Χριστούγεννα …απολαύστε τα!
Διαβάστηκε 2,686 φορές

 

 

 

Χριστούγεννα, περίοδος ξεκούρασης, ζεστής ατμόσφαιρας, οικογενειακής ζωής

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις κατεξοχήν οικογενειακές γιορτές.

Όλοι προσδοκούμε να τα περάσουμε σε οικογενειακό περιβάλλον, με ζεστασιά, γαλήνη, αγάπη και παρά ταύτα  πολύ συχνά καταφέρνουμε να τα φορτίσουμε  με άγχος, ένταση και φωνές.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Φαντάζεται κανείς ότι τα τέλεια Χριστούγεννα είναι όπως τα βλέπουμε στις ταινίες του Χόλυγουντ, στην τηλεόραση, ή στις φωτογραφίες των περιοδικών, εκεί δηλαδή  όπου τα σπίτια είναι υπέροχα διακοσμημένα, τα δώρα είναι γυαλιστερά, η οικογένεια και οι φίλοι πανευτυχείς και τα παιδάκια ήσυχα και χαμογελαστά παίζουν γύρω από το δένδρο κοντά στο τζάκι. Τώρα γιατί στη δική μας οικογένεια δεν το συναντάμε αυτό? Γιατί η δική μας είναι μια πραγματική οικογένεια, ενώ η εικόνα των μέσων επικοινωνίας  είναι μη ρεαλιστική. Ένας άλλος λόγος είναι ότι προσπαθώντας να φτάσουμε το Πρότυπο φορτωνόμαστε με επιπλέον υποχρεώσεις, με άγχος να τα προλάβουμε όλα, με προσδοκίες να ικανοποιήσουμε τους πάντες και κυρίως τα παιδιά μας και απογοητευόμαστε όταν δεν τα καταφέρνουμε.

Ίσως αυτά τα Χριστούγεννα θα ήταν καλύτερα να επανεξετάσουμε τον τρόπο που εμείς θέλουμε να περάσουμε τις γιορτές. Να λάβουμε υπόψη μας τις προσωπικές μας ανάγκες και δυνατότητες και να σχεδιάσουμε το δικό μας τρόπο να διασκεδάσουμε, να ξεκουραστούμε και να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

  • Η διαχείριση του χρόνου σας είναι σημαντικός παράγοντας. Κάντε σχέδια όσο το δυνατό ενωρίτερα, προκειμένου να έχετε το χρόνο να τα υλοποιήσετε. Ρωτήστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας τι πραγματικά θέλουν να κάνουν και συζητήστε το μαζί τους. Μπορεί να εκπλαγείτε ακούγοντας ότι το μόνο που θέλουν είναι να κάτσουν στη ζεστασιά να χαλαρώσουν και να μην πάνε στο Holiday on Ice. Προγραμματίστε τις δραστηριότητες που θέλετε με τα παιδιά σας εγκαίρως, αποφασίστε ποιους συγγενείς και φίλους θα θέλατε να συναντήσετε και φτιάξτε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.
  • Δεν χρειάζεται να λέτε ναι σε ότι σας προτείνουν. Αξιολογήστε αυτό που μπορείτε και αυτό που πραγματικά θέλετε και πείτε όχι σε ότι δεν προλαβαίνετε και δεν θέλετε.
  • Μοιραστείτε κάποιες ευθύνες με τους δικούς σας, με τα παιδιά σας και τον/την σύντροφό σας. Εμπιστευθείτε ότι θα τα καταφέρουν το ίδιο καλά με εσάς. Δώστε τους την ευκαιρία να προτείνουν, να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο.
  • Αξιολογείστε τα δώρα σας σύμφωνα με το πόσο ευχαρίστηση θα δώσουν και όχι με το πόσο αξίζουν. Χρησιμοποιείστε τη δημιουργικότητά σας και την φαντασία σας για να κάνετε δώρα. Το καλύτερο δώρο είναι αυτό που εκφράζει νοιάξιμο και αγάπη και όχι αυτό που κοστίζει ακριβά. Στείλτε κάρτες φτιαγμένες από εσάς και τα παιδιά σας σε αυτούς που αγαπάτε και είναι μακριά. Φτιάξτε μόνοι σας κουλουράκια και γλυκά για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτό που θα δώσετε από την καρδιά σας δεν θα είναι ποτέ μικρό.
  • Αξιοποιείστε την ευκαιρία αυτών των ημερών για να βοηθήσετε κάποιον λιγότερο τυχερό από εσάς. Προσφερθείτε να βοηθήσετε στο μαγείρεμα των αστέγων, στη συλλογή ρούχων για τους δυσκολεμένους αυτής της εποχής. Αν έχετε παιδιά αυτό θα είναι το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.
  • Να θυμάστε ότι η δική σας οικογένεια είναι μια πραγματική οικογένεια και στις πραγματικές οικογένειες συμβαίνουν και δυσάρεστα γεγονότα. Τα παιδιά σας θα κάνουν θόρυβο και θα τσακώνονται. Κάποιος συγγενής θα σας στεναχωρήσει χωρίς να το καταλάβει, κάποιες στιγμές θα υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα. Δεν χρειάζεται τα μεμονωμένα γεγονότα να σας χαλάνε τη συνολική διάθεση. Εστιάστε στα δικά σας συναισθήματα. Ελέγξτε όσο μπορείτε τις δικές σας αντιδράσεις και πάρτε εσείς την απόφαση, παρά τις όποιες δυσκολίες,  να περάσετε καλά φέτος.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για μικρές ανατροπές της καθημερινότητας. Σε όλες τις οικογένειες συμβαίνουν. Κάποιο παιδί ανεβάζει πυρετό, κάποιο γλυκό δεν θα πετύχει όπως θα θέλατε, κάποιος καλεσμένος θα έρθει πολύ καθυστερημένος. Προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε με υπομονή και χαλαρότητα. Μην ξεχνάτε ότι από τις ανατροπές μαθαίνουμε περισσότερα από ότι όταν όλα πηγαίνουν ρολόϊ.
  • Θυμηθείτε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει τις αξίες της αποδοχής και τη συγχώρεσης. Αξιοποιείστε αυτή σας την πλευρά για να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές που ενδεχομένως θα έρθουν. Στο τέλος της ημέρας ο στόχος όλων μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι Άνθρωποι.

 

Όλοι προσδοκούμε να τα περάσουμε σε οικογενειακό περιβάλλον, με ζεστασιά, γαλήνη, αγάπη και παρά ταύτα  πολύ συχνά καταφέρνουμε να τα φορτίσουμε  με άγχος, ένταση και φωνές…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα