Η έξαρση λοιμώξεων από εντεροϊούς κάθε είδους και οροτύπου! (Coxsackie A, B, Echo, κτλ)

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 8,554 φορές

Δεν σταματούν αυτές τις μέρες  να παρελαύνουν οι εντεροϊοί  από  τα σχολεία, κυρίως τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η ομάδα των εντεροϊών προηγείται και η ποικιλία των συμπτωμάτων των νηπίων κυρίως επιβεβαιώνει την παρουσία τους.

Coxsackie A και Β, Echo και μια ομάδα enterovirusis από τους οποίους ο Νο 71, δίνει και παίρνει με τη νόσο Hand-Foot and  Mouth, που προκαλεί.

Φαρυγγίτιδα, επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, πλευροδυνία, μυαλγίες, εξανθήματα και ότι άλλο μπορεί κανείς να φαντασθεί.

Ευτυχώς είναι σπάνιες οι πολύ σοβαρές επιπλοκές και έτσι μέχρι στιγμής έχουμε μόνο απουσίες από το σχολείο, ταλαιπωρία των γονέων και φυσικά των παιδιών και πολύ κουβέντα γύρω από την κυρίαρχη αυτή ιογενή λοίμωξη αυτής της εποχής.

Τα σχολεία κοινοποιούν στους γονείς όλο αγωνία!
«έχουμε ένα κρούσμα από ιό Coxsackie, λες και έχουν κρούσμα Ebola.

Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε λαός που μας αρέσει να λέμε ότι κινδυνεύουμε και να μεγαλοποιούμε τα πράγματα.

Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, φταίμε και εμείς οι Παιδίατροι για τη διασπορά αυτού του πανικού. Με την ιδιότητα των υπεύθυνων Παιδιάτρων των Σταθμών  μεγαλοποιούμε την μικροεπιδημία ενός  ιού που έχει και ένα εντυπωσιακό όνομα, αντί να πούμε, « Ε! Και τι έγινε και αν έχουμε και δυο κρούσματα Coxsackie στο σχολείο;»

Υπομονή, λίγες μέρες ακόμη φίλοι μου και θα περάσει. Βέβαια, δεν θα ησυχάσουμε έως το τέλος Μαρτίου 2015, γιατί οι ιοί θα πηγαινοέρχονται.

Παραμονή στο σπίτι τουλάχιστον για μια εβδομάδα, γιατί τόσο κρατάει και λίγο λιγότερο η μετάδοση από τα σταγονίδια και τα χέρια, στις μορφές που κυριαρχούν τα συμπτώματα από το αναπνευστικό. Πολύ περισσότερο με τα κόπρανα, οι μορφές με διάρροιες(2-3 εβδομάδες).

Καλή ενυδάτωση, όσο μπορείτε και αντέχετε, λιγότερα αντιπυρετικά και γενικότερα μέτρα υποστηρικτικά του παιδιού.

Πολύ καλή αποστείρωση των χεριών με αντισηπτικά διαλύματα ή συχνό πλύσιμο με σαπούνι. Να προτιμάτε την πρώτη λύση γιατί είναι πιο ασφαλής  μια και εφαρμόζεται συχνότερα , χωρίς να έχετε την ανάγκη να τρέχετε συνεχώς στο νιπτήρα για πλύσιμο.

Βέβαια, θα πρέπει να έχετε μια επαφή με τον γιατρό σας . Το θεωρώ απαραίτητο.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα