Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής με μία μόνο εφαρμογή
Διαβάστηκε 1,259 φορές

Boston (Reuters Health) 17 Οκτωβρίου: «10 λεπτά είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της ψείρας και της κόνιδας, με το spinosad ένα νέο φθειροκτόνο από φυσικά βακτήρια του εδάφους», όπως ανέφεραν ερευνητές στο National Conference and Exhibition της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Το Spinosad  με το εμπορικό όνομα Natroba εγκρίθηκε για την θεραπεία φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιανουάριο του 2011.

«Πρόκειται ν΄αλλάξει το τοπίο στις θεραπευτικές επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπιση της φθειρίασης διότι δεν απαιτείται πλέον το επίπονο χτένισμα για την απομάκρυνση της κόνιδας» δήλωσε στο Reuters Health η Dr Nicole Rogers, δερματολόγος εξειδικευμένη σε θέματα τριχωτού κεφαλής.

Παρουσίασε δεδομένα από 122 ασθενής με ενεργό φθειρίαση κεφαλής (87% γυναίκες), από 2 έως 60 ετών με μέση ηλικία τα 12 χρόνια. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και έλαβαν η μία ομάδα τοπική αγωγή με spinosad και η δεύτερη  (ομάδα σύγκρισης)  θεραπεία placebo  με αλκοολούχο διάλυμα.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο σκευάσματα spinosad εγκεκριμένα από το FDA,  το 0,5% ή το 0,9%.  Έγινε εφαρμογή σε στεγνά μαλλιά για 10 λεπτά και ακολούθησε ξέπλυμα με χλιαρό νερό. Στην ομάδα σύγκρισης χορηγήθηκε το σκεύασμα placebo.

Η αξιολόγηση των δύο ομάδων έγινε μετά από 7 ημέρες. Οι ασθενείς που είχαν ακόμη ζωντανές ψείρες την έβδομη ημέρα επανεξετάσθηκαν μετά από μία εβδομάδα. Επίσης ελήφθη δείγμα μαλλιών την 7η και 14η ημέρα μετά την θεραπεία από ασθενείς που υπήρχε η υποψία για βιώσιμες  κόνιδες. Ακολούθησε περίοδος επώασης των τριχών για  10 ημέρες και η θεραπεία θεωρείτο αποτυχημένη εάν οι κόνιδες μπορούσαν να εκκολαφθούν.

Η μελέτη έδειξε ότι την 7η ημέρα και τα δύο διαλύματα spinosad (0,5% και 0,9%) είχαν καλλίτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης, με αποτελεσματικότητα 93% και 92% για τα δύο σκευάσματα spinosad και 49% για το placebo (p<0,0001).

Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν και την 14η ημέρα με τα διαλύματα spinosad να έχουν αποτελεσματικότητα 83% και 86%  και 26% το placebo (p<0,0001).

Μεταξύ των ημερών 7 και 14 παρατηρήθηκε υποτροπή της φθειρίασης σε ποσοστά 6% στην ομάδα spinosad 0,9%, 11% στην ομάδα spinosad 0,5% και 50% στην ομάδα placebo.  Αυτό που είναι σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι καμία από τις δυνητικά βιώσιμες κόνιδες δεν εκκολάφθηκε στην ομάδα που έλαβε spinosad, γεγονός που τονίζει την αποτελεσματικότητα του spinosad στις κόνιδες.

To spinosad ήταν πάρα πολύ καλά ανεκτό, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και μάλιστα το spinosad 0,9% είχε τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως δήλωσε η Dr Rogers.

Στην Αμερική βρίσκεται ήδη στα ράφια των φαρμακείων.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από την ParaPro που κατασκευάζει το Natroba.


Σημείωση:

το προϊόν εγκρίθηκε από το Αμερικανικό FDA, άρα μπορεί να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές αξιόπιστο. Τα αποτελέσματα φαίνονται ικανοποιητικά. Μένει λοιπόν, να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οπότε και θα επανέλθουμε.

Ειρήνη Γιαννάτου

.

Boston (Reuters Health) 17 Οκτωβρίου: «10 λεπτά είναι αρκετά για την αντιμετώπιση της ψείρας και της κόνιδας…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα