BCG σε νεογνό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,195 φορές

Τι άλλο ακόμη θα δούμε στην ‘‘παραπαίουσα’’ κοινωνία μας!!!

 

Σας παραθέτω μόνο  γεγονότα και αφήνω το θέμα στην κρίση σας!

 

Στις 20 Μαΐου 2012, μου τηλεφωνεί συνάδελφος παιδίατρος για να μου πει ότι: «Επί μία εβδομάδα προσπαθεί να εμβολιάσει με BCG, νεογνό ηλικίας 13 ημερών που ζει σε περιβάλλον φυματίωσης». Ίσως είναι η μοναδική πραγματική ένδειξη για εμβόλιο φυματίωσης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα,  μαζί με την ενδεχόμενη επαφή με ενήλικο που πάσχει από ανθεκτική μορφή φυματίωσης.

Επικοινώνησε, μου είπε, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπου η αρμόδια νοσηλεύτρια παρέπεμψε τους γονείς σε ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Προσπάθησε να επικοινωνήσει ο πατέρας με το ΙΚΑ, με τη Διευ/σα Υγιεινής Ανατολικής Αττικής, με το υγειονομικό της Λ. Αλεξάνδρας και από παντού εισέπραττε απαντήσεις του τύπου «Δεν κάνουμε εμβόλιο σε τόσο μικρά» ή «Μετά τον Απρίλιο δεν κάνουμε BCG» (αναφερόμενοι πιθανόν στις «σχολικές επιδρομές», οι οποίες διακόπτονται τον Απρίλιο ώστε τα παιδιά να μην χάνουν τις διακοπές τους εξαιτίας  των εξελκώσεων).

Το πήρα ζεστά το θέμα, μια και επρόκειτο για μωρό όπου η όποια καθυστέρηση μπορούσε να απειλήσει τη ζωή του.

Με τη σειρά μου έκανα και εγώ τις ίδιες επαφές και μετά από 3 μέρες κατέληξα στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας, στο τμήμα Μάνα – Παιδί. Εκεί η νοσηλεύτρια μου είπε τα ίδια και επίσης με ρώτησε που είναι ασφαλισμένο το νεογνό. Της απάντησα ότι οι γονείς είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ. Της ζήτησα να μιλήσω με το γιατρό και μου είπε να στείλω επιστολή στον Διευθυντή  του καταστήματος που είναι οδοντίατρος. Είπα ότι δεν θα στείλω χαρτί που θα αρχίσει να περιφέρεται από γραφείο  σε  γραφείο, για να μου απαντήσουν αρνητικά μετά από 15 μέρες. Το νεογνό έπρεπε να εμβολιαστεί άμεσα.

Τη γιατρό που ζήτησα θα την έβρισκα σε 4 μέρες  γιατί μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους. Τελικά τη βρήκα την Τρίτη 29.05.12 και μου είπε να το στείλω να εμβολιασθεί με ένα δικό μου σημείωμα.

Ετοίμασα την επιστολή η οποία περιείχε ακόμη και οδηγίες για την ποσότητα του αντιγόνου, το πήρε ο πατέρας και την Τετάρτη 30.05.12 μου τηλεφώνησε λέγοντας ότι, δεν εμβολιάζουν το νεογνό γιατί δεν είναι ασφαλισμένο (ο πατέρας δεν πρόλαβε να το ασφαλίσει).

Είπα λοιπόν, ότι θα επικοινωνήσω με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας συνάδελφο κ. Χρήστο Κίττα, για να του περιγράψω την πραγματική κατάσταση του Υπουργείου που ανέλαβε και όχι αυτή που του παρέδωσε ο πρώην ‘‘επιτυχημένος’’, πράγμα το οποίο έκανα μέσα από 15 λέξεις με sms.

Σε λίγο με πήρε ο Δ/ντής του καταστήματος του ΙΚΑ για να μου πει ότι για τους τύπους (ασφάλιση του παιδιού), δεν μπορεί να δώσει εντολή εμβολιασμού και – δική μου σημείωση– ας κινδύνευε το μωρό. Του απάντησα ότι με αυτή την ευαισθησία που εκδηλώνει δεν δέχομαι καμία συζήτηση μαζί του και το παιδί θα το εμβολιάσω εγώ, με εμβόλιο που θα πάρω από κάποιους που καταλαβαίνουν ότι, «η ζωή ενός παιδιού είναι πολυτιμότερη από την ηλίθια εφαρμογή του τύπου».

Να σκεφτείτε, αγαπητοί συνάδελφοι και όσοι από τους γονείς έτυχε να διαβάσετε αυτό το άρθρο, ότι τα κέντρα εμβολιασμού με BCG δεν ήξεραν την τυποποιημένη οδηγία εμβολιασμού με BCG που υπάρχει από τις 11.12.2011 με αποδέκτη όλους αυτούς στους οποίους απευθύνθηκα και λέει:

Το BCG αποφασίστηκε να γίνεται με την είσοδο στο σχολείο μετά τη διενέργεια mantoux και τη γραπτή έγκριση των γονέων. Εκτός τούτου, μπορεί να γίνεται σε νεογνά που ζουν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου για φυματιώδη μόλυνση, καθώς και σε νεογνά που υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε ενήλικο με ανθεκτική φυματίωση.

Μικρό σχόλιο: Όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα αυτού του τόπου είναι οικονομικό και όχι Δημόσιας Διοίκησης και κουλτούρας, πλανάται οικτρά.

“Όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα αυτού του τόπου είναι οικονομικό και όχι Δημόσιας Διοίκησης, πλανάται οικτρά.”

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα