Πως πρέπει να αφαιρείται ένα τσιμπούρι από το δέρμα.
Διαβάστηκε 79,339 φορές

Το τσιμπούρι έχει τρυπήσει το δέρμα με το οξύ ρύγχος του που προηγείται του στόματος. Μόλις τρυπήσει το δέρμα, ανοίγει μικρά τριχίδια προς τα πίσω, ώστε να γαντζωθεί καλά (σαν αγκίστρι). Αμέσως μετά προωθεί το στόμα του μέσα από το ρύγχος, μέχρι την άκρη του και αρχίζει να απομυζά αίμα.

Το τσιμπούρι καλό θα είναι να αφαιρείται εντός των πρώτων 24-36 ωρών από τη στιγμή που «καρφώθηκε» στο δέρμα. Όταν βρίσκεστε σε περιοχή όπου υπάρχουν αιγοπρόβατα, σκυλιά ή άλλα ζώα ή σε αμουδιά που κάθονται τα παιδιά με το μαγιώ ή τέλος αν έχετε πληροφορίες ότι κάποια παιδιά που κινούνται στον ίδιο χώρο είχαν στο δέρμα τσιμπούρια, πρέπει να τα ψάχνετε καθημερινά γύρω από τα γεννητικά όργανα, ιδιαίτερα στα αγόρια όπου η εντόπιση στο όσχεο είναι συχνή και όπου αλλού υπάρχουν πτυχές του δέρματος όπως στις μασχάλες. Στα εμφανή μέρη του γυμνού παιδιού, τους Καλοκαιρινούς, Ανοιξιάτικους ή Φθινοπωρινούς μήνες, θα τα εντοπίσετε ευκολότερα.

Για όσους δεν γνωρίζουν το τσιμπούρι, καλό είναι να δουν τις φωτογραφίες, ώστε να μην πάρουν τηλέφωνο πανικόβλητοι το Παιδίατρο και του λένε ότι το παιδί «έχει γεμίσει κρεατοελιές που μεγαλώνουν ραγδαία».

Τι πρέπει να κάνετε

1. Πιάστε με τον αντίχειρα και το δείκτη του χεριού σας το δέρμα του παιδιού , δεξιά και αριστερά από το τσιμπούρι, ώστε στο επάνω μέρος της ράχης του δέρματος που θα δημιουργηθεί, να είναι το παράσιτο.
2. Πάρετε μια λαβίδα σχετικά αιχμηρή στην άκρη.
3. Πιάσετε προσεκτικά το κεφάλι του παρασίτου έχοντας τη λαβίδα παράλληλα με το δέρμα και κατ’εφαπτομένη με αυτό. Οι αιχμηρές λαβίδες συνιστώνται ώστε σε αυτή τη φάση να μην συνθλιβεί το τσιμπούρι.
4. Τραβήξτε με σταθερή δύναμη, αργά με φορά κάθετα προς το δέρμα και μακριά από αυτό όπως δείχνει το παρακάτω video.


5. Αφού το αφαιρέσετε βάλετε στο δέρμα αντισηπτικό, π.χ betadin.

Συνήθη λάθη:

• Μην το πιέζετε με το χέρι σας για να το «σπάσετε» όσο είναι καρφωμένο στο δέρμα.
• Μην του βάζετε θερμά επιθέματα και αποφύγετε να το κάψετε με τσιγάρο ή με σπίρτο.
• Μην το σκεπάζετε με βαζελίνη, παραφίνη, λάδι ή αιθέρα και μην του βάζετε επάνω βαμβάκι με οινόπνευμα, ξύδι ή οτιδήποτε άλλο σας έχει διδάξει η “σοφία” των μεγαλυτέρων.

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα