Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,178 φορές

 

 

 

Τρία λοιμώδη νοσήματα διαθέτουν το θλιβερό προνόμιο να έχουν επέτειο κάθε χρόνο.

Τα νοσήματα αυτά είναι το HIV/AIDS, η Ελονοσία και η Φυματίωση.

Είναι τρία νοσήματα που αφαιρούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και που η ανθρωπότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα την παραγωγή ενός εμβολίου, για να περάσει το κάθε ένα από αυτά με τη σειρά του στην ιστορία, όπως η Ιλαρά, η Ευλογιά, ο Κοκκύτης , η Διφθερίτιδα, ο Τέτανος, η Πολιομυελίτιδα, της Ανεμευλογιάς, του Αιμόφιλου τύπου Β και του Πνευμονιοκόκκου.

Στις 24 Μαρτίου του 2014, ήταν η παγκόσμια μέρα κατά της Φυματίωσης, που έχει καθιερωθεί από το 1993. Η μέρα συμβολίζει την ημερομηνία που ο Γερμανός βιοπαθολόγος και Νομπελίστας, Robert Koch, ανακάλυψε το αίτιο της Φυματίωσης, το Mycobacterium Tuberculosis.

Ήταν τότε 24 Μαρτίου 1882.

Η Διακήρυξη της θέσπισης της ημέρας

Το 1993 το Μάρτιο  θεσπίσθηκε η  ημέρα από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Γραφείου της Φυματιώσεως του ΠΟΥ, Arata Kochi, στη διακήρυξη του οποίου έκαναν εντύπωση τρία σημεία.

Χαρακτήρισε τη φυματίωση, “a forgotten epidemic” και στη συνέχεια “humanity’s greatest killer”, ενώ στη συνέχεια αφιέρωσε  μεγάλο μέρος της φωτισμένης ομιλίας του πρώτον, στο θέμα της μετανάστευσης, όπου οι αναπτυγμένες χώρες υποστηρίζουν πως η μετανάστευση είναι η αιτία της μεταφοράς του προβλήματος της Φυματίωσης  σε αυτές και δεύτερον, στην έκκληση προς κάθε δυνάμενο να προσφέρει  για την παραγωγή ενός εμβολίου ικανού να αντιμετωπίσει τη νόσο.

Θα σας μεταφέρω την άποψή του για το πρώτο θέμα, όπως ακριβώς δακρυσμένος  και κομπιάζοντας αναφέρθηκε σ’αυτό. (Την ίδια ομιλία-διακήρυξη, την επανέλαβε το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους στο Παρίση, στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της φυματίωσης, όπου είχα την τύχη να παρευρεθώ).

«Αγαπητοί μου. Όταν ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο, δεν του είπε που να πάει να ζήσει αυτός και τα παιδιά του, ούτε χώρισε τη Γη σε επικράτειες, ούτε έβαλε σύνορα. Ήταν όλη η Γη ελεύθερη για τον καθένα και μπορούσε κάποιος να πάει όπου ήθελε ή όπου μπορούσε να φθάσει. Οι άνθρωποι χώρισαν τον Πλανήτη σε επικράτειες και κάποιοι, με τη δύναμη των όπλων, έγιναν ιδιοκτήτες. Οι συνθήκες του περιβάλλοντος όμως συνεχώς αλλάζουν (σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, παγετώνες, πλημμύρες, ανομβρία κ.ά), μια συνεχής ανακατάταξη, τόσο που σε κάποιες περιοχές του Πλανήτη οι συνθήκες αυτές έχουν γίνει απαγορευτικές για την παρουσία ζωής. Δεν λέω, στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν πολιτισμοί, κάποιοι προόδευσαν περισσότερο από κάποιους άλλους, διαμορφώθηκαν κοινωνίες, νόμοι, έθιμα, και θρησκείες. Μην εμποδίζετε όμως αυτούς τους δυστυχισμένους να έχουν δικαίωμα στη ζωή, αν πειθαρχούν και συμμορφώνονται στους κανόνες σας. Υπάρχουν μη Κυβερνητικά , μη κερδοσκοπικά  σωματεία που νοιάζονται για το που θα γεννήσουν οι φώκιες, από ποιες διόδους θα περάσει ο σολομός, ο καρχαρίας, τα δελφίνια και η καρέτα-καρέτα, όμως δεν υπάρχουν παρόμοια που να προστατεύουν αυτούς τους ανθρώπους από τους μανιασμένους ιδιοκτήτες. Είμαστε υποκριτές γιατί δίνουμε απλόχερα καλοσύνη  σε ότι δεν επηρεάζει το ζωτικό μας χώρο. Όταν όμως θεωρούμε ότι ο χώρος μας απειλείται, όπως από την παρουσία μεταναστών, τότε γινόμαστε θηρία.  Ας είμαστε πιο ειλικρινείς»

Η φιγούρα αυτού του σοφού ανθρώπου, δεν θα εξασθενήσει ποτέ από τη μνήμη μου.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.

«Το εμβόλιο BCG, παρασκευάσθηκε και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1915 και η πρώτη παρουσία του ήταν απογοητευτική, τραγική, όταν πέθαναν πολλά μωρά στη Γερμανία εξ αιτίας του. Όταν μετά από μερικά χρόνια βελτιώθηκε και με συνεχείς ανακαλλιέργειες εξασθένησε, πήρε πάλι το δρόμο της εφαρμογής. Σήμερα, 80 χρόνια μετά, δεν επιβεβαίωσε τις ελπίδες μας, παρά μόνο ότι προλαμβάνει μερικές εξωπνευμονικές μορφές Φυματίωσης και για το λόγο αυτό ακόμη υφίσταται. Κυρίως όμως υπάρχει ακόμη, γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο στη διάθεσή μας. Όμως κανένα λοιμώδες νόσημα δεν τιθασεύτηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τρόπο άλλο εκτός από εμβόλιο. Για το λόγο αυτό, κάνω έκκληση στα Κράτη, οργανισμούς, οργανώσεις και ιδιώτες με φιλανθρωπικά αισθήματα, να συνεισφέρουν με οικονομικούς πόρους και με επιστήμονες προς το σκοπό αυτό, που τον θεωρώ ιερό.»

Σχόλια

Σήμερα, 21 χρόνια από τότε, έχουμε στη διάθεσή μας πολύ καλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης και την πλήρη ίαση των ασθενών, εμβολιάζονται αμέσως μετά τη γέννηση όλα τα μωρά που γεννιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου μεθόδους διάγνωσης, εφαρμόζεται με τεράστιες δαπάνες σύστημα θεραπείας υπό καθημερινή επίβλεψη (DOTS), τα συστήματα καταγραφής της νόσου και της παρακολούθησης των επιδημιολογικών της τάσεων έχουν τελειοποιηθεί, και όμως:

  • Νοσούν παγκοσμίως 9 εκατομ. άνθρωποι το χρόνο
  • Εξ αυτών 1.3 εκατ. είναι παιδιά
  • Χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 1.8 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων τα 450.000 είναι παιδιά
  • Το μυκοβακτηρίδιο έχει δείξει ότι διαθέτει φοβερές ικανότητες ανάπτυξης αντοχής στα φάρμακα.
  • Μελέτη στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι 32.000 παιδιά κάθε χρόνο μολύνονται από ανθεκτικά μυκοβακτηρίδια και είναι καταδικασμένα να χάσουν τη ζωή τους
  • Κάθε φυματικός, έως ότου διαγνωσθεί μολύνει περίπου 15 ανθρώπους
  • Οι μέθοδοι διάγνωσης στα παιδιά υστερούν δραματικά, γιατί η Φυματίωση σ’αυτά είναι ύπουλη και άτυπη.
  • Για το λόγο αυτό οι στατιστικές σε παιδιά είναι πάντοτε ελλιπείς σε βάρος των παιδιών.

Βασικά θέματα  της Ημέρας της Επετείου

Την Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014, ένα από τα βασικά θέματα της εκδήλωσης ήταν η έκκληση για κινητοποίηση των G8, να αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη με στόχο την επιτάχυνση της παρασκευής νέου εμβολίου, και την παρασκευή νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αντοχής. Κάποιος δημοσιογράφος του Reuters συμπλήρωσε, σχολιάζοντας “…και ας μην τα περιμένουμε όλα από  το «Bill & Melinda Gates Foundation»”

Το νέο εμβόλιο

Σε ότι αφορά στο κάποιο νέο εμβόλιο, έχει παρέλθει 10ετία από την έναρξη των προσπαθειών. Κάποια εργαστήρια έχουν προχωρήσει αρκετά, όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες και προσωπικά φοβούμαι ότι εμβόλιο για τη φυματίωση, εφάμιλλο των άλλων εμβολίων που χορηγούνται στα παιδιά, σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητα, δεν πρόκειται να παρασκευασθεί ποτέ. Οι λόγοι είναι αντικειμενικοί και σχετίζονται με τις «ιδιορυθμίες» του μυκοβακτηριδίου και με την ποικιλία των ιδιοτήτων του και κυρίως με την ικανότητά του να φιλοξενείται από τα ανθρώπινα μακροφάγα κύτταρα και να μην αναγνωρίζεται από τον ανοσολογικό μηχανισμό, καθώς επίσης να επιβιώνει κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες..

Είναι βέβαιο ότι θα είναι πλέον ασφαλές από το BCG, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Η Φυματίωση είναι ένα καλό μάθημα για τη  συνέπεια στους εμβολιασμούς

Το θέμα της Φυματίωσης και η συνεχής απώλεια ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν σε απώλειες περισσότερες από τις απώλειες ενός παγκοσμίου πολέμου, αποτελεί ένα καλό μάθημα για όλους όσοι αρνούνται εμβολιασμό στα παιδιά τους. Πρέπει να αντιληφθούν ότι από το στάδιο αυτό που βρίσκεται η Φυματίωση σήμερα, πέρασαν όλα τα λοιμώδη νοσήματα που εξαφανίσθηκαν ή μειώθηκε δραματικά η παρουσία τους. Τα εμβόλια είναι αυτά που τους δίνουν το δικαίωμα να «λεονταρίζουν εκ του ασφαλούς».

Η απάντηση είναι ότι στο άκουσμα φυματίωση τους πιάνει τρόμος!

Είναι το «χτικιό», το «κοινωνικό στίγμα», που άκουσαν από τη γιαγιά τους και το φοβούνται γιατί έχει πίσω της η αρρώστια δυσάρεστη ιστορία. Ακούν επί πλέον τη φυματίωση  να αναφέρεται πολύ συχνά από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα σε στιγμές «αντιρατσιστικής έξαρσης». Τα άλλα νοσήματα που χάθηκαν δεν τα ακούν, ούτε τα βλέπουν και είναι στην ανθρώπινη φύση να γίνεται ο άνθρωπος πιο επιθετικός όταν δεν υπάρχει αντίπαλος ή όταν αυτός είναι αδύναμος.

Αν κάποτε παρασκευασθεί εμβόλιο και αρχίσει να κάμπτεται επιδημιολογικά ή νόσος, θα αρχίσουν τότε κάποιοι,  να ξιφουλκούν εναντίον του εμβολίου!!

Φίλοι γονείς,

Σε εμάς τους Παιδιάτρους εμπιστεύεσθε τα παιδιά σας, στη διατροφή, στον έλεγχο της κινητικής, της ψυχικής και της κοινωνικής ανάπτυξης, στις αρρώστιες τους, στα ατυχήματά τους, στην ικανότητα να αθλούνται κ.ά.

 

Επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε καλύτερα από τον κάθε ένα και το θέμα των εμβολίων και των εμβολιασμών τους!

 

 

Στις 24 Μαρτίου του 2014, ήταν η παγκόσμια μέρα κατά της Φυματίωσης, που έχει καθιερωθεί από το 1993. Η μέρα συμβολίζει την ημερομηνία που ο Γερμανός βιοπαθολόγος και Νομπελίστας, Robert Koch, ανακάλυψε το αίτιο της Φυματίωσης, το Mycobacterium Tuberculosis…

Αγωνία για την ανθεκτικότητα του μυκοβακτηριδίου στα φάρμακα και για την ανεπάρκεια του υπάρχοντος αντιφυματικού εμβολίου…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα