Μέθοδος ταχείας μοριακής επιβεβαίωσης Φυματίωσης

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,198 φορές

Μέθοδος ταχείας μοριακής επιβεβαίωσης Φυματίωσης με σύγχρονη ανίχνευση αντοχής στη RIF. (N Engl J Med. 2010 Sep 9;363(11):1005-1015.)

Επί 100 και πλέον χρόνια προσπαθούσαμε με την άμεση χρώση και την καλλιέργεια σε ειδικά καλλιεργητικά υλικά να αποδείξουμε την παρουσία Μ.Φυματίωσης σε πτύελα και στη συνέχεια να έχουμε τον έλεγχο της ευαισθησίας στα αντιφυματικά φάρμακα. Το Xpert MTB/RIF είναι ένα αυτόματο μοριακό test που αποδεικνύει την παρουσία του Μ. Φυματίωσης σε βρογχικό υλικό, καθώς και την ευαισθησία του μυκοβακτηριδίου στη ριφαμπικίνη. Η δοκιμασία δίνει αποτέλεσμα εντός 2 ωρών, δεν απαιτεί εξειδίκευση προσωπικού, έχει πάνω από 97% ευαισθησία και ειδικότητα στην επιβεβαίωση της παρουσίας Μ. Φυματίωσης και 100% ειδικότητα στην αναζήτηση Μ.Φυματίωσης ανθεκτικών στη RIF.

H παραγωγή θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2010 και θεωρείται ότι η δοκιμασία θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα σε αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν το μεγαλύτερο φορτίο φυματίωσης και AIDS. Μένει να δούμε το κόστος και αν η ευαισθησία μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα αντιφυματικά φάρμακα.

Η χρηματοδότηση της μεθόδου έγινε από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates

Μέθοδος ταχείας μοριακής επιβεβαίωσης Φυματίωσης με σύγχρονη ανίχνευση αντοχής στη RIF. (N Engl J Med. 2010 Sep 9;363(11):1005-1015.)

Επί 100 και πλέον χρόνια προσπαθούσαμε με την άμεση χρώση και την καλλιέργεια σε ειδικά καλλιεργητικά υλικά να αποδείξουμε την παρουσία Μ.Φυματίωσης σε πτύελα και στη συνέχεια να έχουμε τον έλεγχο της ευαισθησίας στα αντιφυματικά φάρμακα.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα