Ποια αντιβιοτικά πρέπει κατα το δυνατόν να αποφεύγονται κατά τα πρώτα στάδια της κύησης

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,448 φορές

Which Antibiotics Should Be Avoided in Erly Pregnancy?

May , 05, 2017, Arefa Cassoobhoy, MD, MPH

Medscape Internal Medicine-2017

Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν, ως γνωσtό, ευαίσθητο πληθυσμό σε λοιμώξεις, ένεκα της μειωμένης άμυνας.

Ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν αντιβιοτικά συχνότερα από τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό, για λοιμώξεις, συχνότερες από τις οποίες είναι αυτές του ουροποιητικού.

Σε δείγμα 182.000 εγκύων γυναικών, η χρήση ωρισμένων αντιβιοτικών φαίνεται ότι σχετίζεται συχνότερα με αποβολή του εμβρύου περί την 20η εβδομάδα της κύησης.

  • Τα αντοβιοτικά αυτά είναι: Quinolones, Tetracyclines, Sulfonamides, , Metronidazole, and Macrolides, εκτός από την Ερυθρομυκίνη.

Κάποιες από αυτές όπως η Azithromycin and Ciprofloxacine, συνταγογραφούνται συχνά και εξωνοσοκομειακά.

  • Αντιβιοτικά τα οποία θεωρούνται ασφαλή είναι η Πενικιλλίνη και τα παράγωγά της, καθώς και οι κεφαλοσπορίνες, οι οποίες έχουν κοινά χημικά χαρακτηριστικά με τις Πενικιλλίνες. Επίσης ασφαλείς για την αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων είναι και οι Νιτροφουραντοϊνες.

Εκείνο το οποίο πιθανόν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αποβολές του εμβρύου είναι και το νόσημα που αντιμετωπίζεται, καθώς και η βαρύτητά του.

Έως ότου και άλλες προγραμματισμένες μελέτες, οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα-συμπεράσματα, καλό είναι να χορηγούνται σε εγκύους αντιβιοτικά τα οποία ανήκουν στη λίστα των φαρμάκων που παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια για το έμβρυο, ενώ συγχρόνως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η ασφάλεια της εγκύου.

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα