Εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG)

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 42,487 φορές

Πολλές μέρες τώρα, με βασανίζει η ιδέα να γράψω κάτι για το περιβόητο εμβόλιο BCG. Δεν το αποφάσιζα όμως γιατί θα ερχόμουνα σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Πολιτείας. Της Πολιτείας που με εγκύκλιο , όπως κάθε χρόνο, έδωσε την εκκίνηση του φετινού εμβολιασμού στα παιδιά της πρώτης τάξης του Δημοτικού σχολείου.

Είχα μια ελπίδα ότι θα έφθαναν στα αυτιά των αρμοδίων της Δημόσιας Υγείας τα μηνύματα, εδώ και χρόνια, από όλο τον κόσμο, ότι το εμβόλιο αυτό απαξιώνεται συνεχώς, σε βαθμό που θα έλεγα ότι με τα σημερινά δεδομένα και τις σημερινές απαιτήσεις, με άριστα το δέκα από πλευράς αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, θα έπαιρνε βαθμό τρία επιεικώς.

Χρόνια τώρα το λέω και το διατυμπανίζω, σε βαθμό που έχω γίνει γραφικός. Σταματήστε το επί τέλους. Γελάει η Δυτική Ευρώπη μαζί μας. Και εδώ τελευταίοι θα είμαστε;

Όταν πάνω από 100 εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να παρασκευάσουν εμβόλιο κατά της Φυματίωσης, αυτό από μόνο του μας λέει ότι το εμβόλιο που παρασκευάσθηκε το 1918, δεν είναι πλέον ικανό να συνεισφέρει στη Διεθνή Στρατηγική αντιμετώπισης της φυματίωσης.

Τότε γιατί παράγεται και γιατί χρησιμοποιείται ακόμη; Θα ήταν το εύλογο ερώτημα του κάθε ανθρώπου.

  1. Διότι μπορεί να προσφέρει μια υπηρεσία σε νεογνά που γεννιούνται σε χώρες της Αφρικής, κυρίως, αλλά και της Ασίας και σε μερικές χώρες της Νότιας Αμερικής. Η όποια μικρή προστασία στην ηλικία αυτή προσφέρεται στην κατεύθυνση των εξωπνευμονικών μορφών της νόσου (μηνιγγίτιδα-κεγχροειδής)
  2. Δεν υπάρχει ακόμη κάτι άλλο στη θέση του
  3. Οι άνθρωποι που χειρίζονται το θέμα στον Π.Ο.Υ, έχουν προσηλωθεί σε ότι βρήκαν και δεν αποφασίζουν να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της Φυματίωσης, και διότι δεν έχουν να κάνουν κάτι, αλλά διότι ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες, ανοργάνωτες, και φτωχές χώρες, τα προγράμματα καταγραφής και πρόληψης δεν μπορούν να εφαρμοσθούν. Για να γίνω πιο σαφής «ας κάνουμε ότι προσπαθούμε» κάνοντας ένα αποτυχημένο εμβόλιο
  4. Όλη η προσπάθεια διεθνώς έχει στραφεί στην παρασκευή νέου εμβολίου και έως τότε άφησέ το να γίνεται.

Η χορήγηση σε παιδιά μεγαλύτερα του έτους δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση της νόσου και συνεπώς στη χώρα μας όπου χορηγείται σε ηλικία 6-12 ετών, είναι εντελώς αναποτελεσματικό τόσο στην αποτροπή ανάπτυξης Φυματίωσης σε κάθε παιδί που εκτέθηκε σε φυματίωση, όσο και στην επιδημιολογία της νόσου.

Τότε γιατί το κάνουμε;

Ειλικρινά δεν ξέρω και ούτε μπορώ να δώσω μια εξήγηση.

Σκέφθηκα κάποια στιγμή, ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις εκατοντάδες των  στελεχών των Υπηρεσιών Υγείας  που απασχολούνται κάθε χρόνο με το πρόγραμμα.  Λέω όμως δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα να γίνεται τέτοια σπατάλη έμπειρων στελεχών, αλλά και χρημάτων για αγορά εμβολίου και φυματίνης! Δεν μπορεί να δει κανείς ότι τα έμπειρα αυτά στελέχη θα μπορούσαν π.χ να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προγράμματα νοσηλείας και φροντίδας ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, στο σπίτι; Υπάρχουν τόσα και τόσα κενά σήμερα στο Σύστημα Υγείας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να σπαταλούμε!

Επειδή πάρα πολλοί γονείς αγωνιούν και δεν μπορούν να αποφασίσουν και με το δίκιο τους, για να δώσουν τη γραπτή έγκριση εμβολιασμού, η επιστημονική μου άποψη και η πείρα μου σχετικά με τα θέματα Φυματίωσης, με υποχρεώνουν να πάψω να σιωπώ.

  1. ΝΑΙ στο εμβόλιο BCG σε νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με ενεργό φυματίωση, σε νεογνά που με την έξοδο από το μαιευτήριο θα ζήσουν σε περιβάλλον φυματίωσης και σε νεογνά και βρέφη που βρίσκονται σε περιβάλλον πολυανθεκτικής Φυματίωσης.
  2. ΟΧΙ στο εμβόλιο φυματίωσης στα παιδιά της σχολικής ηλικίας
  3. ΝΑΙ στη φυματινοαντίδραση Mantoux σε παιδιά χαμηλού κινδύνου για μόλυνση από Φυματίωση, με τη μορφή ανίχνευσης δύο φορές από τη γέννηση έως την εφηβεία, σε ηλικίες 3-5 και 12-14 ετών
  4. ΝΑΙ στην ανίχνευση μόλυνσης κάθε παιδιού που ήρθε σε επαφή με μολυσματική εστία
  5. ΝΑΙ στη πρωτογενή προφύλαξη κάθε παιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, που ήρθε σε στενή επαφή με μολυσματική εστία.Ο βαθμός προστασίας από μετατροπή της Mantoux εγγίζει το 70%.  Το «ανεξαρτήτως ηλικίας» το τονίζω για να διαφοροποιηθώ από τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, που συνιστά την πρωτογενή προφύλαξη μόνο στα μικρότερα των 5 ετών , επειδή τα μικρότερα των 5 ετών έχουν πιθανότητα 25% να αναπτύξουν φυματίωση αν μολυνθούν, ενώ τα άνω των 5 ετών 12-15%,  λες και τα μεγαλύτερα δεν τα γέννησε μάνα!

Πολλές μέρες τώρα, με βασανίζει η ιδέα να γράψω κάτι για το περιβόητο εμβόλιο BCG. Δεν το αποφάσιζα όμως γιατί θα ερχόμουνα σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Πολιτείας. Της Πολιτείας που με εγκύκλιο , όπως κάθε χρόνο, έδωσε την εκκίνηση του φετινού εμβολιασμού στα παιδιά της πρώτης τάξης του Δημοτικού σχολείου.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα