Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκου Β. Ένα ανοσογονικό εμβόλιο χρήσιμο πιθανόν κατά τη διάρκεια έξαρσης της νόσου.

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 6,072 φορές

 

Meningococcal B Vaccine. An Immunogenic Vaccine Possible Useful During Outbreaks

Prescrire Int. 2014 Sept,23 (152): 201-4

Abstract   (No authors Lιsted)

Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκου Β. Ένα ανοσογονικό εμβόλιο  χρήσιμο πιθανόν κατά τη διάρκεια έξαρσης της νόσου.

Το εμβόλιο BEXSERO, είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδικόκκου οροομάδας Β, που εισήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιέχει τέσσερα αντιγόνα της κάψας από διάφορα στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου Β.

Το εμβόλιο έχει μελετηθεί σε ενηλίκους(δύο μελέτες), σε εφήβους (μία μελέτη) και σε παιδιά (έξι μελέτες).

Οι μελέτες αυτές αναφέρονται στην ανοσογονικότητα του εμβολίου, στο δοσολογικό σχήμα που απαιτείται για κάθε ηλικία, καθώς επίσης έδειξαν ότι η συγχορήγηση με άλλα εμβόλια δεν μειώνει την ικανότητά του να παράγει αντισώματα έναντι του μηνιγγ.-Β.

In Vitro μελέτη έδειξε ότι ο ορός εμβολιασθέντων ατόμων περιέχει τίτλο αντισωμάτων ικανό να αντιμετωπίσει μηνιγγ.-Β για 200 περίπου διεισδυτικά στελέχη της ομάδας που έχουν απομονωθεί στη Γαλλία μεταξύ των ετών 2007-2009, σε ποσοστό 85%.

Οι αντιδράσεις από τη χορήγηση του εμβολίου είναι οι συνήθεις τοπικές αντιδράσεις, όπως παρατηρείται και σε άλλα εμβόλια, σε συνδυασμό με πυρετό και κακουχία, αρκετά συχνά.

Όμως παρατηρήθηκαν στην ομάδα των εμβολιασμένων παιδιών έξι περιπτώσεις συνδρόμου KAWASAKI, σε αντίθεση με τη μία περίπτωση στην ομάδα μαρτύρων.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν  κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αφ’ενός και να βεβαιώνουν την ασφάλειά του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην παρατήρηση της αυξημένης επίπτωσης του συνδρόμου KAWASAKI και ενδεχομένως άλλων νοσημάτων αυτοανόσου τύπου.

Έως τότε συνιστούν την χρησιμοποίηση του εμβολίου μόνο σε περιπτώσεις αυξημένης επίπτωσης σε κλειστούς πληθυσμούς ή και στην κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΟ

Η διαφορά του 1:6 της επίπτωσης του συνδρόμου KAWASAKI, είναι σημαντική για να θεωρηθεί το γεγονός τυχαίο. Επίσης, επειδή πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, δεν γνωρίζουμε αν σε βάθος χρόνου δεν θα εμφανισθεί και άλλο νόσημα της ίδιας ομάδος νοσημάτων.

Πράγματι, απαιτούνται περισσότερες μελέτες και σε βάθος χρόνου, για να καταλήξει κανείς σε ασφαλή χορήγηση, αν ληφθεί υπ’όψιν μάλιστα, ότι όπως είναι γνωστό, πρόκειται για την προστασία από ένα σοβαρό μεν, αλλά σπάνιο νόσημα.

Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, το αντίστοιχο εμβόλιο (TRUMENBA WYETH), που η διαφορά του από το BEXSERO NOVARTIS συνίσταται στον αριθμό των πρωτεϊνών που είναι συνδεδεμένο το-τα αντιγόνα, εγκρίθηκε για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 10-25 ετών και όχι σε μικρά παιδιά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΒEXSERΟ, έλαβε έγκριση στο Ηνωμ. Βασίλειο για χορήγηση από τη βρεφική ηλικία, γεγονός που προκαλεί εντύπωση αν λάβουμε υπ’όψιν μας ότι οι Άγγλοι είναι οι τελευταίοι που εφαρμόζουν κάθε νεωτερισμό, καθώς και οι τελευταίοι που τον εγκαταλείπουν, όταν αποφασίσουν να τον εφαρμόσουν. Ευχόμαστε ότι και αυτή τη φορά θα έχουν δίκαιο.

 

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα