Η αδενοϊδεκτομή περιορίζει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά;
Διαβάστηκε 2,733 φορές

Adenoidectomy in children with recurrent upper respiratory infections. Kari J KvaernerBMJ 2011; 343:d5274 doi: 10.1136/bmj.d5274 (Published 6 September 2011)

Η αδενοειδεκτομή δεν περιορίζει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά

BMJ. 2011;343:d5154, d5274

Στο άρθρο αυτό που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal περιγράφονται τα  αποτελέσματα μίας πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης μελέτης σχετικά με την αξία της αδενοειδεκτομής σε παιδιά με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Σε ένα διάστημα τριών ετών σε 11 γενικά και 2 πανεπιστημιακά νοσοκομεία μελετήθηκαν 111 παιδιά ηλικίας 1-6 ετών που ήταν υποψήφια για αδενοειδεκτομή λόγω υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκείνη της άμεσης  αδενοειδεκτομής με ή χωρίς μηριγγοτομή και εκείνη της παρακολούθησης. Ο κύριος παράγοντας που μελετήθηκε ήταν ο αριθμός των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού ανά άτομο ανά έτος για ένα διάστημα δύο ετών. Επιπλέον μελετήθηκαν: ο αριθμός των ημερών με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ανά άτομο ανά έτος, ο αριθμός των εμπύρετων επεισοδίων ωταλγίας, η συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και η συχνότητα χρήσης των υπηρεσιών υγείας.

Ο αριθμός των επεισοδίων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού ήταν συγκρίσιμος  και στις δύο ομάδες κατά τη διάρκεια μίας 24μηνης παρακολούθησης (7.91 στην ομάδα της αδενοειδεκτομής και 7.84 στην ομάδα της παρακολούθησης, διαφορά στη συχνότητα 0.07, 95%Confidence interval – 0.7 έως 0.85). Ο αριθμός των ημερών με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ο αριθμός των επεισοδίων εμπύρετης ωταλγίας και οι ημέρες απουσίας από το σχολείο δε διέφεραν σημαντικά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Και στις δύο ομάδες η συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού περιοριζόταν με την πάροδο του χρόνου.

Συγκρινόμενα με τα παιδιά που ήταν στην ομάδα παρακολούθησης, εκείνα που ήταν στην ομάδα της αδενοειδεκτομής είχαν σημαντικά περισσότερες ημέρες με πυρετό και  δύο παιδιά είχαν επιπλοκές που σχετίζονταν με το χειρουργείο.

Στα παιδιά που επιλέγονται για αδενοειδεκτομή λόγω υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, η στρατηγική της άμεσης επέμβασης δε φαίνεται να προσφέρει κλινικά οφέλη συγκριτικά με τη στρατηγική της παρακολούθησης

Επειδή ορισμένα παιδιά φαίνεται ότι παρουσιάζουν μία γενετική προδιάθεση για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και η θεραπεία τους έχει ως πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη επιπλοκών όπως αμυγδαλίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα και μέση ωτίτιδα, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι περισσότερο ευάλωτα σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Η στρατηγική της προσεκτικής παρακολούθησης φαίνεται ότι είναι η πιο σοφή σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ειδικά επειδή η συχνότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

ΓΙΑ  ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ

Σε άρθρο  που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal περιγράφονται τα  αποτελέσματα μίας πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης μελέτης σχετικά με την αξία της αδενοειδεκτομής σε παιδιά με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού…

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα