Εμβολιασμός εγκύων για γρίπη: Άμεση προτεραιότητα

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης

Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής

Παναγιώτης Σπυρίδης

Διαβάστηκε 7,198 φορές

Οι Έγκυες γυναίκες αποτελούν ομάδα ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου, αν προσβληθούν από τον ιό της γρίπης.

Ο κίνδυνος αυτός οφείλεται στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ασθενές ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι επιπλοκές από γρίπη είναι ιδιαίτερα συχνές, αλλά και σημαντικές, σε βαθμό που να απειλείται η ζωή τους και φυσικά η ζωή του κυήματος. Οι εισαγωγές σε νοσοκομείο συμβαίνουν σε υψηλό ποσοστό σε εγκύους που προσβλήθηκαν από τον ιό της γρίπης, καθώς και η νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας,ενώ η θνητότητα είναι υψηλή, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αναφέρθηκε. Κατόπιν τούτου, ο κίνδυνος και για τη ζωή, είναι σημαντικός.

Η προσβολή όμως της εγκύου δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την ίδια, αλλά και για το έμβρυο που αν δεν αποβληθεί σε περίπτωση προσβολής της μητέρας, κινδυνεύει, ανάλογα και με το τρίμηνο κύησης, να υποστεί μόνιμες βλάβες.

Ο ΠΟΥ, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ ( CDC), καθώς και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό (ECDC), συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των εγκύων κατα την περίοδο της γρίπης, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή στην οποία ευρίσκονται, ανεξάρτητα από το τρίμηνο της κύησης ή ακόμη και αν προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη.

Ο εμβολιασμός γίνεται με μία δόση του κυκλοφορούντος κάθε χρόνο κατά την επιδημική περίοδο εμβολίου και πρέπει να γίνεται το κοινό αδρανοποιημένο και όχι το ενδορινικό εμβόλιο το οποίο περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς.

Ο εμβολιασμός της εγκύου, εμπλουτίζει και το κύημα με αντισώματα κατά της γρίπης, ενδομήτρια, τα οποία υπάρχουν σ’αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα ( μήνες) μετά τη γέννηση.

Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει και δεν αποτελεί αντένδειξη του θηλασμού που θα ακολουθήσει. Να σημειωθεί ότι τα αντισώματα τα οποία υπάρχουν στο έμβρυο είναι αυτά που πέρασαν από τα αγγεία του πλακούντα από τη μητέρα προς αυτό και δεν μεταφέρονται με το γάλα της μητέρας, όπως κακώς πιστεύεται.

Συχνά, οι συνάδελφοι Μαιευτήρες –Γυναικολόγοι, εκφράζουν αντιρήσεις για την χορήγηση του εμβολίου της γρίπης σε εγκύους, όμως πρέπει να αντιληφθούν, μακριά από προκαταλήψεις και εμμονές, ότι το εμβόλιο αυτό σώζει ζωές, ιδιαίτερα όταν χορηγηθεί σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι έγκυες. Σύστασή μας είναι να το προτείνουν τον εμβολιασμό όταν η κύηση υφίσταται κατά την περίοδο της γρίπης και όχι να εκφέρουν άποψη όταν ερωτηθούν από την έγκυο για το θέμα αυτό. Η πρακτική αυτή υποβαθμίζει το θέμα, όπως και η απάντηση, «αφού το θέλεις, να γίνει»!

δημοφιλη αρθρα

ειδατε προσφατα