Η επιστήμη δεν κάνει διακοπές!

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 3,143 φορές

Έφυγαν και οι τελευταίοι από τις πόλεις για λίγη ξενοιασιά, στη θάλασσα, στο βουνό, στους δικούς τους ανθρώπους.

Πολλά παιδάκια θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι κότες έχουν πούπουλα, οι κατσίκες δέρμα με τρίχες και οι αγελάδες κέρατα! Θα μάθουν ότι όλοι οι δρόμοι δεν είναι στρωμένοι με άσφαλτο ή με τσιμέντο και ότι το παιχνίδι σε φυσικό έδαφος είναι όμορφο μεν, έχει όμως δυσκολίες, που στην αρχή τουλάχιστον χρειάζεται προσοχή.

Κάποια θα δουν τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και τα σύκα να κρέμονται προκλητικά από τα δέντρα και όχι στα τελάρα, ενώ κάποια θα αρπάξουν τα φραγκόσυκα με γυμνό χέρι.

– «Μπαμπά-Μπαμπά το αγκίστρι μου έπιασε ένα ψάρι που μου δημιουργεί πολύ τράβηγμα στο χέρι! Το ανεβάζω όμως και το φέρνω πάνω για να το ξεαγκιστρώσω!

Ωχ! μου τρύπησε την παλάμη!

– «Τί κάνεις εκεί βρε χαζό! Θα πριστεί το χέρι σου και θα πονάει μιά βδομάδα! …ήταν δράκαινα αυτό που ανέβασες! Από σήμερα θα προσέχεις πως πιάνεις ακόμα και τον σπάρο.»

Αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις, λένε οι σοφοί της ζωής.

Και ενώ όλα αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν και λέμε για η μια ακόμη φορά προσοχή στα ατυχήματα διότι η γη, το ποτάμι, η θάλασσα δεν έχουν καμιά σχέση με το παρκέ τη μοκέτα, τη λεκάνι και τη μπανιέρα…

…διαπιστώνουμε ότιη επιστήμη προχωράει και δεν κάνει διακοπές!

Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το γνωστό FDA (Food and Drug Administration) ενέκρινε το τετραδύναμο εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκκου (Menveo, με ορότυπους A, C, W135 και Y) για χορήγηση από το 2ο μήνα της ζωής. Μέχρι σήμερα πέρασε από δύο φάσεις έγκρισης, για ηλικίες από 12-50 ετών από τον Φεβρουάριο του2010 και από τον 2-10 ετών από τον Ιανουάριο του 2011.

Τονίζεται ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πολύ καλά προστατευτικό για τη βρεφική ηλικία.

Είναι γνωστό ότι η μηνιγγίτιδα αποτελεί την πλέον θανατηφόρο λοιμώδη ασθένεια για παιδιά μικρότερα των 7 μηνών και ότι στην ηλικία αυτή είναι επτά φορές συχνότερη από ότι σε ηλικία 14-24 ετών.

Επίσης σε ποσοστό 10% είναι νόσος θανατηφόρος και ότι 1 στα 5 βρέφη που θα επιζήσουν θα έχει μόνιμα νευρολογικά υπολείμματα.

Εκείνο που δεν μας λένε όμως είναι τι γίνεται με την οροομάδα Β που απουσιάζει από το Menveo, ενώ είναι ο συχνότερος ορότυπος, με ποιό σχήμα θα χορηγηθεί (πόσες δόσεις), πως θα «παντρευτεί» με το εμβόλιο της υποομάδας Β που ήδη κυκλοφορεί και τέλος ποιό θα είναι το συνολικό κόστος εμβολιασμού ανά βρέφος αν χορηγηθούν και τα δύο και πόσο θα επιβαρυνθεί μια οικονομία που δεν στέκεται στα πόδια της.

Τώρα το βάρος και η ευθύνη για τη χώρα μας βρίσκεται στις πλάτες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας που θα εγκρίνει την όποια εισήγηση.

Πάντως ως Ελληνας πολίτης, επαγγελματίας της υγείας, θα συνιστούσα ιδιαίτερη προσοχή στην τελική απόφαση, δεδομένου ότι το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε βαθμό που είναι αμφίβολο αν το αντέχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Ήδη η επιβάρυνση είναι σημαντική με το εμβόλιο HPV των κοριτσιών. 

Προσοχή λοιπόν στη σχέση κόστους – όφελους!

 

 

 

Έφυγαν και οι τελευταίοι από τις πόλεις για λίγη ξενοιασιά, διαμονή στη θάλασσα, στο βουνό, στους δικούς τους ανθρώπους…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα