Φυματίωση: Επιδημιολογία 2012

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,275 φορές

 

 

 

Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ η επιδημιολογική αναφορά στη φυματίωση και αποτελεί την έκδοση του 2012. Η ετήσια αυτή αναφορά περιέχει τα τελευταία δεδομένα (επιδημιολογικά, προόδου στην πρόληψη, επιτήρηση και έλεγχο της νόσου), για το 2011, από 204 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 99% της παγκόσμιας επίπτωσης.

Τα νέα είναι καλά και κακά!

Ο αριθμός των περιπτώσεων φυματίωσης και θανάτων από αυτή, συνεχίζουν να μειώνονται και για τα έτη 2010-2011 μειώθηκαν κατά 2.2%.

Η θνησιμότητα από φυματίωση έχει μειωθεί κατά 40% από το 1990 και στόχος είναι να μειωθεί  στο 50% έως το 2015.

Με την εφαρμογή DOTS από το 1995 έως και το 2011, θεραπεύτηκαν 51 εκατομμύρια ασθενείς και σώθηκε η ζωή 20 εκατ. ανθρώπων.

Σε ότι αφορά στην συνύπαρξη ΤBC+HIV, υπολογίσθηκε ότι σώθηκαν 1,3 εκατ. άνθρωποι από το 2004,  που εφαρμόσθηκαν νέες μέθοδοι θεραπείας των δύο νοσημάτων.

Παρά ταύτα το παγκόσμιο φορτίο  της φυματίωσης παραμένει υψηλό και οι νέες περιπτώσεις υπολογίζονται σε 8,7 εκατ. ετησίως (13% είναι συνύπαρξη ΤBC+HIV) και 1,4 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυματίωση  το 2011.        (Ένα εκατ. θάνατοι καταγράφηκαν σε HIV οροαρνητικούς ασθενείς και 450.000 σε ασθενείς με συνύπαρξη ΤBC+HIV).

Το 2011 καταγράφηκαν 500.000 θάνατοι σε γυναίκες και 500.000 περιπτώσεις και 64.000 θάνατοι σε παιδιά.

Η Αφρική και μερικές περιοχές της Αν. Ευρώπης, βρίσκονται έξω από τι; πιθανότητες να πετύχουν 50% μείωση των περιπτώσεων έως το 2015.

Όμως το συνταρακτικότερο στοιχείο της νέας αναφοράς (2012) είναι η αύξηση της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR) και της εξαιρετικά ανθεκτικής (ΧDR).

Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι  υπεύθυνες για το 60% της συνολικής επίπτωσης MDR φυματίωσης και κατά συνέπεια εκεί πρέπει να στραφούν τα μέτρα αντιμετώπισης.

Γενικά, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η φυματίωση και κάθε φορά, ενώ θεωρεί κανείς ότι τη νίκησε, ανοίγουν κάποια παράθυρα (σήμερα η αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα), που δείχνουν ότι η φυματίωση συνεχίζει να είναι εδώ!

Συμπερασματικά: Μόνο ένα ή δύο εμβόλια με διαφορετική κατεύθυνση θα μπορούσαν να περιστείλουν τη νόσο. Ένα για τα νεογνά και ένα για εφήβους και ενηλίκους που διασπείρουν τη νόσο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει περίπου μία δωδεκάδα, εμβολίων που δοκιμάζονται σε προκλινικό και κλινικό στάδιο και που πιστεύουμε ότι πριν κλείσει η τρέχουσα δεκαετία, θα είναι   διαθέσιμα.

…ΜΟΝΟ ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τη φυματίωση !

Μέχρι τότε θα λειτουργούμε με μέτρα κατασταλτικά, χαμηλής απόδοσης.

Μάγος που θεραπεύει φυματικό ασθενή.

Για ενημέρωση σχετικά με τη φυματίωση,

καθώς και για ερωτήσεις που την αφορούν,

επισκεφθείτε την εξειδικευμένη ιστοσελίδα

www.pedtb.gr

 

Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ η επιδημιολογική αναφορά στη φυματίωση και αποτελεί την έκδοση του 2012…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα