Διάβασα με έκπληξη!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,356 φορές

Στον ιστότοπο Parents.gr διάβασα  ότι τα «Τα χρησιμοποιούμενα σήμερα βιβλιάρια υγείας του παιδιού έχουν παραπλανητικά στοιχεία σε ότι αφορά την ανάπτυξη των παιδιών μας και αυτό είναι σκόπιμο». Η Α’ Παιδ. Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει το κείμενο, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία που εισάγει αυξητική ορμόνη «σκάρωσαν» αυτά τα στοιχεία με στόχο να πουληθεί αυξητική ορμόνη υψηλού κόστους , αλλά και βλαπτική συγχρόνως για την υγεία των παιδιών μας , μια και είναι καρκινογόνος, όπως λένε.

Το κείμενο αυτό το υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής  κος  Α. Καφάτος του τμήματος προληπτικής υγείας και διατροφής του Παν/ου Κρήτης.

Δεν ξέρω πόσο η ευθύνη αυτού του περίεργου κειμένου ανήκει μόνο στον κ. Α. Καφάτο ή και του ιστοτόπου.

1.    Η αυξητική ορμόνη χορηγείται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που στηρίζεται σε γνωμοδότηση ενδοκρινολογικού τμήματος κάποιου παιδιατρικού νοσοκομείου.

2.    Αυτοί που γνωμοδοτούν δεν στηρίζονται στη θέση του παιδιού στην  καμπύλη  αύξησης  ύψους, αλλά στο ρυθμό  ετήσιας αύξησης κατά βάση και στον προσδιορισμό των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης που παράγει ο οργανισμός του παιδιού, ώστε να υπάρχει και αντικειμενικό κριτήριο. Ο προσδιορισμός αυτός γίνεται στο νοσοκομείο με ειδική πρόκληση του οργανισμού προς παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Και βέβαια δεν έχει σχέση με το βάρος του παιδιού που αναφέρεται στο κείμενο.

3.    Δεν μπορώ να φανταστώ επίσης  ότι ένας επιστήμονας γιατρός μπέρδεψε τις καμπύλες ύψους με τις καμπύλες βάρους

4.    Δεν μπορώ να φανταστώ εξίσου ότι κάποιος έκανε το ίδιο λάθος και δεν πρόσεξε ότι οι καμπύλες ύψους του υπάρχοντος βιβλιαρίου είναι όμοιες με τις καμπύλες του Π.Ο.Υ.

5.    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το κείμενο αυτό δεν είναι αποκύημα αντίδρασης για την απόρριψη από το Υπουργείο Υγείας της πρότασης του Καθ.Α. Καφάτου. Την πρόταση αυτή σωστά την απέρριψε το Υπουργείο διότι υποθέτω ότι το υπουργείο ζήτησε ένα απλό βιβλιάριο που να απεικονίζει την αυξηση του παιδιού, τους εμβολιασμούς του και περιγραφή των νοσημάτων του, ώστε να είναι εύχρηστο και φθηνό. Δεν ζήτησε να προταθεί ένα βιβλιαριο  70-100 σελίδων με οδηγίες για  κάπνισμα, διαβήτη, υπέρταση  κτλ. Αυτό το βιβλιάριο θα ήταν ακριβό και δύσχρηστο όπως δύσχρηστο είναι το Αγγλικό και Γαλλικό που αναφέρεται στο κείμενο ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο. Και είναι όχι  μόνο δύσχρηστα τα εν λόγω βιβλιάρια, αλλά και φλύαρα.

6.    Δεν είμαι αυτόκλητος δικηγόρος του Καθηγητή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, αλλά με ενοχλεί ως Παιδίατρο το κείμενο. Η  υγεία των παιδιών μας υποστηρίζεται σε όλο το μήκος και το πλάτος από τους πανάξιους Παιδιάτρους της χώρας μας και δεν χρειαζόμαστε κανέναν μη Παιδίατρο να μας «διορθώσει», γιατί ξέρουμε τι κάνουμε. Εκτός τούτου δημιουργείται στους γονείς αίσθημα ανασφάλειας, για το αν το παιδί τους μεγαλώνει σωστά.

Σημείωση: Αν  ήμουνα στη θέση του Καθηγητή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, θα είχα προσφύγει στη δικαιοσύνη, διότι υπάρχουν ευθείες κατηγορίες εις βάρος του για διαπλοκή με στόχο την εξαπάτηση των γονέων και με τελικό σκοπό τον δόλιο πλουτισμό!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα