Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 1,630 φορές

Διάβασα στον «Ιατρικό Τύπο», αρ. φύλλου 359, Μάιος 2012, συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου το Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε. κου Βλάση Σφυρόερα.

Η Η.ΔΙ.ΚΑ είναι η εταιρεία η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων καθώς και παραπεμπτικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ο κος Σφυρόερας ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνει φραγμός στην υπερσυνταγογράφηση και τη σπατάλη!

Δεν έλαβε υπ’ όψιν του ότι δεν απευθύνεται σε κοινωνία αγγέλων τόσο σε ότι αφορά τους ασθενείς  όσο και τους διαχειριστές του συστήματος. Δεν έλαβε υπ ‘όψιν του ότι  «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και ότι στην σημερινή Ελληνική κοινωνία ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθείτω»

Θα ήθελα λοιπόν μια απάντηση στο παρακάτω παράδειγμα:

Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει φάρμακα για κάποια χρόνια ασθένεια έχει επισκευθεί 4-5 γιατρούς, έχει λάβει 20 συνταγές και τις έχει εκτελέσει σε 10 φαρμακεία και τις 20 συνταγές τις έχει υπογράψει. Έχουν  λοιπόν το ΑΜΚΑ και τον Αριθμό Μητρώου του ασφαλισμένου, καθώς και το σε ποιο ταμείο ανήκει, 4-5 γιατροί και 10 φαρμακοποιοί.

Ερώτηση: Ποιος θα εμποδίσει την ανάπτυξη κυκλώματος ή κυκλωμάτων τα οποία θα γράφουν συνταγές στο όνομα του συνταξιούχου, χωρίς  αυτός να γνωρίζει τίποτα. Εν αγνοία του λοιπόν θα γράφονται φάρμακα και μη μου  πείτε φίλοι μου ότι πρέπει να υπογράψει κάθε συνταγή που εκδίδεται, διότι οι αρχικές συνταγές του έχουν υπογραφή που πλαστογραφείται πολύ εύκολα.

Αν μου πείτε ότι θα γίνονται έλεγχοι, ότι θα ελέγχει το σύστημα αυτόματα την συνταγογράφηση καθ’ υπέρβαση κτλ, είναι σαν να μου λέτε ότι την απάτη θα την κάνουν ηλίθιοι που θα γράφουν καθημερινά συνταγή στο ίδιο άτομο, που θα γράφουνε φάρμακα μεγάλης αξίας, φάρμακα που απαιτούν διαγραμμισμένη συνταγή κ.λ.π!  Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι απατεώνες είναι απείρως ευφυέστεροι από τους φύλακες. Άλλωστε γιατί να διακινδυνεύσουν όταν έχουν στα χέρια τους στοιχεία από 200 ασφαλισμένους;

Προσοχή λοιπόν, πριν αποκαλυφθεί κάποια απάτη πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και ουσιαστικά σε βάρος της οικονομίας μας που με δυσκολία στέκεται ή μάλλον δεν στέκεται στα πόδια της..

Διάβασα στον «Ιατρικό Τύπο», αρ. φύλλου 359, Μάιος 2012, συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου το Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε. κου Βλάση Σφυρόερα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα