Οξεία Μέση Ωτίτιδα: αλλάζει η επιλογή του αντιβιοτικού;
Διαβάστηκε 3,716 φορές

Commentary: Antibiotic recommendations for acute otitis media and acute bacterial sinusitis in 2013. Ellen R. Wald, MD, Gregory P. DeMuri, MD. Pediatr Infect Dis J. 2013;32(5):641-643.

Οι συγγραφείς κάνουν μια μακρά  επιστημονική αναδρομή στηριζόμενοι σε υλικό τυμπανοκέντησης ή παρακέντησης παραρίνιων κόλπων σε παιδιά, όπου οι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν ήταν κατά βάση ο πνευμονιόκοκκος, η καταρροϊκή Mπραχαμέλα και ο Aιμόφιλος της Iνφλουέντζας τύπου Β.

Η αιτιολογία στις δύο καταστάσεις σε παιδιά ήταν ίδια με μικροδιαφορές στη συχνότητα μη άξιες λόγου.

Η χορήγηση αμοξυκιλλίνης τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν αποτελεσματική σε μεγάλο ποσοστό και για τις δύο καταστάσεις, με ημερήσια δόση 45 mg/kg Β.Σ.  διηρημένη σε τρεις δόσεις.

Αργότερα απεδείχθη ότι η δόση αυτή της αμοξυκιλλίνης έπρεπε να αυξηθεί ένεκα ημιαντοχής   του πνευμονιόκοκκου, αλλά και της έντονης παραγωγής β-λακταμάσης από τον Aιμόφιλο και τη Mπραχαμέλα, όπου και οι μεγάλες ακόμη δόσεις αποτύγχαναν.

Η από δεκαετίας περίπου η χορήγηση του PCV 7, 10  και σήμερα του 13δύναμου εμβολίου του πνευμονιοκόκκου άλλαξαν εντελώς το τοπίο της αιτιολογίας των δύο  νοσημάτων όπου επικρατεί πλέον ο αιμόφιλος και η μπραχαμέλλα, σε ποσοστό 90%. Η επιλογή αντιβιοτικών πρώτης γραμμής έπρεπε συνεπώς, να αλλάξει.

Σήμερα η σύσταση είναι ο συνδυασμός Amoxycillin + Clavulanic acid σε ημερήσια δόση 45mg/kg/24ωρο, διηρημένη σε δύο δόσεις.

Οι συγγραφείς κάνουν μια μακρά  επιστημονική αναδρομή στηριζόμενοι σε υλικό τυμπανοκέντησης ή παρακέντησης παραρίνιων κόλπων σε παιδιά…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα