Βρισκόμαστε στην εποχή της γρίπης…

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 4,221 φορές

 

 

 

 

Η γρίπη Β μοιάζει να εμφανίζεται με την ίδια επίπτωση με την Α αλλά δεν προκαλεί προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό που είναι χαρακτηριστικά της Α. Παρουσιάζει μυαλγίες, υπνηλία, ανορεξία, αραιούς κοιλιακούς πόνους και τάση για εμετό.

  • Πρόκειται για λοιμώδες νόσημα, ιδιαίτερα μεταδοτικό, που εμφανίζεται σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο με την μορφή αυξημένης επίπτωσης ή επιδημίας. Η παγκόσμια επιδημία εκφράζεται με τον όρο πανδημία.
  • Ο ιός γρίπης που εμφανίζεται κάθε φορά σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, είναι  συχνά διαφορετικός από των προηγούμενων περιόδων.
  • Πρόκειται για τεράστια οικογένεια ιών, όπου τον κάθε έναν από αυτούς τον χαρακτηρίζουν δύο γράμματα (Η, Ν) και ένας αριθμός δίπλα σ’ αυτά (π.χ. Η1Ν1 ή Η5Ν2 ή Η5Ν1 κ.ο.κ.). Το «Η» είναι το αρχικό του Hemaglutinine και το «Ν» του Neuraminidase.
  • Διακρίνουμε γρίπη Α και γρίπη Β. Οι μεγάλες επιδημίες προκαλούνται από την Α.
  • Κάποιοι ιοί γρίπης (ορότυποι) προσβάλλουν μόνο τον άνθρωπο, άλλοι μόνο ζώα και άλλοι και τα δύο.
  • Οι μεταλλάξεις, η αλλαγή δηλαδή του γενετικού υλικού τους, είναι πολύ συχνή, ίσως συχνότερη από κάθε άλλον ιό. Οι μεταλλάξεις αυτές οδηγούν σε αλλαγή της συμπεριφοράς (μεταδοτικότητα) ή και της αντοχής στα αντιϊκά φάρμακα.
  • Η μετάδοση επιτυγχάνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία και με τα χέρια απ’ευθείας ή με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Ο ιός περιέχεται συνήθως στα μεγάλα εκπεμπόμενα σταγονίδια και όχι στα πολύ μικρά (φταρνίσματος). Εξ αιτίας αυτού, μια απόσταση ασφαλείας από τον άρρωστο είναι το ένα μέτρο. Οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί μεταφέρονται με μικρά σταγονίδια που αιωρούνται κι ως εκ τούτου μεταδίδονται σε μεγαλύτερη απόσταση για μεγαλύτερο χρόνο, σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους.
  • Το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών υγρών, δεν αποδίδουν πολύ  για την προστασία από τον ιό της γρίπης, όσο η προστασία του προσώπου μας.  Παρά ταύτα η φροντίδα των χεριών έχει σημαντικό ρόλο. Προσοχή στους κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους!
  • Ο άρρωστος μεταδίδει για ένα-δύο 24ωρα πριν εμφανίσει συμπτώματα, καθ΄όλη τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου ή του πυρετού και ένα 24ωρο μετά, αν και στο τέλος η μετάδοση είναι μικρότερη, ένεκα του μικρότερου ιϊκού φορτίου. Σε γενικές γραμμές οι ενήλικοι μεταδίδουν για 5 μέρες περίπου, ενώ τα παιδιά περισσότερο, έως και 10.

Συμπτώματα

# Μπορεί  να είναι η διαδρομή της εντελώς ήπια (σχεδόν ασυμπτωματική μορφή), μέτριας βαρύτητας και φθάνει έως εκδηλώσεις σοβαρής νόσου σε άτομα αυξημένου κινδύνου.

# Τα άτομα αυτά εκτός του εμβολίου που αποτελεί υποχρέωση τους, πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές σε επιδημικές περιόδους, εκ του γεγονότος ότι μπορεί το εμβόλιο να μην τους έχει προστατεύσει.

# Κεφαλαλγία, μυαλγίες, φρίκια (κρυάδες), ρίγη, πυρετός, πόνος οπισθοστερνικός, ξηρός βήχας, ανορεξία και άλλα ηπιότερα συμπτώματα που όμως δε χαρακτηρίζουν τη γρίπη Α ή Β.

Τα παραπάνω κάνουν τη γρίπη να ξεχωρίζει από πλευράς συμπτωμάτων από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπου τα φαινόμενα δεν είναι τόσο αιφνίδια, ούτε τόσο έντονα.

Επιπλοκές

# Οι περισσότεροι άρρωστοι αναρρώνουν σε λίγες μέρες ή το πολύ σε 10 ημέρες, ενώ μερικοί εμφανίζουν επιπλοκές, όπως  πνευμονία που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς και οφείλεται σε ιό γρίπης , σε πνευμονιόκοκκο και σπανιότερα σε άλλα βακτηρίδια.

# Ηπιότερες επιπλοκές είναι η βρογχίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα , μαστοειδίτιδα.

# Άτομα με άσθμα ή συμφορητική καρδιοπάθεια είναι δυνατόν να εμφανίσουν επιδείνωση του υποκείμενου νοσήματος  που θα διαρκέσει πολύ.

Άτομα υψηλού κινδύνου

Το κάθε  άτομο μπορεί να εμφανίσει βαριά νόσο, κάποια όμως ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου ένεκα της ηλικίας ή κάποιας άλλης υποκείμενης κατάστασης όπως: άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, μικρότερα των 5 και κυρίως βρέφη, άτομα με άσθμα, διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα, καρδιοπάθεια, ανοσοανεπάρκεια, άτομα με ιατρογενή καταστολή της άμυνας και έγκυες γυναίκες, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, μιτοχονδριακά νοσήματα, άτομα μικρότερα των 19 ετών που παίρνουν ασπιρίνη, κορτιζόνη ή άλλα ανοσοκατασταλτικά. Τέλος τα ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα κάθε ηλικίας.

FAQ

Πέρασα τον περασμένο χρόνο γρίπη ή εμβολιάστηκα. Είμαι ασφαλής;

Όχι απαραίτητα, εκτός του ότι ο ορότυπος (στέλεχος) της τρέχουσας περιόδου μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στο εμβόλιο ή από τον οποίο νοσήσατε, η ανοσία από όπου και αν προέρχεται εξασθενεί σε 6-8 μήνες μετά. Αυτό είναι πιο έντονο σε περίπτωση εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών.

Γι’ αυτό όπου επιβάλλεται, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Πως θα ξεχωρίσω τα άτομα που έχουν γρίπη από κάποια που έχουν άλλες ιογενείς λοιμώξεις;

Είναι πολύ δύσκολο αυτό, ακόμη και για τους Παιδιάτρους και Παθολόγους. Η μόνη ασφαλής διάγνωση  είναι η ανεύρεση αντιγόνου σε ρινικό δείγμα. (ανίχνευση αντιγόνου για γρίπη Α και Β), όχι PCR που αργεί να βγει η απάντηση.

Αν πρέπει να πάρω θεραπεία, πόσες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να αρχίσει;

Το αργότερο σε 56 ώρες.

Όταν υπάρχει γρίπη, υπάρχουν και άλλοι ιοί οι οποίοι κυκλοφορούν στην κοινότητα;

Ναι κυκλοφορούν και άλλοι ιοί όπως Ρινοϊοί που προκαλούν αυτό που λέμε κοινό κρυολόγημα και ο RSV που είναι ο πιο επικίνδυνος για βρέφη, διότι προκαλεί βρογχιολίτιδα και στα άνω των 65 ετών άτομα, σοβαρή πνευμονία.

Από την στιγμή που θα μολυνθώ πότε θα αρρωστήσω;

Κατά μέσο όρο σε 2 ημέρες (1-4 ημέρες)

Θεραπεύεται η γρίπη;

Ναι θεραπεύεται με ειδικά φάρμακα που έχουν παρασκευαστεί γι αυτό το λόγο και την επιλογή τόσο για την χορήγηση όσο και για την δόση,  την έχει ο γιατρός.

Υπάρχει άλλη μορφή γρίπης πλην αυτής με τα γνωστά συμπτώματα;

Ναι, αλλά είναι σπάνια και αφορά κατά το πλείστον παιδιά. Πρόκειται για παιδιά με ανορεξία, εμέτους και διάρροια, συμπτώματα που προκαλούν και άλλοι ιοί. Αν υπάρχει υποψία, πρέπει αυτή η μορφή γρίπης να επιβεβαιώνεται. Συχνά αυτή είναι γρίπη Β.

Είμαι έγκυος, δεν εμβολιάσθηκα και έχω έλθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα γρίπης ή νοσό. Τι πρέπει να κάνω;

Στην πρώτη περίπτωση θα πάρετε προφυλαξη με Oseltamivire (Tamiflu) για 5 ημέρες. Στη δεύτερη θα πάρετε για το ίδιο χρονικό διάστημα πλήρη θεραπευτική αγωγή με το ίδιο φάρμακο και δύο δόσεις την ημέρα.

Είμαι έγκυος στον 4ο μήνα, μπορώ να εμβολιασθώ;

Ναι. Για τους Ευρωπαίους από τον 4ο μήνα και μετά, για τους Αμερικανούς από τον 1ο μήνα.

Είναι το εμβόλιο της γρίπης προστατευτικό για όλους τους ιούς γρίπης;

Όχι δεν είναι. Το εποχικό εμβόλιο κάθε χρόνο περιέχει τρία στελέχη, αυτά που οι κεντρικοί οργανισμοί  υγείας υπολογίζουν ότι μπορεί να δημιουργήσει κρούσματα στην τρέχουσα περίοδο. Αυτό πιθανολογείται.

Αν πέσει έξω η πρόβλεψη, το χρησιμοποιούμενο εμβόλιο είναι ανίσχυρο.

Επίσης το εμβόλιο γρίπης δεν προστατεύει από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Τέλος ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει ακόμη και σε περίοδο έξαρσης της νόσου.

Το εμβόλιο είναι εξ ίσου δραστικό για όλους;

Πρώτα απ’ όλα, η γενική προστασία του είναι περίπου 80%. Είναι πιο προστατευτικό στη χορήγηση σε νέα και υγιή άτομα.

Η μειωμένη άμυνα ενός ανθρώπου (ηλικία, καρκίνος, φαρμακευτική καταστολή) είναι κακό υπόστρωμα για εμβολιασμό. Όμως είναι πολύ καλλίτερο από το τίποτα. Γενικά δεν αποδίδει πολύ καλά στα κάτω των 2 ετών και στους πολύ ηλικιωμένους.

΄Εχω αλλεργία στο αυγό. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο γρίππης που περιέχει ίχνη λευκώματος αυγού;

Αν έχετε μια απλή αλλεργία με δερματικό εξάνθημα μπορείτε να εμβολιασθείτε. Αν έχετα κνίδωση – αγγειοοοίδημα ή αναφυλαξία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη γρίπη που απασχολούν πολύ συχνά τους γονείς.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα