Μας τελειώνει όπου νά ‘ναι η γρίπη…

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 2,395 φορές

και αναρωτιέμαι τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, χωρίς  βιοτρομοκρατία και εκδηλώσεις τρομολαγνίας.

Προσωπικά είχα τονίσει και στο FB, στους φίλους της ιστοσελίδας,  αλλά και σε δύο εκπομπές της τηλεόρασης όπου είχα προσκληθεί για το συγκεκριμένο θέμα, ότι η φετινή γρίπη δεν φαίνεται να έχει δυναμική ανάλογη της περιόδου 2014-2015.

Δικαιώθηκα. Στο τέλος του φλεβάρη θα την έχουμε ξεχάσει, για φέτος. Αν κάνει μια πολύ μικρή επανεμφάνιση κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αυτή θα είναι ασήμαντη τόσο σε έκταση, όσο και σε διάρκεια.

Ο απολογισμός δυσάρεστος, μια και 105 περίπου συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.  Οι 76/105, άνθρωποι άνω των 60 ετών ή με παράγοντα κινδύνου, που σύμφωνα με την οδηγία, όφειλαν να είχαν εμβολιασθεί.

Για πιο λόγο δεν εμβολιάσθηκαν;

Κάποιοι θεώρησαν ότι επειδή έχουν μπράτσα, γυμνάζονται, βαδίζουν, είναι στα 70 τους χειμερινοί κολυμβητές  και θρέφονται με χόρτα, φρούτα και ξηρούς καρπούς, κάτι δηλαδή ανάμεσα σε κατσίκα και μαϊμού, δεν κινδυνεύουν. Κάποιοι άλλοι δεν εμβολιάσθηκαν γιατί ζούσαν κάτω από κακές οικονομικές συνθήκες και δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευθούν το εμβόλιο και να βρουν γιατρό να τους εμβολιάσει.  Κάποιοι είπαν δεν βαριέσαι ενώ κάποιοι άλλοι, μέσα στις καθημερινές φουρτούνες της εποχής, το ξέχασαν.

Από την άλλη μεριά το επίσημο κράτος δεν έκανε, για μια ακόμη φορά σωστά τη δουλειά του, με μια ισχυρή καμπάνια και επαναπαύθηκε στη φιλοτιμία των δημοσιογράφων, ενώ έπρεπε να συστήσει και κέντρα εμβολιασμού στους  Δήμους ή να το κάνουν οι Δήμοι με πρωτοβουλία τους.

Εκείνο που μου έκανε αντύπωση είναι, ότι όταν άρχισε να κάμπτεται η δραστηριότητα της γρίπης, βγήκαν οι διάφοροι «γνωρίζοντες», να συστήσουν εμβολιασμό, όταν είναι γνωστό ότι η εμφάνιση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό σημειώνεται σε δύο εβδομάδες και ολοκληρώνεται στις τέσσερις. Στα δε παιδιά που είναι μικρότερα των 8 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί στο παρελθόν, απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων η μία από την άλλη και η εμφάνιση αντισωμάτων αρχίζει μετά τη δεύτερη δόση.Όπως καταλαβαίνετε, φίλοι μου, θα φθάναμε στο Αγιο Πάσχα, προκειμένου αυτοί οι εμβολιασμένοι να παρουσιάσουν αντισώματα προς τον ιό  της γρίπης.

Γεγονός είναι ότι με τόσο περιορισμένη επιδημία, δεν θα έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι.

Ας ευχηθούμε ότι του χρόνου θα είμαστε πιο έτοιμοι.

Οι δικές μου οι ελπίδες στηρίζονται στους Δήμους, που έχουν, οι περισσότεροι κατάλληλες υποδομές.

Από δω και πέρα και έως το τέλος του Μαρτίου ή και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, διότι συνήθως ακολουθούν τη γρίπη κάποιοι ιοί αρκετά επικίνδυνοι, όπως οι σημαντικοί RSV, αδενοϊοί και ο παραϊνφλουένζα και κάποιοι  λιγότερο σημαντικοί, αλλά επικίνδυνοι και αυτοί για ευαίσθητα άτομα, όπως ρινοϊοί, κορωναϊοί, μεταπνευμονοϊοί κ. ά.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για τη Δημόσια Υγεία, να γνωρίζουμε ότι η γρίπη και οι άλλες μικρότερης εμβέλειας ιογενείς λοιμώξεις που αναφέραμε, «στρώνουν το τραπέζι» στις Βακτηριδιακές λοιμώξεις, που περιμένουν τη σειρά τους  και είναι πιο επικίνδυνες. Τέτοια βακτηρίδια είναι ο Πνευμονιόκοκκος, το Μυκόπλασμα της πνευμονίας, ο Μηνιγγιτιδόκοκκος, ο Αιμόφιλος τύπου Β, τα Χλαμύδια και άλλα λιγότερο συχνά.

Με λίγα λόγια, περιμένουμε το Πάσχα για να ηρεμήσουμε από τους μικροοργανισμούς.

Μέχρι τότε όμως, μικροί και μεγάλοι, προσέχετε την υγεία σας και μην επαναπαύεστε, όταν το ένστικτό σας σας λέει ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό.

και αναρωτιέμαι τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, χωρίς  βιοτρομοκρατία και εκδηλώσεις τρομολαγνίας.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα