Το Τετραδύναμο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και η πιθανή συσχέτισή του με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων
Διαβάστηκε 2,802 φορές

Chao C et al “Surveillance of autoimmune conditions following routine use of quadrivalent human papillomavirus vaccine” J Intern Med 2012 271:193-203.
 

(Μελέτη επιτήρησης)

Στο κέντρο ερευνών Keiser Penserade του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας, διεξήχθη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης η οποία είχε σκοπό την καταγραφή των νέων κρουσμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν με το τετραδύναμο εμβόλιο έναντι του ιου HPV (HPV4).

Μεταξύ 8/2006 και 03/2008, 189.629 θήλεα άτομα, ηλικίας από 9 έως 26 ετών, παρακολουθήθηκαν για 180 ημέρες μετά από κάθε δόση HPV4  με σκοπό την αναζήτηση συγκεκριμένων πρώτο-διάγνωστων αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι παθήσεις οι οποίες διερευνήθηκαν είναι οι  ακόλουθες:

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, αυτοάνοση θρομβοπενία, νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος Graves, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, σύνδρομο Guillan-Barre,σύνδρομο Devic, οξεία απομυελινωτική εγκεφαλομυελίτιδα, οπτική νευρίτιδα, αυτοάνοση ραγοειδίτιδα και άλλες απομυελινωτικές παθήσεις.

Η πιθανή εμφάνιση περιπτώσεων  με αυτοάνοσο νόσημα αναγνωρίστηκε  από τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία των ασθενών οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV. Κατόπιν οι ασθενείς εξετάστηκαν απο εξειδικευμένους ιατρούς προκειμένου να επαληθευτεί η διάγνωση και να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της νόσου. Η ομάδα ασθενών συγκρίθηκε με μια προκαθορισμένη ομάδα έλεγχου η οποία αποτελείτο από έναν ανεμβολίαστο υγιή πολύ-πολιτισμικό σύνολο γυναικών ηλικίας 9-26 ετών. Οι Τα ευρήματα εξετάστηκαν από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή ασφάλειας (SRC).

Συνολικά, εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά 1014 πιθανά νέα κρούσματα, 4%, των οποίων επιβεβαιώθηκαν ως αληθή.  Δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων αυτών με  το χρόνο του εμβολιασμού, τη δόση ή την ηλικία των ασθενών. Επιπροσθέτως,  ούτε η συχνότητα της εμφάνισης των νέων κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου. Ο μοναδικός συσχετισμός που πρόεκυψε αφορούσε τη νόσο Hashimoto για την οποία ο δείκτης  επίπτωσης (Incidence Rate Ratio) ήταν σημαντικά αυξημένος[IRR = 1,29, διάστημα εμπιστοσύνης 95%: 1,08 – 1,56]. Από την περαιτέρω διερεύνηση της χρονικής συσχέτισης μεταξύ εμβολιασμού και εμφάνισης της Hashimoto  δεν προέκυψαν σαφείς ενδείξεις  που να υποστηρίζουν το προαναφερθέν στατιστικό εύρημα.

Τόσο η ερευνητική ομάδα όσο και η ανεξάρτητη ομάδα κριτών (SRC) δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εμβολίων σε σχέση με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς.

Συμπερασματικά, δε διαπιστώθηκε  αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε γυναίκες που εμβολιάσθηκαν με HPV4.

 

Στο κέντρο ερευνών Keiser Penserade του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας, διεξήχθη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα