Τι «τρέχει» σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2014

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,276 φορές

 

 

 

Δεν ξέρω φίλοι μου τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όλη η Αττική βήχει.

Βήχουν μικροί-μεγάλοι, με πυρετό ή όχι, με ένα βήχα ξηρό εξαντλητικό, λες και είναι  κοκκύτης.

Κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι του ενός αναπνευστικοί ιοί, με παραπλήσια συμπτώματα και κάποιος αδενοϊός  με κοιλιακούς πόνους, αραιές κενώσεις, εμέτους και πυρετό, στο αρχικό στάδιο.

Λέγαμε να κλείσουν τα σχολεία για να ηρεμήσουμε λίγο, αλλά που τέτοια χαρά. Τα ταξίδια, οι πολυάριθμες συγκεντρώσεις σε σπίτια ή σε αίθουσες, έπαιξαν το ρόλο της διασποράς των ιώσεων, όπως στο σχολείου.

Μερικά παιδιά πέρασαν το πρώτο μέρος των εορτών στο Νοσοκομείο ή στα εξωτερικά ιατρεία όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Ο συνωστισμός είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διασπορά και έτσι σήμερα όλοι βήχουμε.

Χρειάζεται λίγη υπομονή και επαφή με τον Παιδίατρο, για να προλάβουμε κάποιες επιπλοκές, ευτυχώς όχι συχνές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαφή με τον Παιδίατρο είναι  να έχει το τηλέφωνό του ανοιχτό., όπου και αν βρίσκεται ,για να βοηθήσει την κατάσταση. Μερικές φορές η τηλεφωνική του οδηγία έχει μεγαλύτερη αξία από μια βιαστική εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία.

Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι και ο Παιδίατρος είναι άνθρωπος με ανάγκη να ξεκουρασθεί και αν κάποιο τηλεφώνημα μπορεί να γίνει στις 5.30 το απόγευμα, δεν χρειάζεται να γίνει στις 3.30!

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι έρχεται γρίπη . Οι σημερινοί αναπνευστικοί ιοί της στρώνουν το χαλί.

Όσα παιδιά ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη, να φροντίσουν να εμβολιασθούν.

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα