Ερωτήσεις – Απαντήσεις (11-20)
Διαβάστηκε 16,746 φορές

Ερώτηση 11

Ο γυιος μου 4 χρονών παρουσίασε ξαφνικά μια διόγκωση με λίγο πόνο στη δεξιά μασχάλη, χωρίς πυρετό. Δεν έχει κάτι άλλο, εκτός από αρκετές γρατζουνιές στο άνω μέρος της παλάμης του δεξιού χεριού.
Ο γιατρός του μας  ζήτησε να κάνουμε υπερηχογράφημα στη μασχάλη και εξέταση αίματος, γιατί του είπα ότι τις γρατζουνιές τις έχει από το συνεχές παιχνίδι με τρία γατάκια που μας τα έριξαν στην αυλή.
Να ανησυχώ;

Ο γιατρός σας σκέφθηκε πολύ σωστά και θέλει να αποκλείσει τη νόσο από το γρατσούνισμα από μικρά γατάκια. Στα νύχια τους τα γατάκια, έχουν συχνά ένα μικρόβιο που λέγεται Bartonella Henselae και η νόσος που προκαλείται , αν θέλετε να το ψάξετε, cat- scratch disease.
Δεν μπορώ να σας πω αν πρέπει να ανησυχείτε ή όχι, γιατί δεν είμαι βέβαιος για  την διάγνωση, καθώς και αν είναι από Bartonella, την έκταση της προσβολής. Αν υπάρχει δηλαδή βλάβη και σε άλλη θέση του σώματος, όπως για παράδειγμα το ήπαρ, που είναι συχνή εντόπιση.
Γεγονός είναι ότι είσαστε σε καλά χέρια και ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Καλό είναι πάντως, να απομακρύνεται τα γατάκια με τρόπο που να μην πληγώσετε το παιδί. Και να ξέρετε ότι τα κατοικίδια ζώα, δεν είναι όλα χωρίς κινδύνους, τα δε εμβόλια, γίνονται στα ζωάκια για να προσταρέψουμε τα ίδια από ασθένειες και όχι για να προστατευθούμε εμείς.

Ερώτηση 12

Έχω μια κόρη 3 ετών και άλλη μία 12 μηνών.
Δεν έχω κάνει στα παιδιά εμβόλιο Ιλαράς , διότι ακούω από φίλες μου διάφορα.
Σας παρακαλώ  πείτε μου, ποιες είναι οι επιπλοκές της Ιλαράς, πόσο συχνές είναι και πόσο επικίνδυνες.

Είναι μεγάλη η ερώτηση και συνεπώς και η απάντηση, αλλά αξίζει να σας απαντήσω, γιατί πρόκειται για σοβαρό λοιμώδες νόσημα.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι, η Οξεία Μέση Ωτίτιδα, η Βρογχοπνευμονία , η Λαρυγγίτιδα, και η διάρροια.
Η Πνευμονία από σταφυλόκοκκο , παρατηρείται σε βρέφη κυρίως και είναι σοβαρή και απειλητική.
Η οξεία μηνιγγο-εγκεφαλίτιδα, εμφανίζεται με συχνότητα 1/1000 περιπτώσεις και εκτός του ότι είναι επικίνδυνη για τη ζωή του παιδιού, αφήνει συχνά μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.
Γενικά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και του νευρικού . είναι οι ποιο σοβαρές με θνητότητα 1-3 περιπτώσεις, σε 1.000 περιπτώσεις Ιλαράς.
Τέλος,η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, αποτελεί μια σπανιότερη μορφή από τη συνήθη εγκεφαλίτιδα που περιέγραψα παραπάνω, αλλά με δραματική εικόνα, που δεν  κρίνω σκόπιμο να την περιγράψω.
Να τονίσω επί πλέον ότι τα βρέφη ( 0-12 μηνών), καθώς και παιδιά με βλάβη της ανοσίας, δυστροφία, AIDS, λευχαιμία ή άλλες κακοήθειες, έχουν σοβαρότερες και συχνότερες επιπλοκές.
Το νεογνό μητέρας που δεν είχε νοσήσει ή δεν είχε εμβολιασθεί με εμβόλιο Ιλαράς στο παρελθόν, μπορεί  να νοσήσει από την πρώτη μέρα της ζωής του. Εάν όμως η μητέρα έχει αντισώματα από προηγούμενη νόσο ή από εμβόλιο, το μωρό έχει αντισώματα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

Ερώτηση 13

Πρόκειται να γεννήσω σε δύο εβδομάδες περίπου και λόγοι Ιατρικοί δεν μου επιτρέπουν να θηλάσω το μωρό.
Μου είπαν να πάρω ένα γάλα υποαλλεργικό. Έχετε να μου συστήσετε κάποιο;

Δεν έχω να σας συστήσω κάποιο, διότι δεν έχετε κανένα λόγο να ξεκινήσετε με ένα ειδικό κονιοποιημένο γάλα, χωρίς να έχετε κάποιο λόγο ιατρικό. Θα πάρετε ένα από τα κοινά γάλατα, από αυτά που χορηγούνται από τη γέννηση έως τον 5ο ή τον 6ο μήνα και φέρονται στο εμπόριο ως Νο 1.

Ερώτηση 14

Πως μεταδίδεται ο ιός Rota, για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να απομακρύνω το  παιδί μου από  άλλα παιδιά και πόσο επικίνδυνη αρρώστια είναι για ένα βρέφος;

Ο ιός Rota αποτελεί έναν αρκετά επικίνδυνο ιό, που συχνά οδηγεί ένα παιδί στο νοσοκομείο και για το λόγο αυτό, έχει παρασκευασθεί ειδικό εμβόλιο που χορηγείται από τον πρώτο εμβολιασμό ενός βρέφους, κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής. Χορηγείται συγχρόνως με τα άλλα εμβόλια αυτής της ηλικίας και ομολογώ, δεν έχω καταλάβει ακόμη γιατί αντιμετωπίζεται ως φάρμακο και όχι ως εμβόλιο, σε ότι αφορά την , μικρή έστω συμμετοχή  στην προμήθειά του.
Τα βρέφη , περισσότερο εμφανίζουν συχνά κλινική εικόνα που υποδύεται σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη και για το λόγο αυτό γίνεται συχνά και οσφυονωτιαία παρακέντηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 4-8 μέρες και περιλαμβάνουν πυρετό, πολλές διαρροϊκές κανώσεις, εμέτους, αφυδάτωση και διαταραχές των ηλεκτρολυτών. Το μωρό έχει εικόνα σοβαρά πάσχοντος και για το λόγο αυτό , οδηγείται συχνά στο νοσοκομείο.
Στο ερώτημα σας,

Πως και για πόσο χρόνικό διάστημα μεταδίδεται η νόσος.
Μεταδίδεται άμεσα από το άρρωστο παιδί με τα χέρια και την επαφή με κόπρανα τα οποία περιέχουν κυρίως τον ιό, αλλά και έμμεσα, απο το προσωπικό και τους γονείς που  φροντίζουν το μωρό στο νοσοκομείο ή στον βρεφονηπιακό σταθμό.
Η μετάδοση αρχίζει 2-3 μέρες πριν πό την εμφάνιση των συμπτωμάτων και διαρκεί έως και τρεις εβδομάδες μετά.   
Τα παιδιά τα οποία έχουν κάποιο συγγενές ή επίκτητο υποκείμενο νόσημα, νοσούν σοβαρότερα και διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι, καθιστούν τη νόσο από ιό Rota, ιδιαίτερα επικίνδυνη , ιδιαίτερα σε παιδιά έως δύο ετών και για το λόγο αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται σε πολύ μικρή βρεφική ηλικία.
Τα παιδιά που θηλάζουν, είναι πιο ανθεκτικά σε μόλυνση από τον ιό και η νόσος είναι ηπιώτερη, καθώς επίσης έχουν μικρή πιθανότητα να εμφανίσουν εγκολεσμό, μια επιπλοκή που απαιτεί χειρουργική παρέμβαση.

Ερώτηση 15

Τα τελευταία 3-4 χρόνια, ακούμε , με το άνοιγμα των σχολείων, το Σεπτέμβριο, ότι υπάρχουν σε σταθμούς και νηπιαγωγεία, επιδημίες από ιό  κοξάκι.
Τώρα ανακαλύφθηκε αυτός ο ιός; Παλαιότερα δεν τον ακούγαμε.
Πως μεταδίδεται, τι συμπτώματα προκαλεί και ποιες είναι οι επιπλοκές, αν υπάρχουν;
Επίσης, υπάρχει εμβόλιο;

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πόσο και από πότε είναι γνωστός, όχι ο ιός Coxsackie, αλλά η τεράστια οικογένεια των εντεροϊών στην οποία ανήκει και περιλαμβάνει: 24 στελέχη η ομάδα Coxsackie A, 6 στελέχη η Coxsackie B, εντεροϊούς, ιούς Echo, τον ιό της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Α και για να μην μπω σε λεπτομέρειες , είναι περίπου 100.
Ζουν για μακρό χρονικό διάστημα σε σχετικά θερμές επιφάνειες και υγρό περιβάλλον, από όπου μεταδίδονται εύκολα με τα χέρια κυρίως, σε κλίματα εύκρατα, όπως το δικό μας και σε περιβάλλοντα όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι πολύ καλές.
Οι επιδημίες εκδηλώνονται το Καλοκαίρι και νωρίς το Φθινόπωρο και συνήθως εκδηλώνουν συμπτώματα παιδιά παιδικών σταθμών , νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, λιγότερο συχνά.
Αυτό που ρωτάτε αφορά στον ιό Coxsackie 6 του group B, που προκαλεί τη νόσο χέρια, πόδια ,στόμα ( Hand-Foot-Mouth) και χαρακτηρίζεται από  χαμηλό πυρετό, δυσκολία στην κατάποση γιατί ο βλεννογόνος του στόματος είναι γεμάτος έλκη, μικρές βλατίδες στις παλάμες και τα πέλματα, καθώ και (όχι πάντα) εξάνθημα γύρω από το στόμα και το δέρμα του σώματος. Διαρκεί 5-7 μέρες και υποχωρεί, οπότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί στην συνήθη καθημερινότητα και στο σχολικό περιβάλλον.
Εκτός όμως από τον coxsackie 6 που ανέφερα παραπάνω, όλοι οι εντεροϊοί εμφανίζουν ποικιλία συμπτωμάτων, από  το πεπτικό και το ανώτερο αναπνευστικό, συνήθως, αλλά και σημαντικές, επικίνδυνες επιπλοκές, από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το μυοκάρδιο ,και το ήπαρ, αλλά και πολυοργανική βλάβη. Οι χαλαρές παραλύσεις που υποδύονται πολιομυελίτιδα, είναι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις από λοίμωξη με εντεροϊό 68 και 71. Ο δεύτερος δημιουργεί και σοβαρές εγκεφαλικές νεκρώσεις. Παιδιά με κακοήθη νοσήματα και ανοσοκαταστολή από τη θεραπεία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον 68 και 71.  Κρούσματα, ευτυχώς όχι συχνά, περιγράφηκαν στις ΗΠΑ. Γενικότερα, οι επιπλοκές από εντεροϊούς είναι σοβαρές, ευτυχώς όμως, όχι συχνές. Η ανοσία η οποία αποκτάται μετά από νόσο, δεν είναι ισχυρή και κυρίως αφορά στον ορότυπο του ιού που έκανε την προσβολή. Για τους γονείς, θέλω να πω , ότι μπορεί να εμφανίσει την επόμενη χρονιά το παιδί, εκ νέου λοίμωξη από έναν εντεροϊό.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, απλά θα φροντίζετε να ενυδατώνετε το παιδί και να του χορηγείτε δροσερές, γλυκές, πολτοποιημένες τροφές ( παγωτό, ζελέ, κρέμα καραμελέ, ρυζόγαλα, κρέμες γάλακτος κ.ά.).
Επίσης δεν υπάρχει εμβόλιο.
Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν, καθαριότητα κυρίως των χεριών και να μην ξεχνάμε ότι ο ιός ζει στο νερό, πόσιμο ή πισίνας και στα λεία χερούλια και γενικότερα επιφάνειες, στις τσουλήθρες και στις κουπαστές των παιδικών παιχνιδιών στις παιδικές χαρές.  Ακούω, κάποιες μητέρες λένε: “Που κόλλησε βρε παιδί μου, εμείς μόνο στην παιδική χαρά πήγαμε και ο γιατρός μας είπε να παίζει στο ύπαιθρο”!  
Υπάρχουν κάποια βακτηρίδια και ιοί, που τους αρέσει να ζουν και στο ύπαιθρο.
Με την ευκαιρία, η φράση άφησε το παιδί να κολλήσει, για να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του και να συνηθίζει στις αρρώστιες, είναι ένας τεράστιος μύθος.
Δεν είναι όμοιο με το παιχνίδι του παιδιού σε φάρμα όπου υπάρχουν ζώα. Αυτό έχει να κάνει με τις αλλεργίες και είναι σωστό.

Ερώτηση 16

Ο γιος μου ηλικίας 3 μηνών, είναι πάντα ανήσυχος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σε βαθμό που διακόπτει μερικές φορές, ενώ δείχνει ΄οτι πεινάει. Του έδωσα κάποιες σταγόνες που μου έδωσε η Παιδίατρός του, αλλά πάλι το ίδιο. Μου είπε να περιμένουμε να κλείσει τους 3 μήνες και θα αποφασίσουμε, αν συνεχίσει. Να σημειώσω ότι έχει 4-5 κενώσεις την ημέρα που είναι ιδιαίτερα υγρές, πρασινοκίτρινες και με μικρά λευκά σποράκια μέσα. Επίσης έχει  άγριέψει το δέρμα του  στα μάγουλα και είναι κόκκινο.

Άνησύχησα,  διότι τις 4 τελευταίες μέρες έχει ανάμικτα με την κένωση και γραμμές από αίμα, αλλά και μερικές φορές περισσότερο.  Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνω;

Θα έλεγα ότι οπωσδήποτε πρέπει να το συζητήσετε με τη γιατρό του και αυτό αποτελεί τη βασική μου σύσταση.

Αν θα μπορούσα να σκεφθώ κάτι, αυτό θα ήταν η αλλεργία στο γάλα αγελάδος.  Έχει αρκετά στοιχεία από αυτή την οντότητα και αν είναι έτσι ,έχει ανάγκη από ειδική διαχείριση.

Ερώτηση 17

Έχω ακούσει άπειρες ακδοχές, για την ηλικία που ένα μωρό μπορεί να τρώει μέλι. Μήπως μπορείτε να μου δώσετε μια επιστημονική εκδοχή;

Έχω ζήσει στο Νοσοκομείο, ως Επίκουρος Καθηγητής, την περίπτωση ενός μωρού ηλικίας 6 μηνών, με αλλαντίαση από το μέλι που του έβαζε η γιαγιά του στην πιπίλα, με στόχο να το ηρεμήσει, γιατί ήταν, όπως μας είπε,  πολύ ζωηρό. Δεν εύχομαι να ξαναζήσω αυτή την εικόνα, αλλά και όλοι οι γιατροί που εφημερεύουν στα Νοσοκομεία, πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το Clostiridium Botulinum, που βρίσκεται στο μέλι, σε διάφορες κακοσυντηρημένες τροφές   και στο χώμα και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά από ότι ενηλίκους και από τα παιδιά, συχνότερα και βαρύτερα τα κάτω των 12 μηνών βρέφη.

Η απάντηση στο ερώτημά σας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, είναι ΟΧΙ ΜΕΛΙ σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών και εγώ θα σας έλεγα, μικρότερα των 15 μηνών.

Ερώτηση 18

Ο γιος μου, ηλικίας 2.5 ετών, κατάπιε ένα κουμπί πουκαμίσου μέτριου μεγέθους πριν από 24 ώρες και ο Παιδίατρός μου με καθησύχασε , λέγοντάς μου ότι δεν έχει πρόβλημα, διότι θα το αποβάλλει με τα κακά του. Δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ πήγε στην τουαλέτα δύο φορές, δεν κατάφερα να δω ότι το έβγαλε. Να ανησυχώ;

Να μην ανησυχείτε και ο Παιδίατρός σας έχει δίκαιο, διότι αφού πέρασε από τον φάρυγγα και τον οισοφάγο, θα το αποβάλλει και μάλιστα δεν θα το βρείτε.

Ο σοφός οργανισμός και ακόμη περισσότερο “το σοφό έντερο”, μόλις αντιληφθεί ότι έχει εισέλθει αντικείμενο που δεν μπορεί να το διαλύσει,το περιβάλλει με βλέννη και στη συνέχεια με μια επαρκή μάζα κοπράνων, ώστε να αποβληθεί χωρίς να τραυματίσει.

Αποβάλλονται ακόμη μεγαλύτερα και πιο οξύαιχμα αντικείμενα.

Μετά από κατάποση ξένου σώματος, μας ενδιαφέρει να μην κάνει άμεσα κινήσεις απόγνωσης και πανικού, που σημαίνει πνιγμονή, καθώς επίσης να μην κάνει ένα ξηρό και επίμονο βήχα που σημαίνει ότι ενοχλεί το αναπνευστικό . Τέλος, να μην του μείνει ένας πόνος σε κάποιο συγκεκριμμένο σημείο κατά μήκος του στέρνου ή και χαμηλότερα που σημαίνει ότι το ξένο σώμα έχει σφηνωθεί σε κάποιο σημείο του οισοφάγου και σε περίπτωση σχετικά σημαντικής απόφραξης  του οισοφάγου, το παιδί εμφανίζει έντονη αποβολή σάλιου εξ αιτίας της δυσκαταποσίας.

Ερώτηση 19

Ο γιος μου 3 ετών, ενώ έπαιζε με κάποιο αυτοκινούμενο παιχνιδάκι, άνοιξε το κάλυμμα της θήκης των μικρών μπαταριών που είναι μεγέθους κουμπιού και μου είπε ότι είχε βάλει στο στόμα του μία από αυτές και την κατάπιε. Λέει ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου. Είμαστε στο εξοχικό μας και το κοντινότερο νοσοκομείο απέχει μία ώρα. Πρέπει να κάνουμε κάτι;

Πρέπει η μικρή αυτή μπαταρία να φύγει άμεσα από το στομάχι του παιδιού, πριν ακόμη περάσει στο έντερο , οπότε θα παραμείνει αρκετά.

Οι μπαταρίες “κουμπιά”, όπως λέγονται,  αποβάλλουν κάποια τοξικά, καυστικά υγρά τα οποία οδηγούν σε διάτρηση. Το ίδιο προκαλούν και στο έντερο. Αν μέσα σε μία ώρα δεν έχει αποβληθεί με εμετό, πρέπει το ταχύτερον να φύγετε για το νοσοκομείο.

Ερώτηση 20

Ανησυχώ βλέποντας την κόρη μου ηλικίας 22 μηνών να βαδίζει με τα πόδια ανοιχτά και τα πέλματα να τα στρίβει άλλοτε προς τα μέσα και άλλοτε προς τα έξω ή ένα έξω, ένα μέσα. Επίσης πέφτει εύκολα και συχνά, ιδιαίτερα όταν βιάζεται. Βάδισε μόνη της από την ηλικία των 16 μηνών. Να σημειώσω ότι είναι λίγο υπέρβαρη. Η Παιδίατρος μας είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι τα ισχία της είναι φυσιολογικά, ίσως λίγο χαλαρά.

Πράγματι δεν πρέπει να ανησυχείτε, διότι βαδίζει με τα πόδια ανοιχτά γιατί ενστικτωδώς, προσπαθεί να αυξήσει το εύρος στήριξης και ισορροπίας, καθώς  αν είναι και μεγαλόσωμο παιδί, μαζί με την ευρεία στήριξη, κατεβάζει χαμηλότερα το κέντρο βάρους, που της παρέχει σταθερότητα.  Το μέσα έξω των πελμάτων είναι και αυτό φυσιολογικό, ενώ τέλος το γεγονός ότι πέφτει εύκολα, οφείλεται στο ότι ίσως κτυπούν τα γόνατά , κυρίως όμως δεν έχει αναπτύξει ακόμη συντονισμό. Μην ανησυχείτε, θα διορθώσει η φύση όλες αυτές που εσείς σήμερα, ονομάζετε ατέλειες.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα