Μεσογειακή Διατροφή: Προστασία από Εγκεφαλικά Επεισόδια

Γράφει ο Ελένη Βαρσάμη

Παιδίατρος

Ελένη Βαρσάμη

Διαβάστηκε 3,151 φορές

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της, απασχολούν συχνά την διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για την διατροφή που βασίζεται στις φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, καρποί), στα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, το ψάρι και το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, ενώ συστήνει περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών.

Πρόσφατα, μία ακόμη μελέτη ήρθε στην ουσία να επιβεβαιώσει τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, όσον αφορά την ευνοϊκή επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Ayesha Sherzai, MD, από το Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης παρουσίασε στο International Stroke Conference το 2015, τα αποτελέσματα της μελέτης τους, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 104.268 γυναίκες από την Καλιφόρνια με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, οι οποίες είχαν συμπληρώσει το 1995 ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τη διατροφή. Οι μελετητές χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την συμμόρφωσή τους στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Στο διάστημα παρακολούθησης (1996-2011) καταγράφηκαν 3165 εγκεφαλικά επεισόδια (2270 ισχαιμικά και 895 αιμορραγικά). Φάνηκε πως ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που μπορεί να είναι επιβαρυντικοί ή όχι για εγκεφαλικό επεισόδιο (άσκηση, εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά χάπια, διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία), η συμμόρφωση με μια μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βέβαια, πρόκειται για  μη τυχαιοποιημένη μελέτη παρατήρησης, που συμπεριέλαβε μόνο γυναίκες και μόνο από μία περιοχή. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα της μελέτης είναι σε συμφωνία με ευρήματα προηγούμενων μελετών, για παράδειγμα της PREDIMED, που δημοσιεύτηκε το 2013 στο New England Journal of Medicine. Η μελέτη αυτή ήταν  τυχαιοποιημένη και συμπεριέλαβε 7447 άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα αποτελέσματά της έδειξαν έως και 30% μείωση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιαγγειακών θανάτων σε άτομα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι πρόσφατες συστάσεις της  American Heart Association (AHA)/American Stroke Association, για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συνιστούν τη μεσογειακή διατροφή με κάποιες προσθήκες (κατανάλωση καρυδιών, μείωση του αλατιού και αύξηση του προσλαμβανόμενου καλίου) ή την δίαιτα τύπου DASH, που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα μειωμένα κορεσμένα λιπαρά.

ΣΧΟΛΙΟ: Η καρδιαγγειακή νόσος  δεν είναι η νόσος που απασχολεί τον παιδίατρο καθημερινά στο ιατρείο του. Όμως, καθώς και στην Ελλάδα ολοένα αυξάνονται τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, είναι μεγάλη πρόκληση η εκπαίδευση του παιδικού πληθυσμού πάνω στις σωστές διατροφικές συνήθειες. Συνήθειες, που θα ακολουθήσουν το παιδί και στην ενήλικο ζωή του.

Λιγότερες λοιπόν συντηρημένες τροφές, ανεξάρτητα του τι συντηρητικά περιέχουν, λιγότερη ζάχαρη και αλάτι, λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερα φρούτα, σαλάτες, όσπρια, ψάρια και λάδι και μόνο λάδι στα φαγητά των παιδιών μας.

Η Μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της, απασχολούν συχνά την διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για την διατροφή που βασίζεται στις φυτικές ίνες…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα