ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Διαβάστηκε 6,481 φορές

Ένας πρόλογος  στο αναδημοσιευμένο άρθρο που ακολουθεί….

Από τον Παναγιώτη Σπυρίδη

Ο όρος Μικροβίωμα δεν μου πάει και πολύ καλά, γιατί μου  θυμίζει μια κακή αντιγραφή του όρου γονιδίωμα, που είναι όμως ένας γενικός όρος και πρέπει να συνοδεύεται πάντα από κάτι προσδιοριστικό. Για παράδειγμα το γονιδίωμα του ανθρώπου, των μικροβίων, κάποιου μεμονωμένου κυττάρου κ.λ.π.

Το γενετικό υλικό, δηλαδή, σε πλήρη αποτύπωση.

Όμως στόχος μου δεν είναι το παραπάνω σχόλιο.

Ήταν καιρός πλέον να αναγνωρισθεί η παρουσία, η συμμετοχή, η σπουδαία συμμετοχή  των μικροοργανισμών στην ισορροπία του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζούμε.

Αποδεικνύεται με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας ότι ο ρόλος των μικροοργανισμών  δεν είναι μόνο να μετατρέπουν το μούστο σε κρασί, το αλεύρι σε ψωμί  και το γάλα σε τυρί και γιαούρτι,  άλλα είναι πολύ σπουδαιότερος και φαίνεται ότι πολλά δις από αυτά τα αόρατα «πλασματάκια» είναι εγκατεστημένα στο δέρμα μας, στον εντερικό σωλήνα, το φάρυγγα, τον πνεύμονα και αλλού, ζουν και υπάρχουν μαζί μας και το αμυντικό μας σύστημα δεν τα αναγνωρίζει ως αντιπάλους, ως εχθρούς, αλλά ως φίλους.

Φαίνεται ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, θετικό ή αρνητικό και κάποτε μπορεί να αποδειχθεί ότι η διαταραχή της ισορροπίας τους μπορεί να ανάψει το σπινθήρα για την πρόκληση καρκίνου, αυτοάνοσου νοσήματος και όχι όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, μόνο λοίμωξης.

Πριν από 7-8 μήνες έγραψα ένα διδακτικό παραμύθι «για μικρούς και μεγάλους» με τίτλο «τα μικρόβια στη ζωή μας». Το παραμύθι αυτό βρίσκεται στην τελευταία φάση της έκδοσης και σύντομα θα κυκλοφορήσει. Είναι προφητικό και μετά το από άρθρο που ακολουθεί και επίκαιρο.

Ευχαριστώ, ευχαριστούμε όλοι το φίλο μου το Γιάννη Καβαλιώτη για τα ωραία και εμπνευσμένα άρθρα που δημοσιεύει στο πνευματικό του παιδί «ΛΟΙΜΩΞΗ»

____________________________________________

 

Το μικροβίωμα είναι ένα σύνολο μικροβίων με τα συνοδά τους γονίδια που υπάρχουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Ουσιαστικά ένα νέο -ανακαλυφθέν όργανο με μεγάλο εύρος μεταβολικών δραστηριοτήτων. Είναι κάτι που αν μελετηθεί διεξοδικά θα ανατρέψει όλη την ιατρική που γνωρίζουμε σήμερα. Διαγνωστική, θεραπευτική, προληπτική.

Πολλές μελέτες συγκλίνουν στην άποψη ότι την κατάσταση υγείας ή νόσησης ενός ατόμου καθορίζουν τα εκατομμύρια μικροβίων που υφί- στανται στον οργανισμό του καθενός. Το είδος των μικροβίων αυτών, οι ομάδες τους σε κάθε ιστό και σύστημα, οι αλληλουχίες και οι συσχετί- σεις τους είναι αυτές που καθοδηγούν την φυσιολογική πορεία ή την παθολογική εκτροπή.

Η ισορροπία υγείας και νόσου (οξείας ή χρόνιας) φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σύνθετη από το απλό σκεπτικό: μικρόβιο – λοίμωξη – θεραπεία – ίαση. Η ισορροπία υγείας και νόσου φαίνεται ότι εξαρτάται κατ ́ εξοχήν από το μικροβίωμα. Τεράστιος αριθμός διαφορετικών ειδών και ομάδων που συμπληρώνουν η μία την άλλη, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τα κύτταρα του ξενιστή, συμβάλλοντας σε κάθε φυσιολογική ή παθολογική διεργασία του καθημερινού βίου από την οποία μπορεί και να επηρεάζονται. Όπως το σύνολο των ανθρωπίνων γονιδίων καλείται «γονιδίωμα», το μικροβίωμα σημαίνει το συνολικό άθροισμα των γονιδίων όλων των μικροβίων του ξενιστή. Ουσιαστικά είναι ένα «μεταγονιδίωμα» ή ένα ακόμη γονιδίωμα. Αποτελείται από περίπου 100 τρις μικροβιακά κύτταρα, με περίπου 8.000.000 γονίδια (περίπου 20.000-30.000 στο γονιδίωμα του ανθρώπου). Γιατί κάποιος αρρωσταίνει και κάποιος όχι; Γιατί κάποιος παθαίνει καρκίνο και κάποιος όχι; Γιατί μερικοί άνθρωποι νοσούν από τη ν. Alzheimer και άλλοι φθάνουν έως τα βαθειά γηρατειά με υγιή νου; Είναι οι συστηματικές παθήσεις αποτέλεσμα συγκεκριμένου μικροβιώματος;

Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν σε επόμενο τεύχος της «Λοίμωξης».

 


Το μικροβίωμα είναι ένα σύνολο μικροβίων με τα συνοδά τους γονίδια που υπάρχουν μέσα και πάνω στο ανθρώπινο σώμα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα