ένα παιδί γεννήθηκε!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,323 φορές

 

 

 
Το νεογέννητο μωρό σας είναι χωρίς υπερβολή μοναδικό, υπό την έννοια ότι φαινοτυπικά, δεν θα βρείτε όμοιο παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και αν ψάξετε. Κατά συνέπεια, όπως στην όψη είναι μοναδικό, μοναδικές είναι και οι ιδιότητες, ψυχικές, πνευματικές και κινητικές.

Όλα τα παραπάνω καθορίζονται από το γενετικό του υλικό, από τις καταβολές δηλαδή που κληροδότησαν οι γονείς του και είναι άπειρες αυτές οι καταβολές, καθώς άπειροι είναι οι συνδυασμοί και οι αλληλεπιδράσεις. Το περιβάλλον, οικογένεια – σχολείο-κοινωνία, θα επιδράσει στο γενετικό αυτό υλικό και θα προκύψει ένας ενήλικος, με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρθηκαν, αποτελεί λάθος η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα παιδί στα πρότυπα ενός άλλου υπαρκτού ή ιδεατού. Σε μια τέτοια προσπάθεια είναι ολέθριο να αντικαταστήσουμε τον αυθορμητισμό και την ενστικτώδη συμπεριφορά μας με «φτιασιδωμένες» ενέργειες, που συνήθως δεν μας εκφράζουν. 

Από τη νεογνική ηλικία θα πρέπει να δείχνουμε στο παιδί αυτό που είμαστε, μόνο που για χάρη του μπορούμε να διορθώσουμε κάποια χαρακτηριστικά μας, για τα οποία δεν είμαστε υπερήφανοι.

Ας μη βιαζόμαστε επίσης να κωδικοποιήσουμε την εξέλιξη ενός παιδιού από τη νεογνική ηλικία, δεσμεύοντας το μέλλον του με φράσεις του τύπου «θα τον κάνω αθλητή», ή «θα την κάνω φωτομοντέλο», γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει τις απαιτούμενες ιδιότητες για κάτι τέτοιο και θα νοιώθουμε απογοήτευση κάθε μέρα που περνάει.

 

Το νεογέννητο μωρό σας είναι χωρίς υπερβολή μοναδικό, υπό την έννοια ότι φαινοτυπικά, δεν θα βρείτε όμοιο παιδί σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και αν ψάξετε. Κατά συνέπεια, όπως στην όψη είναι μοναδικό, μοναδικές είναι και οι ιδιότητες, ψυχικές, πνευματικές και κινητικές…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα