Αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας (ΑΑP) για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στα παιδιά
Διαβάστηκε 1,970 φορές

Pediatrics 2011; 128: 595-610, 572-575, e749-e770

 

Βασισμένη σε ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας και μετααναλύσεις που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της χημειοπροφύλαξης στην πρόληψη υποτροπιαζόντων επεισοδίων ουρολοιμώξεων, η επιτροπή της AAP που ασχολείται με το θέμα των ουρολοιμώξεων εξέδωσε οδηγίες που αφορούν στη διάγνωση και αντιμετώπιση του πρώτου επεισοδίου εμπύρετης ουρολοίμωξης σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 2 έως 24 μηνών.

Τροποποιήσεις έχουν γίνει στα κριτήρια για τη διάγνωση και τις ενδείξεις απεικονιστικού ελέγχου και συνοψίζονται στις ακόλουθες:

  • Η διάγνωση της ουρολοίμωξης στοιχειοθετείται με την ανεύρεση πυουρίας και αριθμού μεγαλύτερου ή ίσου των 50.000 αποικιών/ml ενός μόνο ουροπαθογόνου μικροοργανισμού, σε δείγμα ούρων που έχει ληφθεί με κατάλληλες συνθήκες.
  • Προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των υποτροπιάζοντων ουρολοιμώξεων απαιτείται στενή παρακολούθηση για 7-14 ημέρες μετά τη διακοπή της αντιβιοτικής αγωγής.
  • Απαιτείται η διενέργεια υπερηχογραφήματος νεφρών-ουροδόχου κύστεως για τον αποκλεισμό ανατομικών ανωμαλιών.
  • Επειδή τα αποτελέσματα των 6 πιο πρόσφατων μελετών δεν υποστηρίζουν τη χρήση χημειοπροφύλαξης στην πρόληψη εμπύρετων υποτροπιαζόντων ουρολοιμώξεων στα βρέφη που δεν έχουν ΚΟΠ ή και σε εκείνα που έχουν ΚΟΠ 1-4 βαθμού, η ανιούσα κυστερουρηθρογραφία δε συστήνεται ως εξέταση ρουτίνας μετά το πρώτο επεισόδιο ουρολοίμωξης.
  • Ανιούσα κυστερουρηθρογραφία απαιτείται όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα υδρονέφρωσης, ουλών στο νεφρικό παρέγχυμα ή ενδείξεις υψηλού βαθμού ΚΟΠ ή αποφρακτικής ουροπάθειας, όπως επίσης σε περιπτώσεις άτυπων ή επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων.
  • Βρέφη και παιδιά που παρουσιάζουν υποτροπιάζοντα επεισόδια εμπύρετων ουρολοιμώξεων πρέπει να υποβάλλονται σε ανιούσα κυστεουρηθρογραφία.

 

*Τονίζεται ότι στο παρόν κείμενο αναφέρονται μόνο οι τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης των ουρολοιμώξεων

Βασισμένη σε ανασκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας και μετααναλύσεις που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της χημειοπροφύλαξης στην πρόληψη υποτροπιαζόντων επεισοδίων ουρολοιμώξεων, η επιτροπή της AAP…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα