Οδηγίες για την αντιμετώπιση της Βρογχιολίτιδας σε βρέφη (Οκτώβριος 2014).

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,386 φορές

Οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν online στο Pediatrics τον Οκτώβριο 2014 και στην ουσία επαναλαμβάνουν τις οδηγίες του 2006, καλό όμως είναι να επαναλαμβάνονται για να μην τις ξεχνούμε, αλλά και για να επισημάνουμε μερικές από αυτές που αναφερόταν  με κάποια επιφύλαξη, ενώ σήμερα έχουν εδραιωθεί.

Οι οδηγίες αφορούν στη διαγνωστική προσέγγιση, τη θεραπεία και την πρόληψη.

Η Βρογχιολίτιδα αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής βρεφών στο Νοσοκομείο κατά τους ψυχρούς μήνες του έτους.

Οφείλεται σχεδόν στο σύνολό της σε ιούς, με  πλέον συχνό τον RSV.

Παθολογοανατομικές αλλοιώσεις

Χαρακτηρίζεται από  οξεία φλεγμονή και οίδημα των μικρών αεροφόρων οδών, αλλά και νέκρωση του επιθηλίου, που οδηγεί σε πλήρη απόφραξη των βρογχιολίων. Το αναπνευστικό σύστημα αντιδρά συγχρόνως με έντονη παραγωγή βλέννης που μεταφέρεται στο  αεροφόρο δίκτυο μεγαλύτερου μεγέθους, με τελικό αποτέλεσμα την άλλοτε άλλου βαθμού αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα κλασσικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κατά σειρά εμφάνισης, αλλά και σοβαρότητας της νόσου: Ρινίτιδα και ξηρό βήχα που προηγούνται 24-72 ώρες. Στη συνέχεια η νόσος εξελίσσεται σε ταχύπνοια, εκπνευστικό συριγμό, εισολκές των μεσοπλευρίων διαστημάτων, επιστράτευση των επικουρικών αναπνευστικών μυών και αναπέταση των ρινικών πτερυγίων. Όλα τα παραπάνω, είναι ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Τα ακροαστικά ευρήματα χαρακτηρίζονται από ποικιλία ρόγχων όπως, λεπτοί υγροί ρόγχοι στις πνευμονικές βάσεις αλλά και διάχυτα, εκπνευστικοί  συρίττοντες και κατά τόπους ρεγχάζοντες.

Οι σημερινές οδηγίες περιλαμβάνουν

  1. Δεν θεωρείται σκόπιμη η αναζήτηση του συγκεκριμένου ιού που προκάλεσε το επεισόδιο, μια και δεν διαφοροποιείται η αντιμετώπιση , αλλά ούτε και η πρόγνωση.
  2. Ακτινογραφία θώρακα, στις συνήθεις Νοσοκομειακές μορφές δεν απαιτείται, όταν πρόκειται για ένα φυσιολογικό βρέφος χωρίς υποκείμενο νόσημα. Το ίδιο ισχύει και για τον αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο.
  3. Οι Παιδίατροι οφείλουν να διαγνώσουν κλινικά τη βρογχιολίτιδα, καθώς και να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη βαρύτητα. Αυτό επιτυγχάνεται με το ιστορικό, την ηλικία του πάσχοντος βρέφους (τα μικρότερα των 12 εβδομάδων αποτελούν ομάδα υψηλότερου κινδύνου) και την ύπαρξη τυχόν υποκείμενου νοσήματος που μπορεί να επιβαρύνει την βρογχιολίτιδα.
  4. Οι β-διεγέρτες, Αlbuterol και Salbutamole, δεν θα πρέπει να χορηγούνται, διότι δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου.
  5. Η χορήγηση επίσης Epinephrine με νεφελοποιητή, δεν συνιστάται. Δεν συνιστάται επίσης η αναπνευστική φυσικοθεραπεία.
  6. Συνιστάται μόνο προσεκτική ενυδάτωση του πάσχοντος βρέφους και χορήγηση οξυγόνου εμπλουτισμένου με υδρατμούς
  7. Για πρόληψη συνιστάται η χορήγηση Polyvizumab (Synagis) , σε δόση 15mg\ kg, β,σ, μία φορά το μήνα επί 5 μήνες το χρόνο, την περίοδο που ενδημεί ο RSV , στις παρακάτω ομάδες :

α. Όλα τα νεογνά και βρέφη που γεννήθηκαν με ηλικία κύησης μικρότερη των 29 εβδομάδων.

β. Όσα γεννήθηκαν με ηλικία κύησης μεγαλύτερη των 29 εβδομάδων, εμφανίζουν όμως αιμοδυναμικά ασταθή συγγενή καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια που αναπτύχθηκε κατά την νεογνική περίοδο, κυστική ίνωση κ.ά.

Όλα τα παραπάνω σε σχέση με το palivizumab, ισχύουν για τον πρώτο χρόνο της ζωής, που είναι η ηλικία εμφάνισης βρογχιολίτιδας.

Σχολιασμός

Α. Δεν αναφέρεται στη σύσταση σχόλιο για τη χορήγηση αντιβιοτικών, γιατί ποτέ δεν υπήρξε παρόμοια σύσταση

Β. Το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση κορτικοστερινοειδών, σε συστηματικά ή με τη μορφή νεφελοποίησης

Γ. Το σημαντικότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ξεριζώσει από τους Νοσοκομειακούς και τους ασκούντες ελεύθερη Ιατρική, Παιδιάτρους, τις συνήθειες πολλών ετών. (Salbutamol, epinephrine, κορτικοειδή, αντιβιοτικά κ.ά)

Πως θα πεισθούν οι έλληνες γονείς ότι σε ένα βρέφος που αρχίζει να αναπτύσσει βρογχιολίτιδα και συνεχώς επιδεινώνεται, μπορεί να εφαρμόσει ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα και απλά να περιμένει τη στιγμή που πιθανόν θα χρειασθεί το βρέφος Νοσοκομειακή φροντίδα.

Γράφω τα παραπάνω σχόλια, γιατί όπως ανέφερα στην εισαγωγή, οι οδηγίες αυτές σχεδόν πανομοιότυπες, ισχύουν από το 2006 και όμως τίποτα δεν άλλαξε.

 

**American Academy of Pediatrics updates Guidelines on Bronchiolitis in Young Children.
Pediatrics online October 27 2014   (Laurie Barclay, MD)
www.medscape.com

Αυτό το μικρό άρθρο περιλαμβάνει τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής του Οκτωβρίου 2014, για το χειρισμό και την αντιμετώπιση της Οξείας Βρογχιολίτιδας σε βρέφη. Η οδηγία δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από την προηγούμενη οδηγία του 2006, καλό όμως είναι  να ξαναθυμηθούμε μερικά πράγματα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα