Η αντιμετώπιση των κωλικών στα βρέφη με τη χορήγηση προβιοτικών

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 7,430 φορές

H Valerie Sung και συνεργάτες δημοσιεύουν στο τεύχος της 7ης Οκτωβρίου του JAMA Pediatrics, άρθρο με τον τίτλο:  Probiotics Likely Do Little To Soothe Colicky Babies.

Πρόκειται για μία εκτενή μεταανάλυση δώδεκα μελετών που αναφέρονται στο θέμα. Οι μελέτες που επελέγησαν είναι προοπτικές  και τυχαιοποιημένες και περιέλαβαν 1825 βρέφη εκ των οποίων 271 τελειόμηνα  με κωλικούς, 1534 χωρίς εμφάνιση κωλικών και 20 πρόωρα βρέφη με κωλικούς.

Οι υπάρχουσες μελέτες είναι προς το παρόν ανεπαρκείς για να στηρίξουν την άποψη ότι τα προβιοτικά  έχουν με βεβαιότητα θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των κωλικών του πρώτου τριμήνου, όπως αυτοί έχουν ορισθεί διεθνώς (έντονη ανησυχία και γοερό κλάμα επί τρεις συνεχόμενες ώρες τουλάχιστον, επί τρεις μέρες την εβδομάδα κατ’ελάχιστον και για μία ή περισσότερες εβδομάδες), λέει η επικεφαλής της μελέτης της  μεταανάλυσης.

Το πρόβλημα των κωλικών του πρώτου 3μήνου παρατηρείται στο 1/5 των βρεφών περίπου και είναι συχνότερο σε αγόρια. Η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη ή είναι ασαφής και μη τεκμηριωμένη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οφείλονται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδος, άποψη που δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη μεγαλύτερη επίπτωση σε αγόρια, ενώ πρόσφατα έχει ενοχοποιηθεί η μικροχλωρίδα του εντέρου. Υποστηρίζεται δηλαδή, ότι τα βρέφη με κωλικούς και βρέφη που δεν εμφανίζουν κωλικούς, έχουν διαφορές σ’αυτή τη μικροχλωρίδα.

Κατόπιν των παραπάνω, τονίζουν οι συγγραφείς, θα ήταν λογικό να διερευνηθεί αν η χορήγηση προβιοτικών βελτιώνει τους κωλικούς σε ένταση και σε διάρκεια, με χορήγηση προβιοτικών, σε βρέφη που δεν θηλάζουν, αλλά λαμβάνουν γάλα αγελάδος κονιοποιημένο.

Θεωρητικά και σύμφωνα με τα παραπάνω, προϊόντα σε σταγόνες ή σκόνη που περιέχουν προβιοτικά με τη μορφή ζωντανών μικροοργανισμών της χλωρίδας του εντέρου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία του, να μειώσουν την όποια φλεγμονώδη αντίδραση αλλάζοντας το ενδοαυλικό περιβάλλον του, να ισχυροποιήσουν την αντίστασή του και τέλος με όλα αυτά να μειώσουν τον περισταλτισμό του που θεωρείται ως η γενεσιουργός αιτία των κωλικών.

Σε δύο από επτά  μελέτες που δόθηκαν προβιοτικά υπήρξε βελτίωση των κωλικών και σε πέντε όχι.

Σε άλλες πέντε όπου δόθηκαν προβιοτικά και εικονικό φάρμακο, παρατηρήθηκε βελτίωση σε τρεις στις οποίες δόθηκε Lactobacillus Reuteri με τη μορφή σταγόνων.

Το τελικό συμπέρασμα από τη μελέτη των δώδεκα δημοσιεύσεων είναι ότι η βελτίωση που προκαλείται σε βρέφη με κωλικούς που τρέφονται με γάλα αγελάδος και λαμβάνουν προβιοτικά σε σταγόνες ή σκόνη, δεν είναι ξεκάθαρη . Αυτό οφείλεται πιθανόν στο γεγονός ότι τα χορηγούμενα προβιοτικά στις διάφορες μελέτες δεν είναι όμοια ποιοτικά και ποσοτικά, καθώς επίσης υπάρχει ετερογένεια των πληθυσμών που μελετήθηκαν. Ο κυριότερος όμως παράγοντας, όπως φαίνεται, είναι ότι οι κωλικοί του πρώτου τριμήνου στα βρέφη δεν είναι μιας κοινής αιτιολογίας, αλλά διαφορετικής κάθε φορά ή ακόμη  είναι πολυπαραγοντικής προέλευσης.

Συμπερασματικά, καταλήγουν οι αναλυτές της βιβλιογραφίας, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να συστήσει επίσημα τη χρήση προβιοτικών για την αντιμετώπιση των κωλικών σε βρέφη .

Το πρόβλημα των κωλικών του πρώτου 3μήνου παρατηρείται στο 1/5 των βρεφών περίπου και είναι συχνότερο σε αγόρια. Η αιτιολογία του συνδρόμου είναι άγνωστη ή είναι ασαφής και μη τεκμηριωμένη…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα