Άσθμα στην Παιδική Ηλικία
Διαβάστηκε 11,962 φορές

Τι είναι το παιδικό άσθμα;

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας (περίπου 1στα 10 παιδιά πάσχει από άσθμα). Πρόκειται γαι μία νόσο που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (ερεθισμό) των βρόγχων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
-Οι αεραγωγοί να γίνονται στενότεροι
-Να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα βλέννης

Η είσοδος και κυρίως η έξοδος του αέρα από τους πνεύμονες γίνεται δυσχερής και εμφανίζονται τα συμπτώματα του άσθματος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Τα συμπτώματα του άσθματος ποικίλουν σε βαρύτητα από ήπια, μέτρια έως σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Bήχα, ο οποίος χαρακτηριστικά χειροτερεύει τη νύχτα, με τη σωματική άσκηση, με την εισπνοή κάποιας ερεθιστικής ουσίας ( όπως ο καπνός τσιγάρου) ή με την έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο (τρίχωμα ζώων, ακάρεα της οικιακής σκόνης ή κατσαρίδες)
-Συρρίτουσα αναπνοή (μουσικός ήχος –σφύριγμα- που ακούγεται κατά την εκπνοή). Σε περίπτωση κρίσης άσθματος όσο η κατάσταση του παιδιού χειροτερεύει το σφύριγμα αυτό θα λιγοστεύει γιατί λιγότερος αέρας θα μπαίνει και θα βγαίνει από τους πνεύμονες.
-Δυσκολία στην αναπνοή. Σε σοβαρή κρίση άσθματος ο θώρακας μπαίνει προς τα μέσα (εισολκές μεσοπλευρίων) και η κοιλιά ανεβοκατεβαίνει (κοιλιακή αναπνοή).
-Συσφικτικό άλγος στο στήθος

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι αναστρέψιμα με φάρμακα που δρουν αυξάνοντας το εύρος των βρόγχων και καταστέλλοντας τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί .

Ποια είναι τα αίτια του άσθματος;

Τα ακριβή αίτια του άσθματος δεν είναι απολύτως γνωστά μέχρι σήμερα. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται χωρίς εμφανή λόγο, αλλά είναι δυνατόν να παρατηρήσετε κάποιους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν έναν ασθματικό παροξυσμό στο παιδί σας ή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του. Παράγοντες που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά στους αεραγωγούς των παιδιών σας είναι:
– Λοιμώξεις, όπως οι κοινές ιώσεις και η γρίππη
– Παράγοντες που ρυπαίνουν τον αέρα, όπως ο καπνός τσιγάρων, αναθυμιάσεις από βαφές κ.ά.
– Αλλεργιογόνα, όπως γύρη λουλουδιών, μούχλα, ουσίες από το τρίχωμα των ζώων, ακάρεα της οικιακής σκόνης και κατσαρίδες
– Σωματική άσκηση (ιδιαίτερα όταν γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον)
– Έντονη συναισθηματική φόρτιση (έντονο κλάμα, γέλιο ή άγχος)
– Ορισμένα φάρμακα

Ποιοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσει το παιδί σας άσθμα;

– Φαίνεται ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην παρουσία αεραγωγών που ερεθίζονται εύκολα. Κληρονομικότητα υπάρχει επίσης στην εμφάνιση αλλεργιών (αυτό ονομάζεται ατοπία) που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
– Το παιδικό άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.
– Οι μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά τους. Παιδιά με γονείς που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άσθμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του άσθματος;

– Με το πολύ καλό ιστορικό
– Με την εξέταση από τον παιδίατρο (ευρήματα από το αναπνευστικό)
– Σε παιδιά μεταλύτερα των 5 ετών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία συσκευή που λέγεται ροόμετρο και βοηθά στη διάγνωση του άσθματος. Το ροόμετρο μετρά την ποσότητα του αέρα και την ταχύτητα με την οποία αυτός αποβάλλεται από τους πνεύμονες του παιδιού σας. Η συσκευή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
– Η σπιρομέτρηση επίσης μπορεί να μετρήσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες του παιδιού σας και επιπλέον προσφέρει πιο ακριβείς πληροφορίες συγκρτικά με το ροόμετρο.
– Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να πραγματοποιηθεί για τον αποκλεισμό άλλων αναπνευστικών νοσημάτων.
– Αλλεργιολογικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί για να ελεγχθεί εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάτι.
Σε παιδιά μικρότερα των πέντε ετών η διάγνωση του άσθματος μπορεί να τεθεί εάν το παιδί σας ανταποκρίνεται στην αντιασθματική αγωγή.

Ποια είναι η θεραπεία του άσθματος ;

Το άσθμα δεν αποτελεί νόσο που μπορεί να εξαφανιστεί με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπεία που εφαρμόζεται έχει ως σκοπό να περιορίσει τη συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια των ασθματικών παροξυσμών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών. Δεδομένου ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες εμπλέκονται στο άσθμα κάθε θεραπευτικό πλάνο πρέπει να εξατομικεύεται συνδυάζοντας φάρμακα που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά για τον κάθε μικρό ασθενή.

Τι είναι τα εισπνεόμενα φάρμακα;

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εισπνεόμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο άσθμα:
-Ανακουφιστικά (αντιμετωπίζουν άμεσα τα συμπτώματα)
-Προστατευτικά (βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων)

Το παιδί σας πρέπει να χρησιμοποιεί την πρώτη κατηγορία εισπνεόμενων όταν παρουσιάζονται τα συμπτώματα. Τα φάρμακα αυτά με κύριους εκπροσώπους τη σαλβουταμόλη και τερβουταλίνη (Aerolin- Dracanyl) είνα βρογχοδιασταλτικά, βοηθούν στην αύξηση του εύρους των αεραγωγών και τη γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Η δεύτερη κατηγορία εισπνεόμενων είναι τα προστατευτικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά εφόσον το παιδί σας έχει ένδειξη ακόμη και επί απουσίας συμπτωμάτων. Συνήθως περιέχουν κάποια μορφή εισπνεόμενης κορτιζόνης που δρα περιορίζοντας τη φλεγμονή στους αεραγωγούς.
Στις συνήθεις δόσεις οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες . Μπορεί να χρειαστεί να περάσει διάστημα έως και 6 εβοδμάδων για την πλήρη εμφάνιση της αποτελεσματικότητας τους.

Άλλα φάρμακα

Ανακουφιστικά
Οι σοβαροί παροξυσμοί άσθματος μπορεί να απαιτήσουν θεραπεία με συστηματική χορήγηση κορτιζόνης από το στόμα (prezolon, medrol, soldesanil κ.ά.).

Προστατευτικά
Η μοντελουκάστη (Singulair) είναι ένα άλλο φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία προφύλαξης.

Μπορεί το παθητικό κάπνισμα να προκαλέσει άσθμα στα παιδιά;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει άσθμα και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα στα παιδιά.
Έχει βρεθεί ότι η έκθεση στον καπνό τσιγάρου στο σπίτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στο παιδί σας να εκδηλώσει άσθμα και μπορεί να προκαλέσει ασθματικούς παροξυσμούς σε παιδιά ασθματικά.
Όλα τα παιδιά, είτε έχουν άσθμα είτε όχι πρέπει να κρατούνται μακριά από τον καπνό τσιγάρου.

Το άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος της παιδικής ηλικίας (περίπου 1στα 10 παιδιά πάσχει από άσθμα)…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα