστασή μας:  Αν είστε λάτρεις των μανιταριών, από τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχουν στην έξοδο των τόπων συλλογής, επίσημοι – εντεταλμένοι διαλογείς, τρώτε μόνο καλλιεργημένα μανιτάρια για την δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παιδιών σας. Με την ευκαιρία, προσέχετε και τα χόρτα που μαζεύετε. Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα (όπως το φυτό δρακοντιά ή datura stramonium) που μοιάζουν με βλήτα”.

 

Ο τίτλος του μικρού αυτού άρθρου μπορεί να σας τρομάζει φίλοι μου. Θα σκέφτεστε ίσως, τι έχει συμβεί και είμαι τόσο κάθετος. Είμαι κάθετος διότι  όλες οι μέχρι σήμερα οδηγίες για το ποια είναι δηλητηριώδη και ποια όχι  δεν απέδωσαν και συνεχίζουν να  χάνουν τη ζωή τους ή να οδηγούνται σε ηπατική ανεπάρκεια, συνάνθρωποί μας.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα