Ο εμβολιασμός της εγκύου για κοκκύτη προστατεύει το μικρό βρέφος
Διαβάστηκε 6,726 φορές

http://www.medscape.com/viewarticle/840146
 

Είναι γνωστό ότι ο κοκκύτης είναι μία σοβαρή ασθένεια για όλους, κυρίως όμως για τα μικρά βρέφη όπου μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο νόσο. Τα βρέφη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα μικρότερα των 2-4 μηνών που δεν έχουν  ξεκινήσει ακόμη την ενεργητική ανοσοποίηση . Για να καλυφθεί αυτό το χρονικό κενό στην προστασία των βρεφών, το CDC προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων με το Tdap στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδανικά μεταξύ 27-36 εβδομάδος κύησης, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο της μεταφοράς των αντισωμάτων έναντι του κοκκύτη στο έμβρυο, δια   του πλακούντα.

Ο εμβολιασμός των εγκύων με το Tdap είναι ασφαλής και αποτελεσματικός τόσο για την έγκυο , όσο και για το έμβρυο.

Ωστόσο λίγες έγκυες γυναίκες εμβολιάζονται σήμερα. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 15% των εγκύων στις ΗΠΑ έλαβε το εμβόλιο στην τελευταία τους εγκυμοσύνη. Κάποια συστήματα υγείας έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 50%.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς προσπαθεί να εντάξει το Tdap στην συνήθη φροντίδα των εγκύων, τονίζοντας ότι:

  • Η χορήγηση του Tdap στην εγκυμοσύνη παρέχει την καλύτερη προστασία για τη μητέρα και το βρέφος.
  • Η χορήγηση του εμβολίου  στη μητέρα μετά τον τοκετό δεν παρέχει ανοσία στο βρέφος
  • Ο εμβολιασμός του περιβάλλοντος του παιδιού για κοκκύτη μπορεί να είναι  αποτελεσματικός, έχει όμως δυσκολίες στον συντονισμό, κοστίζει περισσότερο και εκτός τούτου δεν αντιμετωπίζονται οι απρόβλεπτες επαφές του νεογνού και του μικρού βρέφους
  • Ο εμβολιασμός πριν τη σύλληψη δεν καλύπτει το νεογνό και πρέπει να  επαναληφθεί μεταξύ 27 και 36ης  εβδομάδος κύησης
  • Ο εμβολιασμός, εαν απαιτηθεί να γίνει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να επαναληφθεί στο τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΟ

Για την Ελλάδα το πρόβλημα είναι οι συνάδελφοι μαιευτήρες –γυναικολόγοι, οι οποίοι δεν συνιστούν εμβολιασμό για γρίπη, πόσο μάλλον αν κάποιος τους συστήσει να εμβολιάσουν την έγκυο για κοκκύτη!

 

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα