Επικαιρότητα
Διαβάστηκε 4,480 φορές

Επιμέλεια ύλης:

Παναγιώτης Σπυρίδης
Ειρήνη Γιαννάτου
Γιώργος Σπυρίδης

Είναι  γνωστό εδώ και αρκετές μέρες, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε και εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας προς έγκριση, τις παρακάτω μεταβολές στο πρόγραμμα εμβολιασμών.  Οι  πληροφορίες είναι μάλλον ασφαλείς και γνωστές από ημερών, προτιμήσαμε όμως να σιωπήσουμε έως ότου αρχίσουν να συζητούνται ευρύτερα, κάτι που πράγματι έγινε.

  1. Δεν εντάχθηκε το εμβόλιο κατά της οροομάδας Β του μηνιγγιτιδοκόκκου (BEXERO), στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
  2. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, μεταφέρθηκε από την κατηγορία των υποχρεωτικών στην κατηγορία των  προαιρετικών εμβολίων
  3. Το 13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκκου( PREVENAR 13), θα περιλαμβάνει δύο αντί τρεις δόσεις στο βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση μετά τον 12ο μήνα της ηλικίας
  4. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου C, θα χορηγείται σε μία μόνο δόση στην ηλικία των 13 μηνών

ΣΧΌΛΙΟ

Προσωπικά, συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την θαρραλέα απόφαση να μπει κάποια τάξη στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών.

Διαφοροποιούμαι όμως στο γεγονός ότι παρέμεινε η χορήγηση του εμβολίου κατά της Φυματίωσης  (BCG), στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί εννοούμε να αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και είναι πλέον γνωστό ότι στην ηλικία αυτή μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς να προσφέρει στη στρατηγική της αντιμετώπισης της Φυματίωσης. Όπου μπορεί να προσφέρει, χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης, χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση , όσο το  νεογνό βρίσκεται ακόμη στο Μαιευτικό Τμήμα.

 

Celiac Disease Screening Should Focus on Kids with Irritable Bowel Syndrome (IBS)

JAMA on line April 21 2014, Cristofori et al

Από το παιδογαστρεντερολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Bari- Italia

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 2006-2012 και ήταν προοπτική.

Περιελήφθησαν 782 παιδιά που προσκομίσθηκαν στο νοσοκομείο για επαναλαμβανόμενους κοιλιακούς πόνους και κατανεμήθηκαν ως ακολούθως:

1. 270 ασθενείς με IBS 
2. 201 με λειτουργικά δυσπεπτικά ενοχλήματα
3. 311 με λειτουργικούς κοιλιακούς πόνους.

Σε όλους τους ασθενείς προσδιορίσθηκε η  IgA ανοσοσφαιρίνη έναντι της γλουτένης, η ανοσοσφαιρίνη Α για ιστική τρανσγλουταμινάση και αντισώματα έναντι λειομυϊου.

Στους ασθενείς που το screening ήταν θετικό, ανεξαρτήτως ομάδος, διενεργήθηκε βιοψία εντέρου.

Απεδείχθη κοιλιοκάκη σε 12 ασθενείς με ευερέθιστο έντερο (4.4%), σε 2 ασθενείς της ομάδος της λειτουργικής δυσπεψίας (1%) και σε 1 (0.1%), σε ασθενείς με λειτουργικής αιτιολογίας κοιλιακούς πόνους.

Οι Ερευνητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με συχνούς κοιλιακούς πόνους εξ αιτίας ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν σε σημαντικό ποσοστό κοιλιοκάκη.

Μειονεκτήματα της μελέτης αποτελεί η δυσκολία που υπάρχει στο να καταταγεί ένας παιδιατρικός ασθενής σε μία από τις τρεις ομάδες, δεν παρέχονται άλλα στοιχεία σχετικά π.χ με τον ρυθμό αύξησης και την αιματολογική εικόνα.

Κυρίως όμως μειονέκτημα αποτελεί η κατάταξη των ασθενών στις τρεις ομάδες.

____________________________________________________________________

* O  κίνδυνος για πυρετικούς σπασμούς αυξάνει όταν χορηγείται σε κοινή συσκευασία το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας και ανεμοβλογιάς. (MMRV)

Η μελέτη, μας έρχεται από τη Γερμανία όπου χορηγήθηκε MMR V σε 82.600 παιδιά, MMR σε 111241 και  το MMR και της ανεμοβλογιάς συγχρόνως αλλά σε διαφορετική θέση σε 32.370 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται  2.874 δόσεις MMRV,  για να συμβεί ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών. Παρά ταύτα η  συχνότητα ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το MMR μόνο του ή το MMR και V σε διαφορετική θέση.

Οι σπασμοί συνέβαιναν συνήθως περί την 12η μέρα  μετά τον εμβολιασμό.

Σύσταση των  συγγραφέων να εξηγείται στους γονείς ο κίνδυνος σε σύγκριση με το να υποστεί το παιδί  δύο εμβολιασμούς και να αποφασίσουν.

Άποψή μας: όσο συζητάμε με τους γονείς για κινδύνους, τόσο τους βρίσκουμε απέναντι μας στους εμβολιασμούς. Οι γονείς θα πουν: Και αν είμαστε εμείς οι 1/2874;  Δεν το αφήνουμε για λίγο αργότερα; Μπορεί λοιπόν θαυμάσια να γίνουν τα δύο εμβόλια με διαφορά ενός μήνα για την πρώτη δόση και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4 ετών να γίνει με το τετραδύναμο (MMRV).

Για όσους πάντως αποφασίσουν να δώσουν το MMRV, δεν θα πρέπει να το χορηγήσουν  σε παιδιά με πυρετικούς ή απύρετους σπασμούς.

____________________________________________

* Aμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής. Κατευθυντήριες οδηγίες: Τύποι καταγμάτων που συνδέονται με την Παιδική κακοποίηση.

Στο περιοδικό Pediatrics δημοσιεύθηκε πρόσφατα έκθεση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας  με κατευθυντήριες οδηγίες προς τους κλινικούς γιατρούς, ώστε να εντοπίζονται τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης (στην Αμερικανική κοινωνία)

Σημειώνεται ότι:

Το 12-20% των καταγμάτων στα βρέφη και μικρά παιδιά οφείλονται σε κακοποίηση.

Το 20% των περιπτώσεων καταγμάτων παιδιών που οφείλεται σε κακοποίηση, δεν αποκαλύπτεται.

Το ποσοστό των καταγμάτων που οφείλονται σε κακοποίηση, μειώνεται μετά την ηλικία που το παιδί περπατάει.

Οποιοδήποτε οστό μπορεί να υποστεί κάταγμα από κακοποίηση, με μεγαλύτερη πιθανότητα τα κατάγματα των πλευρών σε βρέφη και μικρά παιδιά. Βέβαια κατάγματα πλευρών μπορεί να συμβούν και κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστιής ανάνηψης, αλλά αυτό περιορίζεται αν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση έχει γίνει σωστά.

Οι κλασσικές μεταφυσιακές βλάβες, ένας τύπος κατάγματος των μακρών οστών, συχνά συνδέεται με κακοποίηση. Το μηριαίο, το βραχιόνιο και η κνήμη είναι τα συχνότερα μακρά οστά τα οποία παρουσιάζουν κατάγματα σε παιδιά με κακοποίηση.

Τα κατάγματα του μηριαίου οστού, στα παιδιά που δεν περπατούν, είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται σε κακοποίηση σε σχέση με τα παιδιά που περπατούν.

Πολλαπλά κατάγματα, σε διάφορα στάδια επούλωσης (ανάπτυξη πώρου), καθώς και  πολλαπλά και σε διαφορετικές θέσεις κατάγματα κρανίου, πιθανόν να υποδηλώνουν  κακοποίηση.

Συστάσεις:

Λεπτομερές ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό ιστορικό ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν υποκείμενα νοσήματα που κάνουν εύθραυστα τα οστά του παιδιού.

Λεπτομερές ιστορικό του τραυματισμού με εστίαση στο εαν ο τραυματισμός που περιγράφεται μπορεί να δικαιολογήσει το συγκεκριμένο καταγμα μηχανικά αλλά και χρονικά.

Σε περίπτωση υποψίας κακοποίσης συστήνεται κλινική εκτίμηση και των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας.

Pediatrics 27/01/2014

_______________________________________________

January 17,2014

*Παράγοντες που σχετίζονται με την επανεμφάνιση των αιμαγγειωμάτων μετά από  αγωγή με propranolol.

Η θεραπεία σηραγγωδών αιμαγγειωμάτων με τη χρήση propranolol, αποτελεί πλέον την ενδεδειγμένη συντηρητική μέθοδο.

Παρά ταύτα κάποια αιμαγγειώματα υποτροπιάζουν σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Παρακολουθήθηκαν παιδιά που άρχισαν την αγωγή πριν από τον 5ο μήνα της ζωής τους.

Περιελήφθησαν 158 παιδιά και από αυτά υποτροπίασαν μετά το τέλος της θεραπείας τα 40.

 

Διαπιστώθηκε ότι ο παράγοντας που σχετίζεται με τις υποτροπές ήταν αυτά καθ’ αυτά τα αιμαγγειώματα και όχι η θεραπευτική αγωγή, (δόση φαρμάκου, διάρκεια κλπ.)

Υποτροπίασαν κατά κύριο λόγο τα επίπεδα αιμαγγειώματα και τα εντελώς εν τω βάθει. Αυτά που έφθαναν δηλαδή στον υποδόριο ιστό.

Οι συγγραφείς για τους ασθενείς με αυτού του είδους τα αιμαγγειώματα συνιστούν ενημέρωση των γονέων για το ενδεχόμενο υποτροπής, μακρά περίοδο παρακολούθησης και μεγαλύτερη διάρκεια θεραπευτικής αγωγής.

Pediatrics   Jan. 2014  (on line)

__________________________________________________________________________________

*Χημειοπροφύλαξη μετά από έκθεση σε κοκκύτη

Από το 1980 έχει παρατηρηθεί ότι κάθε 3-5 χρόνια παρατηρείται μία επιδημική έξαρση κοκκύτη με πολλά θύματα, ιδιαίτερα σε παιδιά και ενηλίκους που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, αν νοσήσουν. Παιδιά κάτων του έτους και υπερήλικοι βρίσκονται στις ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως υποκείμενου νοσήματος.

Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ,  συνιστά προφύλαξη με μακρολίδες:

  1. Σε όλα τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του πάσχοντος . Χορηγούνται μακρολίδες, για όσο χρονικό διάστημα ο άρρωστος με κοκκύτη είναι μεταδοτικός. Συνήθως 21 μέρες.
  2. Άτομα όπου ήρθαν σε επαφή εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, επί 7-10 μέρες μετά την έκθεση.
  3. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενή εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος και θα έρθουν σε επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου, όταν νοσήσουν.

Σημείωση: η χημειοπροφύλαξη χορηγείται ανεξάρτητα από το αν το άτομο που εκτέθηκε είναι εμβολιασμένο ή όχι.

___________________________________________________________________________________

*Η κατάχρηση τσίχλας από εφήβους, αιτία κεφαλαλγιών.

Η τσίχλα σε όλες τις μορφές της κυρίως σε αυτές που δεν περιέχουν ζάχαρη, εθεωρείτο ως αιτία κεφαλαλγιών σε εφήβους εξαιτίας της κατάποσης ασπαρτάμης, η οποία περιέχεται ως γλυκαντική ουσία, αντί της ζάχαρης.

Μελέτη έδειξε ότι η αιτία κεφαλαλγίας σε εφήβους με τη μορφή ακόμη και ημικρανικών επεισοδίων, οφείλεται στην έντονη καταπόνηση των κροταφογναθικών αρθρώσεων και όχι στην ασπαρτάμη. Ως γνωστό  η ασπαρτάμη υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στις τσίχλες, μικρότερες από αυτές που περιέχονται σε διάφορα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα αεριούχα.

Οι κεφαλαλγίες που είναι καθημερινές ή διαλείπουσες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις ώρες χρήσης της τσίχλας, καθώς και με την νευρικότητα και ένταση με την οποία γίνεται η μάσηση.

Medscape Medical news – neurology

January 17,2014

___________________________________________________________________________________

*Το Κλινικό Profil της υποτροπιάζουσας πνευμονίας στα παιδιά

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διευρευνήσει τα χαρακτηριστικά των παιδιών με υποτροπιάζουσα πνευμονία που συμβαίνει σε διαφορετικές θέσεις του πνεύμονα και όχι στην ίδια, όπου μπορεί να ευθύνεται κάποια τοπική ανατομική ανωμαλία .

Πρόκειται για μελέτη case – control .

Απεδείχθη ότι σε αναπτυγμένες χώρες, παιδιά με υποτροπιάζουσα πνευμονία σε διαφορετικές θέσεις του πνεύμονα, πάσχουν από υποκείμενο νόσημα το οποίο έχει κάνει γνωστή την παρουσία του και έχει διαγνωσθεί πολύ πριν εμφανισθούν τα επεισόδια των επαναλαμβανόμενων πνευμονιών.

Θεωρείται συνεπώς άσκοπη η όποια εργαστηριακή διερεύνηση, πριν ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό και γίνει πλήρης κλινική εξέταση. Παράγοντες όπως επεισόδια Reflux,  ασυνέργεια  στην κατάποση, δυσκινησία των κροσσών, νευρολογικά νοσήματα και πρωτοπαθείς ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες, ήταν τα πιο συχνά αίτια στην ομάδα των πασχόντων,  ενώ τα νοσήματα αυτά δεν διαπιστώθηκαν στην ομάδα control των υγιών παιδιών.

Διαβάστε παλαιότερα άρθρα!

Είναι  γνωστό εδώ και αρκετές μέρες, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε και εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας προς έγκριση, τις παρακάτω μεταβολές στο πρόγραμμα εμβολιασμών.  Οι  πληροφορίες είναι μάλλον ασφαλείς και γνωστές από ημερών, προτιμήσαμε όμως να σιωπήσουμε έως ότου αρχίσουν να συζητούνται ευρύτερα, κάτι που πράγματι έγινε.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα