…από που να φυλαχθεί κανείς!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,845 φορές

 

 

 

Risk of progression to active Tuberculosis Following Reinfection with Mycobacterium Tuberculosis.

Jason R.Andrews et al  Clin Infect Dis 2012

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος αναζωπύρωσης φυματίωσης σε άτομα που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν και έχουν μεταπέσει σε λανθάνουσα φυματιώδη μόλυνση (LTBI).

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι αν τα άτομα αυτά έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σε περίπτωση αναμόλυνσης. Πρέπει να τονισθεί ότι σε χώρες με χαμηλή επίπτωση φυματίωσης αυτό έχει μικρότερη σημασία μια και  η αναμόλυνση είναι σπάνια, ενώ σε χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης ο κίνδυνος είναι καθημερινός.

Σκοπός της μελέτης: Να εξετασθεί αν τα άτομα που είχαν μολυνθεί παλαιότερα αλλά δεν νόσησαν (LTBI), διέθεταν κάποια άμυνα έναντι της φυματίωσης σε περίπτωση αναμόλυνσης, σε σχέση με άτομα που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί.

Μέθοδος: οι συγγραφείς εξέτασαν αναδρομικά από τη βιβλιογραφία όλες τις προοπτικές μελέτες που αφορούσαν στο θέμα και έχουν δημοσιευθεί, πριν από την εκτεταμένη χρήση χημειοπροφύλαξης. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν οι έχοντες μολυνθεί (LTBI) ή αυτοί που δεν έχουν μολυνθεί σε περίπτωση μόλυνσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ενεργό νόσο. Εξετάστηκαν συνεπώς δύο ομάδες και έγινε σύγκριση μεταξύ τους.

Αποτελέσματα: εξετάσθηκαν 18 μελέτες οι οποίες αναφερόταν σε φυματίωση που ανέπτυξαν άτομα με LTBI και αναμόλυνση και άτομα που ανέπτυξαν φυματίωση μετά την πρώτη μόλυνση. Εξετάσθηκαν 19.886 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι άτομα με LTBI ανάπτυξαν φυματίωση μετά από επαφή με μεταδοτική εστία σε συχνότητα 13,5 ανά 1000 άτομα – χρόνια, ενώ αυτά που πρωτομολύνθηκαν σε συχνότητα 60,1 άτομα- χρόνια (95% CI: 38.6 – 87.4 per 1000 person- years)

Συμπέρασμα: άτομα με LTBI είχαν μικρότερο κίνδυνο για  ανάπτυξη φυματίωσης μετά νέα μόλυνση, σε σχέση με αυτά που για πρώτη φορά μολύνθηκαν.

Δικό μου σχόλιο: Ο πρώτος των Συγγραφέων Dr Jason R. Andrews από το  Mass General Hospital  προχωράει ακόμη περισσότερο και με e-mail που στέλνει στο πρακτορείο Reuters, δηλώνει με έμφαση.

«Οι απανταχού LTBI (σε αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες) θα πρέπει να λαμβάνουν χημειοπροφύλαξη για τη δημιουργία αναχώματος προς την εξέλιξη προς φυματίωση, ενώ θα παραμείνει σε αυτούς η αυξημένη άμυνα σε περίπτωση αναμόλυνσης.»

Και τα ψιλά γράμματα: Άρα λοιπόν το δόγμα ότι αυτοί που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να λαμβάνουν χημειοπροφύλαξη επί LTBI διότι είναι μάταιο μία και αμέσως μετά τη διακοπή της χημειοπροφύλαξης θα επαναμολυνθούν, καταρρέει!!!

Δώστε λοιπόν στους φτωχούς, που δεν έχουν ούτε νερό να πιούν, χημειοπροφύλαξη!

Όμως – και εδώ είναι το κρίσιμο – Δώστε επί 3 μήνες Ισονιαζίδη (κάθε μέρα) με μία φορά την εβδομάδα Ριφαπεντίνη, που μόλις ανακαλύφθηκε και πρέπει να εισρεύσουν κάποια δις δολάρια στα ταμεία της εταιρίας.

Αν συμβεί το τελευταίο, τότε το καταγγέλλω ως διεθνή απάτη!

Μια απάτη πολύ καλά μεθοδευμένη!

Τώρα εξηγείται πως την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το N.Engl J. Med με το άρθρο της ανακάλυψης της Ριφαπεντίνης, βγήκε το Reuters με  είδηση και το CDC και ο ΠΟΥ με οδηγία για τη χρήση της!!

ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

 

…τώρα εξηγείται πως την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το N.Engl J. Med με το άρθρο της ανακάλυψης της Ριφαπεντίνης, βγήκε το Reuters με  είδηση και το CDC και ο ΠΟΥ με οδηγία για τη χρήση της!!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα