Προσοχή στην Πρώϊμη Διάγνωση της Μαθησιακής Δυσκολίας (ADHD)

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,736 φορές

(προσοχή, μη βιάζεστε να σφραγίσετε τη διάγνωση)

kapil Sayal, Roshan Chudal, Rusanna Hinkka-Yli-Salomaki et al

 

Child’s Age a Key Factor for Accurate ADHD Diagnosis.

The study was published online October 9, 2017, in Lancet Psychiatry.

 

Γονείς, Παιδαγωγοί, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι

Μην βάζετε και μην δέχεστε εύκολα τη διάγνωση της Διαταραχής Επικέντρωσης Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα ( ADHD), για το παιδί σας, στις πρώτες τάξεις του σχολείου, όταν αυτό είναι γεννημένο τους τελευταίους μήνες του έτους, π.χ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δςεκέμβριο.

Εθνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, μεταξύ των ετών 1998- 2004, περιέλαβε 6.136 παιδιά με διαγνωσμένο ADHD.

Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν από τον Ιανουάριο του 1991 έως και το Δεκέμβριο του 2004.

Εξετάσθηκαν στην υποτιθέμενη ηλικία των 7 ετών, με την είσοδο στη στοιχειώδη εκπαίδευση. Χρησιμοποιώ τον όρο υποτιθέμενη, διότι όσα γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης, κατατάσσονται στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Υπάρχουν όμως παιδιά τα οποία ενώ γεννήθηκαν τον ίδιο χρόνο, έχουν συχνά 11-12 μήνες διαφορά.

Η μελέτη έδειξε ότι παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή μαθησιακή σε υψηλότερο ποσοστό, σε σύγκριση με συμμαθητές τους που γεννήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τα ταλευταία χρόνια, όπου γονείς και ειδικοί είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της διαταραχής της συγκέντρωσης και συνεπώς και της σχολικής επίδοσης, το ποσοστό των εσφαλμένων διαγνώσεων είναι αυξημένο.

Στη μελέτη επίσης διαπιστώθηκε ότι η διαταραχη ήταν συχνότερη στα αγόρια.

Αυτή η λανθασμένη διάγνωση αποδόθηκε στο διαφορετικό βαθμό ωριμότητας των παιδιών στις ηλικίες αυτές, ακόμη και αν η ηλικιακή διαφορά είναι κάποιοι μήνες.

Επίσης η μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια, οφείλεται και πάλι στην ωριμότητα, όπου , όπως είναι γνωστό τα κορίτσια σε αντίστοιχες ηλικίες είναι περισσότερο ώριμα από τα αγόρια.

Συμπερασματικά

Μην βιάζεστε να χαρακτηρίσετε ένα παιδί ως ADHD, επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα το σύνδρομο και με μεγάλη ευκολία , ειδικοί και μη ειδικοί, βάζουμε τη διάγνωση.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα