Παθητικό κάπνισμα και παιδιά.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,779 φορές

Οι σχετικές έρευνες σε σχέση με το θέμα, είναι κατηγορηματικές.

Είναι μετά βεβαιότητας το παθητικό κάπνισμα βλαπτικό για παιδιά, διότι εισπνέοντας τον καπνό και τις πάνω από 4.000 βλαπτικές ουσίες που περιέχει, είναι δυνατόν να εμφανίσουν συχνότερα από άλλα παιδιά, βρογχιολίτιδες, άσθμα, πνευμονίες, οξεία μέση ωτίτιδα και οποιαδήποτε άλλη παθολογία αφορά στο ανώτερο ή στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Η βρογχιολίτιδα επίσης στα βρέφη, είναι συχνότερη όπως επίσης οι απλές ρινίτιδες διαρκούν περισσότερο και οδηγούν συχνά σε ωτίτιδα.

Επί πλέον πρόσφατα έχει υποστηριχθεί ότι τα ρούχα σας, τα μαλλιά σας και η αναπνοή σας, βλάπτουν όταν μυρίζουν από τον καπνό του τσιγάρου. Αυτό το τελευταίο μειώνει σημαντικά την αξία του μέτρου που λέει ‘‘μην καπνίζετε σε χώρους όπου κινούνται παιδιά’’. Μην καπνίζετε εσείς, η-ο σύζυγός σας, οι συγγενείς και οι φίλοι στο σπίτι σας και στο αυτοκίνητό σας.

Τέλος  να γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε ένα καπνιστή, αν εσείς καπνίζετε. Μία πολύ καλή διέξοδος αντιμετώπισης και πρόληψης είναι η στροφή προς την άθληση και η αγάπη στη φύση.

Σήμερα 31 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα