Ανοσολογική απάντηση εγκύων και προστασία των νεογνών τους μετά από μία δόση μονοδύναμου εμβολίου H1N1, χωρίς ανοσοενισχυτικό παράγοντα.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,742 φορές

 

 

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κατά της εποχικής γρίπης λόγω του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν τόσο οι ίδιες όσο και τα νεογνά τους, αν προσβληθούν από τον ιό.

 

Η παρούσα μελέτη αναφέρεται στην πανδημία γρίπης (2009-2010 από το στέλεχος Η1Ν1).

 

Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιορισθεί ο βαθμός προστασίας τόσο της εγκύου όσο και των νεογνών τους, όταν οι μητέρες λαμβάνουν το μονοδύναμο εμβόλιο, χωρίς όμως την προσθήκη ανοσοενισχυτικού.

 

Χρησιμοποιήθηκε μονοδύναμο εμβόλιο το οποίο περιείχε 15mcg αιμαγλουτινίνης, δεν περιείχε ανοσοενισχυτικό και χορηγήθηκε ενδομυϊκά σε μία δόση.

 

Υλικό: Η μελέτη διενεργήθηκε σε πέντε 3βάθμια περιγεννητικά κέντρα της Γαλλίας και περιέλαβε 107 εγκύους γυναίκες μεταξύ 22ης-27ης εβδομάδας κύησης.

 

Μετρήθηκαν: οι τίτλοι αντισωμάτων στις μητέρες 21 και 42 μέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά τον τοκετό και 3 μήνες μετά. Τέλος μετρήθηκαν τα αντισώματα στα νεογνά (αίμα ομφαλίου λώρου).

 

Αποτελέσματα: ποσοστό μεγαλύτερο από 90% των γυναικών είχε αντισώματα> 1:40 σε όλες τις μετρήσεις μετά την 21η μέρα από τον εμβολιασμό.

Αίμα του ομφάλιου λώρου έδειξε ότι το 95% των νεογνών είχε προστατευτικά αντισώματα.

Περιορισμοί της μελέτης: χρησιμοποιήθηκαν μόνο υγιείς γυναίκες και οι μετρήσεις στα νεογνά έγιναν μόνο κατά τη γέννηση.

 

Συμπέρασμα: μία δόση μονοδύναμου εμβολίου Η1Ν1 με αντιγόνο 15mcg αιμαγλουτινίνης και χωρίς τη χρήση ανοσοενισχυτικού, δημιούργησε προστασία έναντι του ιού Η1Ν1 τόσο στις εγκύους όσο και στα νεογνά τους.

 

Σημείωση δική μας.

Ο λόγος που καταχωρείται η παραπάνω μελέτη, είναι όλη η συζήτηση που υπήρξε εκείνη την εποχή σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο, οι οποίες αποδιδόταν στην προσθήκη  ανοσοενισχυτικού.

Το εν λόγω εμβόλιο το οποίο περιείχε μόνο αντιγόνο 15mcg, είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Η μεγάλη ποσότητα αντιγόνου καθιστούσε περιττή τη συνύπαρξη ανοσοενισχυτικού παράγοντα.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κατά της εποχικής γρίπης λόγω του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν τόσο οι ίδιες όσο και τα νεογνά τους, αν προσβληθούν από τον ιό.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα