Όλα για την Ορθοδοντική
Διαβάστηκε 5,579 φορές

Με το χαμόγελο υποδεχόμαστε τους ανθρώπους στη ζωή μας.  Δεν γεννιούνται όμως όλοι με όμορφα χαμόγελα…  Τα στραβά δόντια ή τα κενά ανάμεσα στα δόντια συχνά αποτελούν λόγους για τους οποίους νιώθουμε άβολα όταν χαμογελάμε ή μιλάμε…

Επιπλέον, η κακή οδοντική σύγκλειση, είτε οφείλεται στις γνάθους ή στη θέση των δοντιών, συχνά προκαλεί επώδυνα προβλήματα και επιβάρυνση της υγείας μέσα και γύρω από την στοματική κοιλότητα.

Πότε πρέπει τα παιδιά να κάνουν τον πρώτο ορθοδοντικό έλεγχο?

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών συνιστά να γίνεται ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος μέχρι την ηλικία των 7 ετών.  Σε αυτήν την ηλικία ο/η ορθοδοντικός μπορεί να διακρίνει τα πιθανά προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων και στην ανατολή των μονίμων δοντιών.  Αυτή η πρώτη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι αρκετά ορθοδοντικά προβλήματα είναι πιο εύκολο να διορθωθούν αν αντιμετωπισθούν νωρίς.  Οι περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες όμως, ξεκινούν στις ηλικίες 9 ως 14.

 

Μπορούν και οι ενήλικες να ωφεληθούν από την ορθοδοντική θεραπεία?

Η ορθοδοντική θεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.  Στα ορθοδοντικά ιατρεία σήμερα το 20% των ασθενών είναι άνω των 18 ετών.  Σε αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι πέρα από τα κλασσικά «σιδεράκια», υπάρχει μεγάλη ποκιλία από νέα, μικροσκοποκά σιδεράκια, αόρατους νάρθηκες, σιδεράκια που τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και δυνατότητα για εντοπισμένη και περιορισμένη χρονικά  θεραπεία.  Ολες αυτές οι καινούργιες επιλογές προσελκύουν πλέον και τους ενήλικες.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία?

Μια πλήρης ορθοδοντική θεραπεία γενικά έχει διάρκεια ένα με τρία χρόνια, συν τη συντήρηση.

Πόσο κοστίζει μια ορθοδοντική θεραπεία?

Το κόστος εξατράται από παράγοντες όπως το μέγεθος του προβλήματος, τη διάρκεια της θεραπείας και την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί.  Οπως ανέφερα και προηγουμένως, η μεγάλη γκάμα των επιλογών για τη θεραπεία, επιτρέπει στον/την ασθενή και τον/την γιατρό του να επιλέξουν τον καταλληλότερο για την περίπτωση τρόπο θεραπείας και πληρωμής από την αρχή της θεραπείας.

Τι προκαλεί τα ορθοδοντικά προβλήματα?

Τα περισσότερα προβλήματα είναι κληρονομούμενα (π.χ. ο συνωστισμός, τα κενά, ο προγναθισμός, οι ελλείψεις ή τα υπεράριθμα δόντια και κάποια προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων).  Αλλα προβλήματα είναι επίκτητα (π.χ. από παρατεταμένη χρήση πιπίλας, ατυχήματα, τερηδόνες και νόσους των ούλων, και πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών.)

Τι σχέση έχει η στοματική υγεία με την γενικότερη υγεία?

Οι επιστημονικές έρευνες και διαπιστώσεις σε αυτό το θέμα είναι πάρα πολλές.

Ο κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογικά εκατομμύρια βακτήρια στο στόμα του. Ομως, όταν αυτά πολλαπλασιαστούν σημαντικά, προκαλούν νόσους των ούλων και του οστού γύρω από τα δόντια.  Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πλέον ότι αυτά τα βακτήρια μετακινούνται και εγκαθίστανται και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αρκετές αξιόπιστες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διαβητικών ασθενών με περιοδοντική νόσο μειώθηκαν σημαντικά όταν θεραπεύθηκε η περιοδοντική νόσος.  Μια μελέτη που έγινε από την Αμερικανική Εταιρία Μικροβιολογίας βρήκε συγκεκριμένα γονίδια σε στοματικά βακτήρια τα οποία επιτρέπουν σε αυτά να εισέρχονται και να μολύνουν ανθρώπινα αρτηριακά κύτταρα, με αποτέλεσμα να εξασθενούν τα καρδικά τοιχώματα.  Από άλλες ιατρικές έρευνες έχουμε ενδείξεις ότι η ύπαρξη έντονης στοματικής φλεγμονής συμβάλλει στο φράξιμο των αρτηριών.

Επιπλέον, οι έρευνες μελετούν τη συσχέτιση οστεοπόρωσης, περιοδοντικής νόσου, και απώλειας δοντιών.  Υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι το ρίσκο της απώλειας δοντιών είναι τρεις φορές υψηλότερο σε γυναίκες με οστεοπώρωση απ’οτι σε γυναίκες χωρίς αυτήν την ασθένεια.

Γιατί να πάω σε ειδικό ορθοδοντικό?

Εμπιστεύεστε τα παιδιά σας σε παιδίατρο, την καρδιά σας σε καρδιολόγο, το γόνατό σας σε ορθοπεδικό…

Οπως αυτοί οι εξειδικευμένοι γιατροί εκπαιδεύθηκαν στην ειδικότητά τους μετά τη βασική τους εκπαίδευση στην ιατρική, έτσι και οι ορθοδοντικοί αφιέρωσαν τρία επιπλέον χρόνια ειδικότητας μετά την βασική τους εκπαίδευση στην οδοντιατρική.  Και, ακριβώς όπως και οι συνάδελφοί τους ειδικευμένοι γιατροί, ασχολούνται στα ιατρεία τους αποκλειστικά με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους. Οι ειδικοί ορθοδοντικοί έχουν σε βάθος γνώση και εμπειρία της σωστής διάγνωσης και θεραπείας.

Συνήθως κάποιος έρχεται στο ιατρείο γιατί βλέπει έξι στραβά δόντια. Ο/η ορθοδοντικός βλέπει την αιτία των στραβών δοντιών, σε τρεις διαστάσεις, και υπολογίζοντας τα 32 μόνιμα δόντια, το σχήμα των δύο γνάθων, τα ούλα στα οποία στηρίζονται, και τους μύες με τους οποίους οι γνάθοι λειτουργούν.  Ο στόχος λοιπόν του ειδικού ορθοδοντικού είναι να είναι τοποθετημένα όλα τα επιμέρους τμήματα με τρόπο ώστε να λειτουργούν συνολικά με τον σωστό τρόπο.

Πότε να δω ορθοδοντικό?

Αν εντοπίσετε σε εσάς ή στο παιδί σας κάποιο από τα παρακάτω, θα ήταν καλό να κλείσετε ένα ραντεβού με ορθοδοντικό

  • Πρόωρη απώλεια παιδικού δοντιού
  • Παιδικό δόντι που έχει καθυστερήσει να πέσει
  • Δυσκολία να κόψει με τα μπροστινά δόντια
  • Στοματική αναπνοή
  • Πίπιλα ή θηλασμός δακτύλου μετά τα 6
  • Στριμωγμένα ή έκτοπα δόντια
  • Ασυμμετρία στις γνάθους
  • Αν δαγκώνει τα μάγουλα στη μάσηση
  • Αν τα μπροστινά κάτω δόντια χτυπούν στα επάνω, ή στα ούλα τους
  • Δόντια που δεν ενώνονται τα επάνω με τα κάτω
  • Πεταχτά πρόσθια δόντια
  • Οταν δεν μπορούν να ενωθούν άνετα τα χείλη

Κάνοντας ορθοδοντική θεραπεία σε παιδιά ή εφήβους που ακόμη μεγαλώνουν μας δίνει αποτελέσματα που μπορεί να μην είναι εφικτά όταν πάψουν το πρόσωπο και οι γνάθοι μας να μεγαλώνουν.

Ομως το υγιές χαμόγελο είναι το ίδιο σημαντικό και στα 16, και στα 60.

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι όλο και συχνότερα μέρος μιας ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας, με σκοπό να έχουμε σωστή λειτουργία και εμφάνιση της οδοντοφυίας μας για όλη μας τη ζωή.

Με το χαμόγελο υποδεχόμαστε τους ανθρώπους στη ζωή μας.  Δεν γεννιούνται όμως όλοι με όμορφα χαμόγελα…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα