Τα ευτράπελα με τα Πιστοποιητικά Υγείας των μαθητών!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,247 φορές

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί γονείς και παιδιά αυτή την εποχή και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι τα περίφημα Πιστοποιητικά Υγείας των μαθητών. Ένα θέμα που του δίνουμε τεράστια σημασία, πολύ περισσότερη από ότι του αναλογεί! Και να εξηγούμε για να μην παρεξηγηθώ. Είμαι από τους επιστήμονες της υγείας που περισσότερο από τον καθένα υποστηρίζω ότι το παιδί στην ηλικία αυτή είναι από τη φύση του φιαγμένο για να παίζει και να βασανίζει, στην κυριολεξία, το σώμα του και όχι να κάθεται στην καρέκλα και να διαβάζει.

Τα παιδιά σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99.7%, είναι ικανά για τη διαδικασία αυτή. Το υπόλοιπο 0.3% δεν είναι ικανό να αντεπεξέλθει όχι γιατί κινδυνεύει η ζωή του, αλλά γιατί συνήθως έχει κάποιο κινητικό, μυοσκελετικό ή νευρολογικό πρόβλημα, που δεν του επιτρέπει να αντεπεξέλθει.

Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κυκλοφορικό και αποτελούν κίνδυνο, είναι στο σύνολό τους σχεδόν γνωστά στην οικογένεια και στον Παιδίατρο του παιδιού, ιδιαίτερα στα παιδιά που ζουν σε αστικά κέντρα. Για τα παιδιά της υπαίθρου δεν γίνεται λόγος για την κατάσταση υγείας της καρδιάς τους, γιατί αυτά από πολύ μικρή ηλικία έχουν δοκιμασθεί από τις σκληρές συνθήκες καταπόνησης από την εργασία και το παιχνίδι.

Τα παιδιά που πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα που δεν τους επιτρέπει κοπιώδη άθληση είναι γνωστά στις οικογένειες.

Τι μένει λοιπόν; Τα παιδιά με αγγειακές δυσπλασίες, ανευρύσματα, που αποτελούν μια σπανιώτητα και έτσι και αλλοιώς δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανένα και ποτέ, εκτός αν αρχίσουμε και ζητούμε για την εγγραφή και ολόσωμες μαγνητικές αγγειογραφίες.

 

Αναγκάστηκα να κάνω την παραπάνω αναφορά για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ένα παιδί 5 ετών που το έχει δει πέντε φορές στη ζωή του Παιδίατρος, δεν έχει ανάγκη από τίποτα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης επί εδάφους και του σχολικού παιχνιδιού.

Το θέμα του έκανες ή δεν έκανες εμβόλια το διαπραγματεύομαι παρακάτω, αλλά και στο άρθρο μου στην ιστοσελίδα που αναφέρεται μόνο σ’αυτό το θέμα.

Παρά τα παραπάνω περιγραφόμενα, διακρίνει κανείς μια αυθαιρεσία και ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της, τόσο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και πιθανόν Υγείας, όσο και από πλευράς καθηγητών Φυσικής Αγωγής και διευθυντών και κυρίως διευθυντριών των σχολείων και των Νηπιαγωγείων. Το μεν Υπουργείο δεν ξέρει τι ζητάει και εκδίδει προεδρικά διατάγματα και Υπουργικές αποφάσεις αβασάνιστα και ανεύθυνα με εισηγήσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν Οι δε εκπαιδευτικοί ερμηνεύουν τις εγκυκλίους κατά την κρίση τους.

Μιας κρίσης, χωρίς την ανάλογη για το θέμα αυτό, επιστημονικής υποδομής, αλλά με οδηγό τα βιώματα, τις αφηγήσεις και ότι εμπειρικά τους έμαθε η ζωή.

Μερικά παραδείγματα

*Απαιτείται η συμπλήρωση από γιατρό ειδικού εντύπου στην πρώτη, Τρίτη, Πέμπτη δημοτικού, πρώτη γυμνασίου και πρώτη λυκείου. Τα έντυπα φέρουν την ένδειξη, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ενώ είναι πανομοιότυπα. Μερικά ιδιωτικά τα έχουν διαφοροποιήσει.

*Μερικά σχολεία, ιδιωτικά, τα απαιτούν παράνομα και από άλλες τάξεις, γιατί όπως λένε οι γονείς, το ζητάει ο γυμναστής. Βέβαια αν τον στείλουν το γυμναστή στο δικαστήριο οι γονείς για κατάχρηση εξουσίας και παράνομη ενέργεια και του ζητήσουν τα έξοδα που έγιναν για τις ιατρικές εξετάσεις, τότε θα ψάχνει να βρει ποιος τον παραπλάνησε και θα καταθέτει κάποιες ανόητες δικαιολογίες, επικαλούμενος τα «εκατοντάδες παιδιά που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο», κατά την διάρκεια της άθλησης, κ.ά, μη σοβαρά.

*Είδα έντυπο όπου ο γυμναστής ζητούσε να κατατεθεί και δελτίο παροχής υπηρεσιών του γιατρού συγχρόνως, με το αιτιολογικό, σαν δεν ντρέπεται, ότι οι γιατροί δίνουν τα έντυπα χωρίς να εξετάσουν το παιδί. Και βέβαια κύριε γυμναστή θα δώσω το χαρτί, όταν πριν από ένα μήνα είδα το παιδί στο ιατρείο μου και σημείωσα όλα τα στοιχεία που ζητάτε, στο βιβλιάριο της Υγείας του. Εγώ σκέφτομαι το γονιό και τα έξοδα που κάνει στις δύσκολες αυτές μέρες, ΕΣΕΙΣ;

*Άλλοι, ζητούν τη συμπλήρωση του εντύπου από δημόσιο νοσοκομείο. Εκτός του ότι κύριοι θα σας το φέρουν κατά μήνα Μάϊο, διότι δεν τους δίνουν ραντεβού για τη διαδικασία αυτή στα νοσοκομεία και μέχρι τότε θα απαγορεύετε στα παιδιά να συμμετέχουν, υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργού κ. Αβραμόπουλου που εξομοιώνει τις γνωματεύσεις ιδιωτών και νοσοκομειακών γιατρών. Εκτός τούτου αποτελεί για τους ιδιώτες γιατρούς προσβολή και ύβρη και αυτό δεν σας το επιτρέπουμε.

*Το Κολέγιο Αθηνών ζητάει μία γνωμάτευση στην έναρξη και μία στο δεύτερο εξάμηνο του σχολικού έτους, περίπου το Φεβρουάριο .

*Τέλος, στο Νηπιαγωγείο και στην πρώτη Δημοτικού ζητούν φωτοτυπία του βιβλιαρίου για να βεβαιωθεί ο εμβολιασμός και να έχει γίνει και δερμοαντίδραση Mantoux. Όχι κύριοι, εγώ αρνούμαι να κάνω όλα τα εμβόλια στο παιδί μου και το εμβολιάζω επιλεκτικά, καθώς επίσης θα κάνω Mantoux, στις χρονικές στιγμές που καθορίζει ο Παιδίατρός μου και όχι όποτε θέλετε εσείς. Άλλωστε υπάρχει γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που λέει ότι, εσείς οφείλετε να προσφέρετε μόρφωση στο παιδί μου με βάση το Σύνταγμα και το θέμα της υγείας είναι δικό μου, του γονιού.

*Διευθύντρια νηπιαγωγείου της Αγία Παρασκευής Αττικής, δεν επιτρέπει σε παιδάκι 5 ετών να παρακολουθήσει, αν δεν της προσκομίσει ο γονιός βεβαίωση από γιατρό διαπιστευμένο από τον ΕΟΠΥ και μη χειρότερα!

Είναι τα παραπάνω μόνο μερικά από όσα παράνομα και καταχρηστικά γίνονται κατά την εγγραφή των παιδιών μας στο σχολείο και είμαι βέβαιος ότι αν άνοιγα ένα forum, θα έβλεπαν τα μάτια μου- μας, τραγικά, εξωφρενικά πράγματα.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί: Θα παρακαλούσα λίγη κατανόηση. Οι μέρες της Ελλάδος είναι δύσκολες, αξεπέραστες. Βάλετε τη λογική να λειτουργήσει και μην προσθέτετε άλλα βάρη στους ήδη ταλαιπωρημένους γονείς.

Πολύ θα επιθυμούσα αυτό το κείμενο να το διάβαζε και ο νυν Υπουργός Υγείας, που έδειξε ότι ξέρει και μπορεί να λύνει θέματα. Αν κάποιος έχει πρόσβαση, θα παρακαλούσα να του το δώσει.

Πολύ θα επιθυμούσα αυτό το κείμενο να το διάβαζε και ο νυν Υπουργός Υγείας, που έχει δείξει ότι ξέρει και μπορεί να λύνει θέματα.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα